Završen sastanak sa MMF-om u NBS

U Narodnoj banci Srbije održan je plenarni sastanak, kojim su počeli razgovori delegacije Srbije i misije MMF-a, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu finansija.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 01.10.2013.

09:43

Default images

Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda, koju predvodi Zuzana Murgasova, boraviće u Beogradu do 7. oktobra.

Srpsku delegaciju u razgovorima predvode guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković i ministar finansija Lazar Krstić.

Tokom posete misije MMF-a, biće razmotrena najnovija makroekonomska kretanja, program reformi, kao i aktivnosti na pripremi budžeta za 2014. i dugoročne fiskalne strategije.

Razgovaraće se i o izvršenju budžeta za ovu godinu, monetarnoj politici, kretanjima javnog duga, strukturnim reformama i reformama u penzijskom sistemu i tržišta rada.

Ministar finansija Lazar Krstić izjavio je uoči dolaska misije MMF-a da će Srbija razmotriti mogućnost pregovora o novom aranžmanu sa MMF-om nakon usvajanja budžeta za 2014. godinu i okončanja tehničke misije.

On je rekao da, ukoliko bi se ušlo u pune pregovore sa MMF-om, to bi bilo u prvom kvartalu sledeće godine i najavio da Ministarstvo finansija radi na tome da deficit održi ispod pet odsto BDP-a, dok je progroziran javni dug do kraja godine 65 procenata.

Krstić je tada naveo da je dolazak tehničke misije MMF-a deo vladinih priprema budžeta za 2014. godinu i dugoročnu fiskalnu strategiju do 2016.

Misija MMF je prethodno u Beogradu bila u maju ove godine.

MMF i Srbija su imali poslednji aranžman u vrednosti od približno 1,1 milijardu evra, ali je "zamrznut" polovinom februara prošle godine, nakon što je Vlada Srbije budžetom za 2012. godinu planirala fiskalni deficit najmanje za jedan procentni poen BDP-a veći nego što je dogovoreno tokom revizije sporazuma krajem 2011.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je razlog posete misije MMF-a sagledavanje ekonomske situacije i davanje preporuka srpskim vlastima za naredni period.

"Mi želimo aranžman s MMF-om, a posebno sa Svetskom bankom, ali nije to zbog novca, već zbog kredibiliteta finansijske politike", kazao je premijer i najavio da će s predstavnicima MMF-a razgovarati u četvrtak, 3. oktobra.

Jedna od tema razgovora sa MMF-om biće i ravnoteža u potrošnji javnog sektora i onoga što proizvede privatni sektor, kao i reforma penzijskog sistema, povodom čega su se juče oglasili predstavnici pojedinih sindikata i udruženja poslodavaca, koji smatraju da ne bi trebalo izjednačavati starosnu granicu za odlazak u penziju za žene i muškarce.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: