Moramo da sejemo hibride

Suša gotovo redovno prati proizvodnju kukuruza u Srbiji, ratarima preporučiti da seju hibride otporniji na visoke temperature i nedostatak padavina.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 14.08.2013.

14:19

Default images

Zbog nepovoljnih vremenskih prilika i ove godine će biti umanjeni prinosi prolećnih ratarskih kultura, tako da više ne može da se govori o suši kao sporadičnoj pojavi, rekao je upravnik Odeljenja za kukuruz pri novosadskom Institutu za ratarstvo i povrtarstvo, Goran Bekavac.

Ipak, zahvaljući odabranom sortimentu i primenjenoj odgovarajućoj agrotehnici kukuruz na Institutovim oglednim parcelama poljoprivrednika iz Stare Pazove, Zrenjanina i Srbobrana izgleda veoma dobra, iako kiše nije bilo skoro puna dva meseca.

"Uprkos visokim temperaturama i nedostatku vlage, kukuruz na parceli od oko 2,5 hektara je u dosta dobrom stanju, očuvana je lisna površina i, ako u narednim danima bude malo kiše, mogli bi se, uprkos nepovoljnoj godini, očekivati odlični rezultati ovogodišnje proizvodnje", rekao je Bekavac.

On je ocenio da je generalno stanje kukuruza u Srbiji šaroliko, odnosno da se u ovom trenutku ne može dati ukupna ocena, budući da ima vrlo dobrih parcela, ali i onih na kojima će zbog posledica suše rod biti drastično umanjen, ili ga čak na nekim njivama neće ni biti.

U poredjenju sa prošlom godina ova će u proizvodnji te žitarice, ipak, sigurno biti bolja, rekao je on, napominjući da su pre mesec dana očekivani dosta dobri prinosi kukuruza, ali vremenske prilike su učinile svoje.

Bekavac je upozorio na to da se na odgovarajući način pripreme skladišni kapaciteti, odnosno da se preduzmu neophodne mere kako bi se izbegla prošlogodišnja situacija sa biljkama zaraženim aflatoksinom.

Ministarstvo poljoprivrede, podsetio je on, pokrenulo je postupak skrininga na širem prostoru Srbije, gde će biti uzimani uzorci i obavljene analize na prisustvo fitopatogenih gljiva i nikotoksina, pa će u skladu s rezultatima te analize biti preduzete odgovarajuće mere, podsetio je Bekavac.

"Ako se stručnjaci i poljoprivredni proizvodjači budu pridržavali preporuka u ovim uslovima, imaćemo dovoljno kvalitetnog kukuruza koji će biti zdravstveno bezbedan", rekao je on.

U okviru "NS karavana", manifestacije koju je za novinare organizovao Institut za ratarstvo i povrtarstvo, prikazana su ogledna polja kukuruza, soje i suncokreta na imanjima više poljoprivrednih proizvodjača širom Vojvodine.

Poljoprivrednici Martin Domonji Lakatoš, Jan Kočiš i Pal Šibicki iz Stare Pazove, kao i Miomir Crveni, proizvodjač iz Turije, veoma su zadovoljni novosadskim hibridima koji su se, kako su istakli, pokazali veoma dobro u ovim nepovoljnim vremenskim uslovima i najavili su da će nastaviti proizvodnju koristeći te biljne sorte i hibride.

Oni su, medjutim, istakli da su nezadovoljni cenama svojih poljoprivrednih proizvoda, jer kako kažu, na početku setve poznato je koliko novca treba u nju da ulože za repromaterijal i ostale troškove, a gotovo redovno ne znaju koliku će cenu dobiti za kilogram pšenice, kukuruza, soje i drugih kultura kada ih skinu sa svojih njiva.

U Srbiji je, prema statističkim podacima, pod kukuruzom nešto više od 1,2 miliona hektara, suncokret zauzima 180.000 hektara, pod sojom je 160.000 hektara, a šećernom repom je proletos zasejano oko 65.000 hektara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: