Srbija

Ponedeljak, 14.07.2014.

13:55

Gašić ukinuo minimalac u Krušiku

Ministar odbrane Bratislav Gašić izjavio je da će radnici Krušika sutra dobiti akontaciju za jun ove godine.

Izvor: Tanjug

Default images

Gašić je najavio da se od septembra više neće isplaćivati minimalna već normalna lična primanja, te da postoji velika volja i želja i Ministarstva i Vojske da se Krušiku pomogne.

Gašić je, nakon razgovora sa menadžmentom i sindikatima Krušika, rekao da je ta fabrika veoma bitna za namensku industriju i Vojsku Srbije, kao i da se razgovaralo o tome gde je fabrika bila, gde je danas, a definisani su i njeni gubici.

''Krušik je prezadužen i u 2013. godini imao je rekordan gubitak od 950 miliona dinara'', rekao je Gašić i napomenuo da su definisani ciljevi za naredni period i da je za to dobijena podrška sindikata.

Gašić je napomenuo i da su prošle sedmice sa Krušikom sklopljeni ugovori od oko 5,8 miliona na više strana.

Na pitanje odakle novac za isplatu zarada, Gašić je rekao da Krušik u ovom trenutku ima dovoljan broj ugovora sa kojima može da pokrije lične dohotke.

''Srbija mora da se vrati radu i da ponovo postane vredna zemlja. Srbija je zemlja dobrih, vrednih i poštenih ljudi'', rekao je ministar odbrane.

On je najavio i da će se raditi konverzija duga u kapitalu za Krušik i apelovao na lokalnu samoupravu da obaveze fabrike nastale 2009, 2010, 2011. godine, a koje se odnose, na primer, na vodu, moraju da idu na konverziju duga prema Krušiku.

''Valjevu Krušik sigurno mnogo više treba nego nekom gradu iz okruženja, a i Republika će shodno zaključku koju je vlada donela da uradi konverziju duga i time bitno olakša Krušiku'', rekao je Gašić.

On je dodao da Krušik neće biti izbegnut u bilo kom razvojnom i standardnom programu Ministarstva odbrane, Vojske Srbije i SDPR-a.

Upitan da li za Krušik ima posla, Gašić je ponovio da je došlo do dogovora sa sindikatima i da je cilj da se sve što je dogovoreno sprovede pre svega zbog opstanka Krušika.

''Svesni smo da moramo da budemo na istom putu oko sprovođenja jednog dela socijalnog programa i svi smo saglasni da bez zajedničkog cilja i rada ova fabrika ne može da opstane, a nama je jako bitno da Krušik opstane posle svih nedaća koje ima od 1999. godine na ovamo'', naveo je Gašić.

“Zakon će doneti dobrobit radnicima“

Gašić je u Valjevu pružio podršku Zakonu o radu, ocenivši da predložene izmene mogu samo da donesu dobrobit radnicima.

Kako je dodao, cilj je da radnici u Srbiji budu cenjeni, plaćeni za svoj rad i da razmišljaju o svojoj budućnosti.

''Neke političke stranke to pokušavaju da iskoriste za neke svoje jeftine političke poene. Vidim da se Demokratska stranka bitno odriče Zorana Đinđića u koga su se kleli sve ove godine, jer je Zakon o radu skoro indetičan zakonu koji je Đinđić 2003. godine, uz male promene, donosio'', naveo je Gašić.

Gašić je naveo i da na sastanku u "Krušiku" Zakon o radu nije bio tema. Međutim, kako smatra, dogovor koji je postignut sa sindikatima je potvrda novog Zakona o radu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: