Političke "burgije" oko Južnog toka

Evropa ima velike potrebe za gasom i sve te političke "burgije" oko projekta Južni tok su više političke, nego što su ekonomske i energetske, kaže Vuletić.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 18.09.2014.

10:13

Default images

"Prema tome gasovod Južni tok uopšte nije nikakava zamena za tranzit gasa preko Ukrajine. On je potreba Evrope", rekao je za B92 ekspert za energetiku Vojislav Vuletić .

Na pitanje da li je relano da radovi na gasovodu preko Srbije počnu u oktobru kako je ranije najavljeno, Vuletić ocenjuje da je to apsolutno relano ne samo zbog izjava da će da se gradi nego zbog onoga što se na terenu dešava.

"Cevi stižu, a to znači da stižu da bi de negde ređale, a ne da bi stajale na nekoj livadi", kaže on.

Vuletić smatra da ova najava nije političke prirode, i da nema veze sa trenutnim tenzija između EU i Rusije. "Mi para za gradnju Južnog toka nemamo , Rusi će to da izgrade, a mi ćemo da otplaćujemo kreditom koji će oni nama da daju, prema tome, mi smo tu na neki način zavisni, ali to je sa jedne strane i dobro jer je to oko dve milijarde dolara koje će neko da uloži u Srbiju", kaže Vuletić.

Vuletić, takođe, ne smatra da će pitanje Južnog toka biti problem u pregovaračkim pitanjima Srbije i EU kada za to dođe vreme.

"Južni tok je evropski projekat. I nijedan ministar energetike, ni nemački, ni italijanski ni neki drugi nije rekao ništa protiv Južnog toka. A Evropska komisija ima dvostruke standarde, zašto? Zato što oni tako stalno rade, to su političke priče koje će na kraju biti nadgrane, jer svi oni koji žele gas, moraće da nađu način da do njega dođu", zaključuje Vuletić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: