Naše najveće gradilište - Zlatibor

Opština Čajetina prošle godine izdala je najviše građevinskih dozvola u Srbiji-98, dok će do kraja ove godine biti izdato 100 dozvola, uglavnom za Zlatibor.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 20.12.2014.

15:39

Default images

Predsednik opštine Milan Stamatović ističe da opština Čajetina već pet godina beleži investicioni rast zahvaljujući dobro pripremljenoj planskoj dokumentaciji i razvijenoj infrastrukturi.

"Grade se objekti različitih namena od poslovnih, proizvodnih do apartmana i hotela na Zlatiboru. Poslednjih godina pojavljuju se i strani investitori iz Rusije i Grčke što je za nas izuzetno značajano s obzirom da se srpsko tržište sužava zbog ekonomske krize"”, ističe Stamatović.

On se nada se ova slika neće promeniti primenom izmena Zakona o planiranju i izgradnji.

“Nove uredbe su pojedinim delovima dobre i idu na ruku investitorima, ali nije dobro što se država meša u nadležnosti lokalne samouprave i bez plana i programa donosi neka ograničenja koja nisu ista za sve. Ne može se infrastruktura na Zlatiboru u brdskoplaninskom području graditi isto kao u ravničarskom, na pristupačnijem terenu”, ističe Stamatović.

Opština Čajetina prednjači i po efikasnosti izdavanja građevinskih dozvola. Ukoliko investitor preda kompletnu dokumentaciju za jedan dan može dobiti dozvolu za izgradnju manjeg stambenog objekta, a za tri dana za veće objekte.

“Naše odluke su jasne i kada je reč o ceni građevinskih dozvola. Dajemo određene popuste i povoljnosti za izgradnju hotela i proizvodnih pogona koji će zaposliti lokalno stanovništvo, dok su dozvole za komercijalne objekte znatno skuplje. Iako smo najskuplji u Srbiji po visini naknade za građevinsko zemljište investitori to poštuju jer hoće da imaju jasnu sliku šta dobijaju za ono što plaćaju”, kaže Stamatović.

Opština Čajetina je po prihodima od naknade za građevinsko zemljište najuspešnija u Srbiji, kaže Stamatović. U čajetinski budžet se na ovaj način slije 31 odsto budžetskih sredstava namenjenih razvoju infrastrukture, dok je prosek naplate naknade u Srbiji 1,40 odsto.

Na poslednjoj sednici Skupštine opštine odbrornici su doneli odluku da se visina naknade za uređenje građevinskog zemljišta uveća za 20 odsto od 1. januara naredne godine.

“Dozvole u opštini Čajetina se dobijaju na osnovu planova koji su precizno urađeni sa poznatim koeficijentima, stepenom zauzetosti građevinske parcele, zna se visina nadoknade za građevinsko zemljište i ko su vlasnici zemlje. Zbog toga se na Zlatiboru gradi više nego u celoj Srbiji”, zaključuje Stamatović .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: