Biće i struje za privrednike na KiM

Mnistar energetike Aleksandar Antić kaže da je za uspešno dovođenje privrednika na Kosovo i Metohiju, pored ostalog izuzetno značajna i energetska stabilnost.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 29.05.2015.

16:12

Default images
Foto: Tanjug

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije će raditi i na njenom obezbeđenju.

"Energetska situacija na KiM je osetljiva, a u sklopu Briselskog sporazuma razgovaramo i o energetskim temama. Veliki su izazovi, recimo, i po pitanju Gazivoda", rekao je Antić Tanjugu, nakon skupa "Region uspeha" u Palati Srbija.

Podizanje privredne klime i ambijenta u regionu, ali sa posebnim akcentom na sever KiM je ono na šta je stavljen akcenat, rekao je Antić, ocenjujući da je energetska stabilnost ključna u postizanju tog cilja.

Kada je reč o eventualnom dodatnom snabdevanju električnom energijom, Antić je najavio da će se na tome raditi zajedno sa Kancelarijom za KiM, predsednicima kosovskih opština...

Ministar je rekao da je želja vlade da sistem bude stabilan, a naše enegetske kompanije prisutne na tom području,

"Želimo siguran sistem i distribuciju struje građanima i privredi na severu KiM. Verujem, iako imamo puno izazova i osetljivih pitanja počev od trafo stanice Galač do čitavog distributivnog sistema, ali isto tako verujem da ćemo imati strpljenja da nađemo najbolje rešenje", rekao je Antić.

Govoreći o alternativnim gasnim pravcima, on je rekao da Srbija ima obavezu da radi odgovorno kako bi ostvarila energetsku sigurnost i bezbednost, te da je izuzetno zainteresovana za sve gasne projekte koji imaju za cilj da dovedu dodatne količine gasa u region Zapadnog Balkana.

"Izuzetno smo zainteresovani da diversifikujemo rute snabdevanja i izvore. Srbija je otvorena za sve projekte. U ovom trenutku mi radimo ono što zavisi od nas a to je ta gasna interkonekcija sa Bugarskom, koja potencijalno može da nas dovede do projekata TAP i Tanap i da nam obezbedi snabdevanje preko Azerbejdžana sa jedne strane, a sa druge preko Energy terminala u Aleksandropolisu u Grčkoj", naveo je on. Za takozvani Turski tok, kako je rekao, Srbija je jako zainteresovana, a preliminarnih razgovora je već bilo nedavno u Budimpešti.

"Određene stvari na tehničkom nivou se rade i na nivou naših država. Međutim, ono što je u ovom trenutku ključno i od čega pre svega zavisi realizacija tog projekta je dogovor između Rusije i Turske. Dalje, ako se te dve zemlje dogovore, onda mora da se postigne dogovor i sa Grčkom", rekao je Antić.

Taj se projekat dogovara, ali postepeno i daleko je od toga da može o njemu da razgovara sa stanovišta realizacije i finansiranja, ocenio je Antić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: