Naplata PDV viša od plana

Za prvih devet meseci ove godine Poreska uprava Srbije naplatila je ukupno 990 milijardi dinara poreza i doprinosa od firmi i građana.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 19.10.2014.

16:29

Default images

Kako je „Novostima“ potvrđeno u Upravi, u ovaj broj uključeni su i prihodi od uvoznog poreza na dodatu vrednost i od akciza pri uvozu.

Najveći deo ovog iznosa odnosi se na doprinose za socijalno osiguranje, na ime kojih su obveznici od januara do oktobra uplatili 374,87 miliona dinara. Sledi PDV, od 292 miliona, pa akcize 159 miliona dinara. Od poreza na dohodak naplaćeno je 104 miliona, a na dobit gotovo 60 miliona dinara.

"Projekcija prihoda po osnovu PDV za prvih devet meseci je 289,35 milijardi dinara ukupno (i uvozni i domaći PDV). Ostvaren PDV je 292,05 milijardi dinara", ističu u Poreskoj upravi.

Uprkos rastu naplate, ukupan dug po osnovu javnih prihoda i dalje je ogroman. Poslednjeg dana septembra iznosio je 694 milijarde dinara, od čega je, zbog zakonskih „zabrana“ nenaplativo čak 62 odsto.

"Od tog iznosa nenaplativo je 418,79 milijardi dinara, jer je reč o preduzećima u stečaju, privatizaciji, likvidaciji, kao i onima koji su ugašeni ili brisani iz registra", ističu u Poreskoj upravi.

U poslednje vreme poreski inspektori sve češće posećuju splavove, kockarnice, kafiće, pekare... i sva druga prodajna mesta na kojima se obrće gotovina, ali se promet često ne beleži preko fiskalne kase.

"U prethodnom periodu Poreska uprava intenzivirala je kontrole evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, kao specifičan vid suzbijanja sive ekonomije. Cilj je da kontrolom bude obuhvaćen što veći broj objekata, u kojima se obavlja promet robe na malo i pružaju usluge građanima, a kao sredstvo plaćanja u upotrebi je najčešće gotov novac. Analizom rezultata ovih kontrola utvrđeno je da oko jedne trećine poreskih obveznika ne evidentira promet na propisani način", ističu u Upravi.

U tim slučajevima poreski ispektori, bez obzira na to da li je u pitanju preduzeće ili preduzetnik, izriču meru privremene zabrane obavljanja delatnosti, u trajanju do 60 dana.

To, praktično znači privremeno stavljanje katanca na vrata prodajnog mesta. Uz to sledi i prekršajna prijava, za šta kazne za firme idu do dva miliona dinara, a za preduzetničke radnje do 500.000 dinara. Kažnjava se i direktor firme, od 5.000 do 150.000 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: