Srbija

Utorak, 05.03.2013.

12:40

Kina hoće prugu Beograd-Budimpešta

Izgradnja brze pruge na Koridoru 10 između Beograda i Budimpešte, koštala bi između 1,5 do 2 milijarde evra, rečeno je u Ministarstvu saobraćaja.

Izvor: Tanjug

Default images

Kinezi su zainteresovani za realizaciju tog projekta, koji bi se finansirao putem kredita te zemlje, ali su isto tako zainteresovani i za druge vidove učešća, na primer koncesionu gradnju, kažu u Ministarstvu.

Kamate kineskih kredita se kreću izmedju 1,5 i tri odsto. Pruga kroz Srbiju bi bila dugačka 184 kilometara i 166 kilometara kroz Mađarsku.

Ministarstvo sabraćaja je najavilo da će uskoro biti formirana radna grupa za izradu projekta izgradnje pruge Beograd-Budimpešta za brzine veće od 200 kilometara.

U radnoj grupi će biti predstavnici Ministarstva saobraćaja, Ministarstva finansija i privrede, Železnica Srbije i eksperti.

Za putovanje od Beograda do Budimpešte je sada potrebno više od osam sati, sa prosečnom komercijalnom brzinom od 43 kilometara na čas, a sa izgradnjom pruge brzina bi bila 130 kilometara i putovalo bi se oko tri sata.

U Ministarstvu saobraćaja kažu da je bi brza pruga izmedju Beograda i Subotice mogla da bude izgradjena za četiri do pet godina, a izrada glavnog projekata bi koštala 5,8 miliona evra.

Predvidjena je rekonstrukcija i modernizacija pruge, koja bi bila dvokolosečna na potezu Stara Pazova - Novi Sad - Subotica - Kelebija.

Ti radovi bi koštali, ako se računa bez novog mosta na Dunavu, oko 885 miliona evra.

Ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić i ambasador Madjarske u Srbiji Oskar Nikovic saglasili su se juče o potrebi formiranja radne grupe za izradu projekta izgradnje pruge Beograd-Budimpešta. Oni su, posle razgovora u ministarstvu, izjavili za Tanjug da je u interesu obe države da saobraćaj koji ide tim putnim pravcem bude evropski i da predstavlja vezu Srbije sa zapadnom Evropom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: