Stanite sa kukuruzom zbog pšenice

Poljoprivrednici bi trebalo nakratko da prekinu berbu kukuruza i poseju pšenicu, izjavio je profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Jovan Crnobarac.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 26.10.2014.

10:34

Default images

Podsećajući na to da optimalni setveni rok ističe krajem oktobra, on je naglasio da kašnjenje u setvi hlebnog žita ima negativnije posledice nego produžena berba kukuruza.

Zbog nepovoljnih vremenskih prilika, odnosno čestih padavina u ovom mesecu, ratari su prinuđeni da odlažu berbu najrasprostranjenije domaće žitarice a time i setvu pšenice na onim njivama na kojima je skinut kukuruz.

Crnobarac preporučuje da oni proizvođači koji su planirali da seju pšenicu na određenim površinama koje su im sad pod kukuruzom, čim to vremenski uslovi dozvole prekinu berbu, pripreme oranice i poseju pšenicu, a potom dovrše berbu kukuruza.

On je ocenio da ove česte i obimne kiše neće naneti veće štete kada je reč o prinosu kukuruza koji je još ranije formiran, kao i da ne bi trebalo da bude ugrožen kvalitet zrna ali je ponovio da je to "odugovlačenje" berbe problematično pre svega zbog odlaganja setve pšenice.

Ova kišna godina odgovarala je većini jarih useva tako da smo imali vrlo dobre pa čak i rekordne prinose soje i suncokreta a slične su prognoze i za rod kukuruza, napominje Crnobarac.

On istovremeno očekuje da će ratari u Srbiji i ove jeseni zasejati uobičajene površine pod pšenicom, uprkos tome što ta proizvodnja ne ostvaruje poslednjih godina neki veći profit, jer je hlebno žito neophodan usev u plodoredu i važno je sejati ga zbog mnogih drugih razloga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: