Brojila zastarela,računi neispravni

Elektroprivreda Srbije (EPS) šalje na adrese oko dva miliona domaćinstva neispravne račune koji su obračunati na osnovu očitavanja neispravnih brojila.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 26.03.2013.

16:18

Default images

Kako je objavio portal Skockajte budžet a prema istraživanju Balkanske istarživačke mreže (BIRN) od 3,2 miliona brojila, 1,8 miliona su brojila koja se ne smeju upotrebljavati zbog zastarelosti.

Ističe se da da račune isporučene na osnovu očitavanja takvih brojila građani mogu da ospore na sudu.

Iako je, kako se napominje, propisano da se strujomeri moraju baždariti ili menjati na svakih 12 godina, situacija na terenu je drastično drugačija.

Potrošači pored utrošene struje plaćaju i održavanje mernog mesta, dok je obaveza Elektroprivrede Srbije da obezbedi ispravna brojila, navodi se i dodaje da EPS već godinama ne ispunjava svoju zakonsku obavezu.

Stručnjaci situaciju objašnjavaju na sledeći način - ako je kantar neispravan ni račun nije tačan.

"Radi se o neverovatno neodgovornom ponašanju EPS-a i nadležnog ministarstva. Građani imaju pravo da budu revoltirani," izjavio je za
BIRN potpredsednik Nacionalne organizacije potrošača Zoran Nikolić.

U Javnom preduzeću EPS, prema sajtu Skockajte budžet, opravdanje za neispravna brojila pronalaze u krizi koja je nastupila devedesetih.

"Zbog nedostatka novca brojila nisu redovno menjana, a potom je došlo da velikog nagomilavanja neobavljenog posla", rekao je za BIRN pomoćnik Direkcije za distribuciju električne energije Željko Marković.

Prema podacima Direkcije za mere i dragocene metale, državnog organa zaduženog za proveru mernih instrumenata, nebaždarena brojila su prisutna na teritoriji cele Srbije.

"Najgore stanje je u Beogradu, Vojvodini i južnoj Srbiji, dok je u zapadnoj Srbiji situacija znatno bolja. Na primer, u Čačku 90 odsto brojila ima regularan žig", izjavio je za BIRN Dejan Kovačević, načelnik Odeljenja za metrološki nadzor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: