EPS izgubio 15 puta više od Mađara

Dok je Mađarska od 2010. do 2012. godine na razlici u ceni kupljene i prodate struje „izgubila“ 3 miliona evra, EPS je u istom periodu oštećen 47 miliona evra.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 18.04.2014.

10:17

Default images

Toliko je EPS, kako tvrde u Savetu za borbu protiv korupcije, platio posredničkim firmama. Iz Saveta pitaju koliko je EPS izgubio u proteklih deset godina koliko postoji slobodno tržište u našoj zemlji, s obzirom da je za samo tri godine zabeležio ogromne gubitke u trgovini električnom energijom.

Analizom samo jednog dela poslovanja, a to je trgovina na veliko, potvrđena je sumnja da je ovaj posao išao na štetu Elektroprivrede Srbije, a u korist licenciranih trgovaca. "Prema podacima koje nam je dostavila Poreska uprava za period od 2010. do 2012. godine, licenciranim trgovcima električne energije isplaćeno je 12,4 milijarde dinara, kao povraćaj na osnovu poreza na dodatu vrednost", naglašavaju u Savetu.

"Nema informacije da li su, kada, u kom roku i u kom iznosu trgovci strujom platili PDV. Jer, prema navodima nadležnih i Poreske uprave, povraćaj po osnovu PDV uvoznicima i kupcima na tržištu Srbije, obavlja se nezavisno da li su dobavljači izmirili porez prema državi ili nisu", dodaju u Savetu.

Od 12,4 milijarde dolara, EPS je na osnovu PDV vraćeno 5,6 milijardi dinara. Ostalih 27 trgovaca je od Srbije dobilo 6,8 milijardi dinara poreza na dodatu vrednost. S obzirom na to da je u periodu od 2010. do 2012. PDV iznosio 18 odsto, osim poslednjih meseci 2012. kada je povećan na 20 odsto, licencirani trgovci kilovatima su „inkasirali“ oko 117 miliona evra za tri godine.

U „Elektromrežama Srbije“ ističu da je Savet pogrešno zaključio da EMS i EPS imaju različite podatke o prometu struje. Kako tvrde, kada se uvaži kompletan skup podataka o prometu struje koji su dostavile i EMS i EPS i sabiranjem svih vrsta podataka dobijaju se identične vrednosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: