Kosovo 4

02.05.2024.

10:29

Kurti: Kosovo je spremno za EU

Kosovski tzv. premijer Aljbin Kurti je na šestom sastanku Ministarskog saveta za evropske integracije poručio je da je Kosovo spremno da dobije status zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri

Kurti: Kosovo je spremno za EU
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Podeli:

On je dodao i da je spremno za otvaranje pregovora sa EU, preneo je Reporteri.

"Agresija Rusije na Ukrajinu vratila je značaj proširenju EU, ne samo kao oblasti socio-ekonomskog prosperiteta, već i kao oblasti mira i bezbednosti. U decembru 2023. godine, Samit EU sa Zapadnim Balkanom potvrdio je budućnost našeg regiona u EU. Mi smo 15. decembra 2022. u Pragu podneli zahtev za članstvo u EU. Smatramo da članstvo u EU treba da bude zasnovano na meritokratiji. Spremni smo da odgovorimo na hiljade pitanja koja dolaze iz Evropske komisije. Članstvo u EU je strateško rešenje", rekao je Kurti.

Naveo je da je tzv. Kosovo sprovelo više od 70 odsto reformi.

"Sproveli smo duplo više od planiranih reformi. Međutim mere koje su na snazi protiv Kosova su u suprotnosti sa naporima regiona za ubrzanu integraciju u EU", rekao je Kurti.

Zato je istakao da je Kosovo ispunilo sve zahteve EU za ukidanje kaznenih mera i da je sada na Uniji da napravi korak i da ih stavi van snage.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: