Region da se ujedini pa pred Kinu

Ukupna trgovinska razmena Kine i zemalja centralne i istočne Evrope je oko 50 milijardi američkih dolara, kaže pomoćnica ministra trgovine Bojana Todorović.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 17.12.2014.

08:12

Default images

Ona je ocenila da bi te zemlje, među kojima je i Srbija, trebalo da se ujedine i zajedno nastupe pred ovim važnim partnerom.

"Sve zemlje centralne i istočne Evrope mahom beleže deficit u trgovinskoj razmeni sa Kinom. Zato je potrebno da se ujedinjuju u regionalne klastere, lance ili druge forme saradnje, a posebno kroz jačanje infrastrukturnih veza", rekla je Todorović na četvtom ekonomsko-trgovinskom forumu Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u utorak uveče.

Prema njenim rečima, u tom procesu, potrebno je identifikovati postojeće i potencijalne trgovinske barijere i raditi na njihovom otklanjanju. Kao pozitivan primer slobodne trgovine, ona je navela CEFTA sporazum, ali i trgovinu sa EU.

"Iskustvo nam govori da je liberalizacija roba, a potom i usluga, neophodna karika ka rastu bilateralne, regionalne i trgovine među blokovima. To pokazuje i naš primer. Zahvaljujući sporazumima o slobodnoj trgovini Srbija više nije tržište od osam miliona stanovnika, već ima tržište od 800 miliona ljudi", navela je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: