Utorak, 26.03.2013.

16:18

Brojila zastarela,računi neispravni

Elektroprivreda Srbije (EPS) šalje na adrese oko dva miliona domaćinstva neispravne račune koji su obračunati na osnovu očitavanja neispravnih brojila.

Izvor: Beta

Brojila zastarela,raèuni neispravni IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

24 Komentari

Sortiraj po:

Nino Belov

pre 11 godina

@ radnik EPS-a
e pa muka mi je više od te demagogije sa navodno jeftinom strujom. Po kom osnovu tvrdite da je struja jeftina?????? Jesu li vam plate male??? Ne nisu, u vrhu ste po visini zarada u republici, jednostavno vam nikada nije dosta!!! Da li EPS deli teret krize sa građanima? NE, epsu nikada nije dosta, eps poredi cenu struje sa okruženjem koje nema Bogom dane resurse koje ima eps!!! Eps nije baždario brojila jer nije imao para pa se posao nagomilao i zato eps obračunava isporučenu struju na protivzakonit način, a šta je sa građanima koji zbog iste te krize nisu imali novac da plate račune, protivzakonite kamate i zastarela potraživanja?????? ISKLJUČILI STE IH gospodo iz epsa, jer za vas zakoni ne važe!!!

nisam potpisao

pre 11 godina

Vazno je bilo, pre par godina da nas elektro distribucija "natera" da podpisemo ugovore o ustupanju brojila njima, koje smo mi svojevremeno kupili i bili vlasnici. Sada su brojila njihova, oni ih "toboz" odrzavaju, a ustvari mere potrosnju struje preko neispravnih brojila.
(jelena jsm, 27. mart 2013 09:57)
Meni su to 2 puta donosili, oba puta sam im rekao da "ostave da procitam" pa cu doci u ED da potpisem. Naravno odmah bacio u kantu, a vise nisu dolazili

octavia

pre 11 godina

Sta bi se desilo kada bi gradjani krenuli sa tuzbama. Nece oni to uraditi, nisu ljudi naivni, koje jos dobio spor sa drzavom, a pored toga oni nemaju ni para za tuzbe na sudu.

jelena jsm

pre 11 godina

Vazno je bilo, pre par godina da nas elektro distribucija "natera" da podpisemo ugovore o ustupanju brojila njima, koje smo mi svojevremeno kupili i bili vlasnici. Sada su brojila njihova, oni ih "toboz" odrzavaju, a ustvari mere potrosnju struje preko neispravnih brojila.

Misa Nis

pre 11 godina

Hteo sam ljude da upoznam sa jos jednom situacijom kod obracuna u "Jugoistoku"-Nis, prosle i pretprosle godine na 5-6 racuna dolazi po nekoliko do desetak kilovata prebacenih u plavu zonu iako celokupnih 350KW u zelenoj nije popunjeno 50tak din vise u plavoj zoni i oko 100 tinak dinara vise za vecu obracunatu snagu, pomnozite broj brojila pa cete videti koliko milionska je to pljacka a sto se citaca tice, njihove pogresne kilovate neka ispravlja elektrodistribucija jer te ljude ona angazuje a mi placamo a da bih ja to ispravio moram svaki put da platim autobusku kartu 100din i uzmem slobodan dan u firmi ako mi daju.

Budimo realni

pre 11 godina

"Radi se o neverovatno neodgovornom ponašanju EPS-a i nadležnog ministarstva."

Da li ste vi normalni, ko ce menjati nekakva brojila kad se te pare mogu mnogo bolje utrositi za plate, a potrosaci ionako mogu samo da im pljunu pod pendzer?

mf

pre 11 godina

Za ovo bolje da se ne zale gradjani, meni su stavili bazdareno i sad ide do 1000kwh zimi a pre toga ni u kom slucaju nisam prelazio 500-600kw...i kako neko rece da li je steta uvek na strani EPS ili je i na strani potrosaca, pa u 99% slucajeva je na stetu EPS jer mehanizam godinama zaribava i usporava tesko da ce da ubrzava...JA BIH RADO STARO NEBAZDARENO BROJILO NAZAD!

radnik EPS-a

pre 11 godina

Godinama je drzava preko EPS-a odrzavala socijalni mir. Prvo cena struje je mala (jos uvek je grejanje na struju najeftinije!). Drugo tokom 90-tih, a i posle, pogotovu pre izbora nedozvoljava se iskljucenje neplatisa. I danas određene firme, fabrike,stadioni rade i trose el. energiju, a da niko nesme da ih iskljuci, jer imaju podrsku pojedinih politicara. Sto se tice novih brojila tu je situacija malo komplikovanija. Velike pare su u igri, koje ce da uzme ona firma od koje EPS bude kupovao brojila. 2008 je EPS kupio odredjenu kolicinu novih brojila sa mogucnoscu daljinskog upravljanja (ocitavanje, iskljucenje, podesavanje tarife...) od firme Atlas Electronics(Mackatica) iz Surdulice. Problem je bio sto je vlasnik te firme bio DSS-ovac, a vlast se u medjuvremenu promenila. Zato je zaustavljena dalja nabavka tih brojila dok covek od tih koji su tad bili na vlast (citaj Rudnap) ne uspe da napravi brojila sa dalj. upravljanje. U medjuvremenu su na vlast dosli neki treci...
Znaci da bi EPS zamenio stara brojila treba neko odozgo da to odobri. To nece da kosta nista jer je interes EPS da zameni stara brojila od kojih je veliki broj neispravan(manje mere utrosenu el. energiju i netacno ukljucuju jeftiniju tarifu) i stvaraju odredjene gubitke EPS-u. I slazem se da bi EPS bolje radio kad bi imao mogucnost da zaposljava radnike preko konkursa, a ne nesposobne kadrove politickih partija.

mali ops

pre 11 godina

Na poslednjem računu bila je stavka " naknada za pod." i iznosila je 22din, i u ED nisu znali da mi objasne šta je to, pomnozite to sa brojem brojila u Srbiji i dobićete visemilionski iznos. U suštini je to za potrošače mala cifra ali... još jedan način krađe EPS. U zimskim mesrcima za potrošnju manju od 500kw dobijate popust od 15%, ja potrošio 480 i mema popusta jer mi kažu da februar ima manje dana i da sam prešao dnevni prosek. Ako je neko u januaru i decembru potrošio 515kw i dobio popust neka ostavi komentar, čisto sumnjam. Nova kradja EPS. Kradu a stalno firma u minusu dubokom.

Novi Sad

pre 11 godina

@Miloš Ista stvar se i meni dešava već mesecima. Redovno mi se očitava više struje nego što trošim. Svakog 1. očitavam svoje brojilo (novo), koje osoba, plaćena debelo od EPS-a, ne radi ispravno. Uvek se ispostavi da sam u pravu i da je došlo do greške prilikom očitavanja. Ponekad čak neće da mi uvaže prigovor, uz objašnjenje da je greška u "samo" 10-tak KW. Meni tih "samo" 10-tak KW veoma mnogo znači, jer sam ostala bez posla, a živim kao podstanarka. Molila bih nadležne da me zaposle na očitavanju strujomera, ja umem to da radim, za razliki od njihovih zaposlenih.

bojan

pre 11 godina

U Smederevu radnici zaposleni u epsu podkradaju isti da se smederevci pitaju kako on uopšte i funkcioniše.Pozapošljavali su se svi tamo preko veze pa sada kradu sopstveno preduzeće.Sigurno su videli da im se više isplati da rade ispod ruke nego da sve prolazi kroz epsovu kasu.Tuga!

Alex

pre 11 godina

Kod mene na poslu se 90% kolega hvali kako oni sami na brojilu ukljucuju kada hoce jeftinu, a kada hoce skupu struju. 29 dana stave na jeftinu, a onda jedan dan na skupu da ne bi bilo sumnjivo i providno i da bude eto potrosen i koji skupi kilovat. Kazu da EPS nema mogucnost da ovo otkrije osim da neko nekog prijavi.

Inženjer

pre 11 godina

Ako se brojilo ne baždari, štetu kod očitavanja trpi EPS. Zašti bi uopšte građani na sudu osporavali račune? U korist svoje štete!

nema nikakvog opravdanja.

pre 11 godina

Ovo je za 40 godina robije. Zašto su onda napaćivali onu famoznu stavku državanje mernog mesta. Pošto nisu zamenili strujomere da pare vrate sa kamatom.
Ovo je interesantna ideja na sudu u poštrnom suđenju EPS bi izgubio spr. Devevdesete su se završile pre 13 godina.

matori

pre 11 godina

@
"Najgore stanje je u Beogradu, Vojvodini i južnoj Srbiji, dok je u zapadnoj Srbiji situacija znatno bolja. Na primer, u Čačku 90 odsto brojila ima regularan žig", izjavio je za BIRN Dejan Kovačević, načelnik Odeljenja za metrološki nadzor.

Za ostale ne znam, ali da tvrdnja za Vojvodinu nije tačna, gotovo sam sasvim siguran...
Međutim, sve mi ovo mnogo više liči na reprizu onog (neuspelog) pokušaja od pre nekoliko godina, kada su hteli da sva el.brojila zamene (bez ikakve nadoknade) nekakvim "modernima" koja se očitavaju na daljinu, a uzgred da prisvoje celo merno mesto sa priključnom instalacijom (isto bez nadoknade), pod izgovorom da tako podužu kvalitet usluge EPS-a...
Gotovi Ugovori su dostavljani na adrese domaćinstava, pa ih je samo trebalo (naivno i lakomisleno) potpisati!
Sve sa ciljem da se nekakva interesna grupa, što lakše obogati, preko grbače onih od kojih egzistira ceo EPS.
Lopovsko udruženje se ponovo oglašava, sada sa malo izmenjenom pričom, ali je suština potpuno ista...

Nislija

pre 11 godina

Javasluk sa brojilima, pogresnim ocitavanjima, nezakonitim kamatama, nezakonitim zaposljavanjima, 13.platama a juce sam cuo da su se pojavile i neke forme opterecenja racuna kroz izmisljotinu nazvanu "dupla faktura", ministarka Mihajlovic pokusava da ispravi preko siromasnih gradjana a ponajvise Nisa i juzne Srbije, kamatirali su po samo njima znanim racunicama godinama a sada kao hoce da otpisu kamate za godinu dana, placam tri brojila i na nijednom od racuna se po mesecima ne podudara procenat primenjene kamatne stope u istom obracunskom periodu, devedesetih su pljackali kroz obracunsku snagu a od 2000-te kroz nezakonite obracune kamata tako da potrosac nikako ne moze izaci iz njihovog duznickog ropstva. Tvrdim da su brojila potpuno neispravna jer se na struju ne grejemo a prvi komsija sa trofaznim kotlom od 12KW placa svega 30% veci racun aiko se strogo pridzavamo ukljucenja vecih potrosaca iskljucivo u jeftinoj tarifi uz sve ostale mere stednje energije. Poslednji put brojila su bila na redovnom servisu od 1984-1988. Glasao sam za SNS i razocaran sam resavanjem problema u EPS-u i resavanjem prethodnih dugovanja gradjana za struju.

neo

pre 11 godina

Pre mesec dana imao sudjenje sa EPS-om. Trazio sam vestaka koji je dosao i video da mi je brojilo proizvedeno 1975, a plombirano 1983. Covek nije mogao da veruje. Trebali su da ga bazdare 1995, a zatim i 2007. Znaci, meni 18 godina EPS dostavlja racune koje meri neispravno brojilo. Vestaka i advokata sam platio 14.000 din. Sudija, naravno, donese presudu u moju korist, i EPS treba da mi nadoknadi troskove. Medjutim, sada su se zalili Apelacionom sudu, samo ne znam zbog cega, tako da troskove jos uvek nisam naplatio, a ni brojilo niko nije dosao da popravi. Naravno da mi ne pada na pamet da platim ni jedan dinar EPS-u, dok mi se brojilo ne izbazdari.

Milos

pre 11 godina

Imam novo elektronsko brojilo, i eto 6 meseci mi stize pogresno obracun ata struja. Od kako su zamenili devojku koja cita struju meni idiot cita jeftinu struju uvek istu (ima neka brojka koja je uvek ista i ne nosi oznaku KW/h vec samo V i uvek je ista tj ne menja se). 6 puta mi dolazi racn sa tom istopm brojkom i 6 puta idem da reklamiram racuna, i sad zadnji put sam izaso i objasnio idiotu sta treba da cita i pokazao sam mu sta da gleda i kako, naravno vec je bio zapisao tu konstatnu brojku koju vec 5 puta pre toga procitao, precrtao je upisao pravo stanje, medjutim na racun mi stiglo opet ona ista brojka koja je vec 5 puta ocitana (dal se uplasio da ga ne lazem, da hocu da smanjim potrosnju pojma nemam). Opet sam iso da reklamiram a sledeci put necu pa kad posalju nekog pametnog pa ocitaju pravo stanje koje je za oko 5.000 (ne znam vise ni ja cega dal je W dal je V dal je kw/h) manje nego ta konstantna cira pitacu ih sta ce onda da rade i kako ce da mi obracunaju.

nema nikakvog opravdanja.

pre 11 godina

Ovo je za 40 godina robije. Zašto su onda napaćivali onu famoznu stavku državanje mernog mesta. Pošto nisu zamenili strujomere da pare vrate sa kamatom.
Ovo je interesantna ideja na sudu u poštrnom suđenju EPS bi izgubio spr. Devevdesete su se završile pre 13 godina.

neo

pre 11 godina

Pre mesec dana imao sudjenje sa EPS-om. Trazio sam vestaka koji je dosao i video da mi je brojilo proizvedeno 1975, a plombirano 1983. Covek nije mogao da veruje. Trebali su da ga bazdare 1995, a zatim i 2007. Znaci, meni 18 godina EPS dostavlja racune koje meri neispravno brojilo. Vestaka i advokata sam platio 14.000 din. Sudija, naravno, donese presudu u moju korist, i EPS treba da mi nadoknadi troskove. Medjutim, sada su se zalili Apelacionom sudu, samo ne znam zbog cega, tako da troskove jos uvek nisam naplatio, a ni brojilo niko nije dosao da popravi. Naravno da mi ne pada na pamet da platim ni jedan dinar EPS-u, dok mi se brojilo ne izbazdari.

Nislija

pre 11 godina

Javasluk sa brojilima, pogresnim ocitavanjima, nezakonitim kamatama, nezakonitim zaposljavanjima, 13.platama a juce sam cuo da su se pojavile i neke forme opterecenja racuna kroz izmisljotinu nazvanu "dupla faktura", ministarka Mihajlovic pokusava da ispravi preko siromasnih gradjana a ponajvise Nisa i juzne Srbije, kamatirali su po samo njima znanim racunicama godinama a sada kao hoce da otpisu kamate za godinu dana, placam tri brojila i na nijednom od racuna se po mesecima ne podudara procenat primenjene kamatne stope u istom obracunskom periodu, devedesetih su pljackali kroz obracunsku snagu a od 2000-te kroz nezakonite obracune kamata tako da potrosac nikako ne moze izaci iz njihovog duznickog ropstva. Tvrdim da su brojila potpuno neispravna jer se na struju ne grejemo a prvi komsija sa trofaznim kotlom od 12KW placa svega 30% veci racun aiko se strogo pridzavamo ukljucenja vecih potrosaca iskljucivo u jeftinoj tarifi uz sve ostale mere stednje energije. Poslednji put brojila su bila na redovnom servisu od 1984-1988. Glasao sam za SNS i razocaran sam resavanjem problema u EPS-u i resavanjem prethodnih dugovanja gradjana za struju.

Milos

pre 11 godina

Imam novo elektronsko brojilo, i eto 6 meseci mi stize pogresno obracun ata struja. Od kako su zamenili devojku koja cita struju meni idiot cita jeftinu struju uvek istu (ima neka brojka koja je uvek ista i ne nosi oznaku KW/h vec samo V i uvek je ista tj ne menja se). 6 puta mi dolazi racn sa tom istopm brojkom i 6 puta idem da reklamiram racuna, i sad zadnji put sam izaso i objasnio idiotu sta treba da cita i pokazao sam mu sta da gleda i kako, naravno vec je bio zapisao tu konstatnu brojku koju vec 5 puta pre toga procitao, precrtao je upisao pravo stanje, medjutim na racun mi stiglo opet ona ista brojka koja je vec 5 puta ocitana (dal se uplasio da ga ne lazem, da hocu da smanjim potrosnju pojma nemam). Opet sam iso da reklamiram a sledeci put necu pa kad posalju nekog pametnog pa ocitaju pravo stanje koje je za oko 5.000 (ne znam vise ni ja cega dal je W dal je V dal je kw/h) manje nego ta konstantna cira pitacu ih sta ce onda da rade i kako ce da mi obracunaju.

Inženjer

pre 11 godina

Ako se brojilo ne baždari, štetu kod očitavanja trpi EPS. Zašti bi uopšte građani na sudu osporavali račune? U korist svoje štete!

matori

pre 11 godina

@
"Najgore stanje je u Beogradu, Vojvodini i južnoj Srbiji, dok je u zapadnoj Srbiji situacija znatno bolja. Na primer, u Čačku 90 odsto brojila ima regularan žig", izjavio je za BIRN Dejan Kovačević, načelnik Odeljenja za metrološki nadzor.

Za ostale ne znam, ali da tvrdnja za Vojvodinu nije tačna, gotovo sam sasvim siguran...
Međutim, sve mi ovo mnogo više liči na reprizu onog (neuspelog) pokušaja od pre nekoliko godina, kada su hteli da sva el.brojila zamene (bez ikakve nadoknade) nekakvim "modernima" koja se očitavaju na daljinu, a uzgred da prisvoje celo merno mesto sa priključnom instalacijom (isto bez nadoknade), pod izgovorom da tako podužu kvalitet usluge EPS-a...
Gotovi Ugovori su dostavljani na adrese domaćinstava, pa ih je samo trebalo (naivno i lakomisleno) potpisati!
Sve sa ciljem da se nekakva interesna grupa, što lakše obogati, preko grbače onih od kojih egzistira ceo EPS.
Lopovsko udruženje se ponovo oglašava, sada sa malo izmenjenom pričom, ali je suština potpuno ista...

bojan

pre 11 godina

U Smederevu radnici zaposleni u epsu podkradaju isti da se smederevci pitaju kako on uopšte i funkcioniše.Pozapošljavali su se svi tamo preko veze pa sada kradu sopstveno preduzeće.Sigurno su videli da im se više isplati da rade ispod ruke nego da sve prolazi kroz epsovu kasu.Tuga!

Novi Sad

pre 11 godina

@Miloš Ista stvar se i meni dešava već mesecima. Redovno mi se očitava više struje nego što trošim. Svakog 1. očitavam svoje brojilo (novo), koje osoba, plaćena debelo od EPS-a, ne radi ispravno. Uvek se ispostavi da sam u pravu i da je došlo do greške prilikom očitavanja. Ponekad čak neće da mi uvaže prigovor, uz objašnjenje da je greška u "samo" 10-tak KW. Meni tih "samo" 10-tak KW veoma mnogo znači, jer sam ostala bez posla, a živim kao podstanarka. Molila bih nadležne da me zaposle na očitavanju strujomera, ja umem to da radim, za razliki od njihovih zaposlenih.

Alex

pre 11 godina

Kod mene na poslu se 90% kolega hvali kako oni sami na brojilu ukljucuju kada hoce jeftinu, a kada hoce skupu struju. 29 dana stave na jeftinu, a onda jedan dan na skupu da ne bi bilo sumnjivo i providno i da bude eto potrosen i koji skupi kilovat. Kazu da EPS nema mogucnost da ovo otkrije osim da neko nekog prijavi.

Budimo realni

pre 11 godina

"Radi se o neverovatno neodgovornom ponašanju EPS-a i nadležnog ministarstva."

Da li ste vi normalni, ko ce menjati nekakva brojila kad se te pare mogu mnogo bolje utrositi za plate, a potrosaci ionako mogu samo da im pljunu pod pendzer?

mali ops

pre 11 godina

Na poslednjem računu bila je stavka " naknada za pod." i iznosila je 22din, i u ED nisu znali da mi objasne šta je to, pomnozite to sa brojem brojila u Srbiji i dobićete visemilionski iznos. U suštini je to za potrošače mala cifra ali... još jedan način krađe EPS. U zimskim mesrcima za potrošnju manju od 500kw dobijate popust od 15%, ja potrošio 480 i mema popusta jer mi kažu da februar ima manje dana i da sam prešao dnevni prosek. Ako je neko u januaru i decembru potrošio 515kw i dobio popust neka ostavi komentar, čisto sumnjam. Nova kradja EPS. Kradu a stalno firma u minusu dubokom.

radnik EPS-a

pre 11 godina

Godinama je drzava preko EPS-a odrzavala socijalni mir. Prvo cena struje je mala (jos uvek je grejanje na struju najeftinije!). Drugo tokom 90-tih, a i posle, pogotovu pre izbora nedozvoljava se iskljucenje neplatisa. I danas određene firme, fabrike,stadioni rade i trose el. energiju, a da niko nesme da ih iskljuci, jer imaju podrsku pojedinih politicara. Sto se tice novih brojila tu je situacija malo komplikovanija. Velike pare su u igri, koje ce da uzme ona firma od koje EPS bude kupovao brojila. 2008 je EPS kupio odredjenu kolicinu novih brojila sa mogucnoscu daljinskog upravljanja (ocitavanje, iskljucenje, podesavanje tarife...) od firme Atlas Electronics(Mackatica) iz Surdulice. Problem je bio sto je vlasnik te firme bio DSS-ovac, a vlast se u medjuvremenu promenila. Zato je zaustavljena dalja nabavka tih brojila dok covek od tih koji su tad bili na vlast (citaj Rudnap) ne uspe da napravi brojila sa dalj. upravljanje. U medjuvremenu su na vlast dosli neki treci...
Znaci da bi EPS zamenio stara brojila treba neko odozgo da to odobri. To nece da kosta nista jer je interes EPS da zameni stara brojila od kojih je veliki broj neispravan(manje mere utrosenu el. energiju i netacno ukljucuju jeftiniju tarifu) i stvaraju odredjene gubitke EPS-u. I slazem se da bi EPS bolje radio kad bi imao mogucnost da zaposljava radnike preko konkursa, a ne nesposobne kadrove politickih partija.

mf

pre 11 godina

Za ovo bolje da se ne zale gradjani, meni su stavili bazdareno i sad ide do 1000kwh zimi a pre toga ni u kom slucaju nisam prelazio 500-600kw...i kako neko rece da li je steta uvek na strani EPS ili je i na strani potrosaca, pa u 99% slucajeva je na stetu EPS jer mehanizam godinama zaribava i usporava tesko da ce da ubrzava...JA BIH RADO STARO NEBAZDARENO BROJILO NAZAD!

Misa Nis

pre 11 godina

Hteo sam ljude da upoznam sa jos jednom situacijom kod obracuna u "Jugoistoku"-Nis, prosle i pretprosle godine na 5-6 racuna dolazi po nekoliko do desetak kilovata prebacenih u plavu zonu iako celokupnih 350KW u zelenoj nije popunjeno 50tak din vise u plavoj zoni i oko 100 tinak dinara vise za vecu obracunatu snagu, pomnozite broj brojila pa cete videti koliko milionska je to pljacka a sto se citaca tice, njihove pogresne kilovate neka ispravlja elektrodistribucija jer te ljude ona angazuje a mi placamo a da bih ja to ispravio moram svaki put da platim autobusku kartu 100din i uzmem slobodan dan u firmi ako mi daju.

octavia

pre 11 godina

Sta bi se desilo kada bi gradjani krenuli sa tuzbama. Nece oni to uraditi, nisu ljudi naivni, koje jos dobio spor sa drzavom, a pored toga oni nemaju ni para za tuzbe na sudu.

Nino Belov

pre 11 godina

@ radnik EPS-a
e pa muka mi je više od te demagogije sa navodno jeftinom strujom. Po kom osnovu tvrdite da je struja jeftina?????? Jesu li vam plate male??? Ne nisu, u vrhu ste po visini zarada u republici, jednostavno vam nikada nije dosta!!! Da li EPS deli teret krize sa građanima? NE, epsu nikada nije dosta, eps poredi cenu struje sa okruženjem koje nema Bogom dane resurse koje ima eps!!! Eps nije baždario brojila jer nije imao para pa se posao nagomilao i zato eps obračunava isporučenu struju na protivzakonit način, a šta je sa građanima koji zbog iste te krize nisu imali novac da plate račune, protivzakonite kamate i zastarela potraživanja?????? ISKLJUČILI STE IH gospodo iz epsa, jer za vas zakoni ne važe!!!

jelena jsm

pre 11 godina

Vazno je bilo, pre par godina da nas elektro distribucija "natera" da podpisemo ugovore o ustupanju brojila njima, koje smo mi svojevremeno kupili i bili vlasnici. Sada su brojila njihova, oni ih "toboz" odrzavaju, a ustvari mere potrosnju struje preko neispravnih brojila.

nisam potpisao

pre 11 godina

Vazno je bilo, pre par godina da nas elektro distribucija "natera" da podpisemo ugovore o ustupanju brojila njima, koje smo mi svojevremeno kupili i bili vlasnici. Sada su brojila njihova, oni ih "toboz" odrzavaju, a ustvari mere potrosnju struje preko neispravnih brojila.
(jelena jsm, 27. mart 2013 09:57)
Meni su to 2 puta donosili, oba puta sam im rekao da "ostave da procitam" pa cu doci u ED da potpisem. Naravno odmah bacio u kantu, a vise nisu dolazili

Inženjer

pre 11 godina

Ako se brojilo ne baždari, štetu kod očitavanja trpi EPS. Zašti bi uopšte građani na sudu osporavali račune? U korist svoje štete!

radnik EPS-a

pre 11 godina

Godinama je drzava preko EPS-a odrzavala socijalni mir. Prvo cena struje je mala (jos uvek je grejanje na struju najeftinije!). Drugo tokom 90-tih, a i posle, pogotovu pre izbora nedozvoljava se iskljucenje neplatisa. I danas određene firme, fabrike,stadioni rade i trose el. energiju, a da niko nesme da ih iskljuci, jer imaju podrsku pojedinih politicara. Sto se tice novih brojila tu je situacija malo komplikovanija. Velike pare su u igri, koje ce da uzme ona firma od koje EPS bude kupovao brojila. 2008 je EPS kupio odredjenu kolicinu novih brojila sa mogucnoscu daljinskog upravljanja (ocitavanje, iskljucenje, podesavanje tarife...) od firme Atlas Electronics(Mackatica) iz Surdulice. Problem je bio sto je vlasnik te firme bio DSS-ovac, a vlast se u medjuvremenu promenila. Zato je zaustavljena dalja nabavka tih brojila dok covek od tih koji su tad bili na vlast (citaj Rudnap) ne uspe da napravi brojila sa dalj. upravljanje. U medjuvremenu su na vlast dosli neki treci...
Znaci da bi EPS zamenio stara brojila treba neko odozgo da to odobri. To nece da kosta nista jer je interes EPS da zameni stara brojila od kojih je veliki broj neispravan(manje mere utrosenu el. energiju i netacno ukljucuju jeftiniju tarifu) i stvaraju odredjene gubitke EPS-u. I slazem se da bi EPS bolje radio kad bi imao mogucnost da zaposljava radnike preko konkursa, a ne nesposobne kadrove politickih partija.

Milos

pre 11 godina

Imam novo elektronsko brojilo, i eto 6 meseci mi stize pogresno obracun ata struja. Od kako su zamenili devojku koja cita struju meni idiot cita jeftinu struju uvek istu (ima neka brojka koja je uvek ista i ne nosi oznaku KW/h vec samo V i uvek je ista tj ne menja se). 6 puta mi dolazi racn sa tom istopm brojkom i 6 puta idem da reklamiram racuna, i sad zadnji put sam izaso i objasnio idiotu sta treba da cita i pokazao sam mu sta da gleda i kako, naravno vec je bio zapisao tu konstatnu brojku koju vec 5 puta pre toga procitao, precrtao je upisao pravo stanje, medjutim na racun mi stiglo opet ona ista brojka koja je vec 5 puta ocitana (dal se uplasio da ga ne lazem, da hocu da smanjim potrosnju pojma nemam). Opet sam iso da reklamiram a sledeci put necu pa kad posalju nekog pametnog pa ocitaju pravo stanje koje je za oko 5.000 (ne znam vise ni ja cega dal je W dal je V dal je kw/h) manje nego ta konstantna cira pitacu ih sta ce onda da rade i kako ce da mi obracunaju.

Alex

pre 11 godina

Kod mene na poslu se 90% kolega hvali kako oni sami na brojilu ukljucuju kada hoce jeftinu, a kada hoce skupu struju. 29 dana stave na jeftinu, a onda jedan dan na skupu da ne bi bilo sumnjivo i providno i da bude eto potrosen i koji skupi kilovat. Kazu da EPS nema mogucnost da ovo otkrije osim da neko nekog prijavi.

matori

pre 11 godina

@
"Najgore stanje je u Beogradu, Vojvodini i južnoj Srbiji, dok je u zapadnoj Srbiji situacija znatno bolja. Na primer, u Čačku 90 odsto brojila ima regularan žig", izjavio je za BIRN Dejan Kovačević, načelnik Odeljenja za metrološki nadzor.

Za ostale ne znam, ali da tvrdnja za Vojvodinu nije tačna, gotovo sam sasvim siguran...
Međutim, sve mi ovo mnogo više liči na reprizu onog (neuspelog) pokušaja od pre nekoliko godina, kada su hteli da sva el.brojila zamene (bez ikakve nadoknade) nekakvim "modernima" koja se očitavaju na daljinu, a uzgred da prisvoje celo merno mesto sa priključnom instalacijom (isto bez nadoknade), pod izgovorom da tako podužu kvalitet usluge EPS-a...
Gotovi Ugovori su dostavljani na adrese domaćinstava, pa ih je samo trebalo (naivno i lakomisleno) potpisati!
Sve sa ciljem da se nekakva interesna grupa, što lakše obogati, preko grbače onih od kojih egzistira ceo EPS.
Lopovsko udruženje se ponovo oglašava, sada sa malo izmenjenom pričom, ali je suština potpuno ista...

nema nikakvog opravdanja.

pre 11 godina

Ovo je za 40 godina robije. Zašto su onda napaćivali onu famoznu stavku državanje mernog mesta. Pošto nisu zamenili strujomere da pare vrate sa kamatom.
Ovo je interesantna ideja na sudu u poštrnom suđenju EPS bi izgubio spr. Devevdesete su se završile pre 13 godina.

Budimo realni

pre 11 godina

"Radi se o neverovatno neodgovornom ponašanju EPS-a i nadležnog ministarstva."

Da li ste vi normalni, ko ce menjati nekakva brojila kad se te pare mogu mnogo bolje utrositi za plate, a potrosaci ionako mogu samo da im pljunu pod pendzer?

neo

pre 11 godina

Pre mesec dana imao sudjenje sa EPS-om. Trazio sam vestaka koji je dosao i video da mi je brojilo proizvedeno 1975, a plombirano 1983. Covek nije mogao da veruje. Trebali su da ga bazdare 1995, a zatim i 2007. Znaci, meni 18 godina EPS dostavlja racune koje meri neispravno brojilo. Vestaka i advokata sam platio 14.000 din. Sudija, naravno, donese presudu u moju korist, i EPS treba da mi nadoknadi troskove. Medjutim, sada su se zalili Apelacionom sudu, samo ne znam zbog cega, tako da troskove jos uvek nisam naplatio, a ni brojilo niko nije dosao da popravi. Naravno da mi ne pada na pamet da platim ni jedan dinar EPS-u, dok mi se brojilo ne izbazdari.

bojan

pre 11 godina

U Smederevu radnici zaposleni u epsu podkradaju isti da se smederevci pitaju kako on uopšte i funkcioniše.Pozapošljavali su se svi tamo preko veze pa sada kradu sopstveno preduzeće.Sigurno su videli da im se više isplati da rade ispod ruke nego da sve prolazi kroz epsovu kasu.Tuga!

mali ops

pre 11 godina

Na poslednjem računu bila je stavka " naknada za pod." i iznosila je 22din, i u ED nisu znali da mi objasne šta je to, pomnozite to sa brojem brojila u Srbiji i dobićete visemilionski iznos. U suštini je to za potrošače mala cifra ali... još jedan način krađe EPS. U zimskim mesrcima za potrošnju manju od 500kw dobijate popust od 15%, ja potrošio 480 i mema popusta jer mi kažu da februar ima manje dana i da sam prešao dnevni prosek. Ako je neko u januaru i decembru potrošio 515kw i dobio popust neka ostavi komentar, čisto sumnjam. Nova kradja EPS. Kradu a stalno firma u minusu dubokom.

mf

pre 11 godina

Za ovo bolje da se ne zale gradjani, meni su stavili bazdareno i sad ide do 1000kwh zimi a pre toga ni u kom slucaju nisam prelazio 500-600kw...i kako neko rece da li je steta uvek na strani EPS ili je i na strani potrosaca, pa u 99% slucajeva je na stetu EPS jer mehanizam godinama zaribava i usporava tesko da ce da ubrzava...JA BIH RADO STARO NEBAZDARENO BROJILO NAZAD!

octavia

pre 11 godina

Sta bi se desilo kada bi gradjani krenuli sa tuzbama. Nece oni to uraditi, nisu ljudi naivni, koje jos dobio spor sa drzavom, a pored toga oni nemaju ni para za tuzbe na sudu.

Nislija

pre 11 godina

Javasluk sa brojilima, pogresnim ocitavanjima, nezakonitim kamatama, nezakonitim zaposljavanjima, 13.platama a juce sam cuo da su se pojavile i neke forme opterecenja racuna kroz izmisljotinu nazvanu "dupla faktura", ministarka Mihajlovic pokusava da ispravi preko siromasnih gradjana a ponajvise Nisa i juzne Srbije, kamatirali su po samo njima znanim racunicama godinama a sada kao hoce da otpisu kamate za godinu dana, placam tri brojila i na nijednom od racuna se po mesecima ne podudara procenat primenjene kamatne stope u istom obracunskom periodu, devedesetih su pljackali kroz obracunsku snagu a od 2000-te kroz nezakonite obracune kamata tako da potrosac nikako ne moze izaci iz njihovog duznickog ropstva. Tvrdim da su brojila potpuno neispravna jer se na struju ne grejemo a prvi komsija sa trofaznim kotlom od 12KW placa svega 30% veci racun aiko se strogo pridzavamo ukljucenja vecih potrosaca iskljucivo u jeftinoj tarifi uz sve ostale mere stednje energije. Poslednji put brojila su bila na redovnom servisu od 1984-1988. Glasao sam za SNS i razocaran sam resavanjem problema u EPS-u i resavanjem prethodnih dugovanja gradjana za struju.

Novi Sad

pre 11 godina

@Miloš Ista stvar se i meni dešava već mesecima. Redovno mi se očitava više struje nego što trošim. Svakog 1. očitavam svoje brojilo (novo), koje osoba, plaćena debelo od EPS-a, ne radi ispravno. Uvek se ispostavi da sam u pravu i da je došlo do greške prilikom očitavanja. Ponekad čak neće da mi uvaže prigovor, uz objašnjenje da je greška u "samo" 10-tak KW. Meni tih "samo" 10-tak KW veoma mnogo znači, jer sam ostala bez posla, a živim kao podstanarka. Molila bih nadležne da me zaposle na očitavanju strujomera, ja umem to da radim, za razliki od njihovih zaposlenih.

Misa Nis

pre 11 godina

Hteo sam ljude da upoznam sa jos jednom situacijom kod obracuna u "Jugoistoku"-Nis, prosle i pretprosle godine na 5-6 racuna dolazi po nekoliko do desetak kilovata prebacenih u plavu zonu iako celokupnih 350KW u zelenoj nije popunjeno 50tak din vise u plavoj zoni i oko 100 tinak dinara vise za vecu obracunatu snagu, pomnozite broj brojila pa cete videti koliko milionska je to pljacka a sto se citaca tice, njihove pogresne kilovate neka ispravlja elektrodistribucija jer te ljude ona angazuje a mi placamo a da bih ja to ispravio moram svaki put da platim autobusku kartu 100din i uzmem slobodan dan u firmi ako mi daju.

jelena jsm

pre 11 godina

Vazno je bilo, pre par godina da nas elektro distribucija "natera" da podpisemo ugovore o ustupanju brojila njima, koje smo mi svojevremeno kupili i bili vlasnici. Sada su brojila njihova, oni ih "toboz" odrzavaju, a ustvari mere potrosnju struje preko neispravnih brojila.

nisam potpisao

pre 11 godina

Vazno je bilo, pre par godina da nas elektro distribucija "natera" da podpisemo ugovore o ustupanju brojila njima, koje smo mi svojevremeno kupili i bili vlasnici. Sada su brojila njihova, oni ih "toboz" odrzavaju, a ustvari mere potrosnju struje preko neispravnih brojila.
(jelena jsm, 27. mart 2013 09:57)
Meni su to 2 puta donosili, oba puta sam im rekao da "ostave da procitam" pa cu doci u ED da potpisem. Naravno odmah bacio u kantu, a vise nisu dolazili

Nino Belov

pre 11 godina

@ radnik EPS-a
e pa muka mi je više od te demagogije sa navodno jeftinom strujom. Po kom osnovu tvrdite da je struja jeftina?????? Jesu li vam plate male??? Ne nisu, u vrhu ste po visini zarada u republici, jednostavno vam nikada nije dosta!!! Da li EPS deli teret krize sa građanima? NE, epsu nikada nije dosta, eps poredi cenu struje sa okruženjem koje nema Bogom dane resurse koje ima eps!!! Eps nije baždario brojila jer nije imao para pa se posao nagomilao i zato eps obračunava isporučenu struju na protivzakonit način, a šta je sa građanima koji zbog iste te krize nisu imali novac da plate račune, protivzakonite kamate i zastarela potraživanja?????? ISKLJUČILI STE IH gospodo iz epsa, jer za vas zakoni ne važe!!!