Umanjiti ulogu Vlade u agraru

Nakon usvajanja zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju uloga Vlade Srbije u kreiranju poljoprivredne politike biti umanjena.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 22.01.2013.

12:55

Default images

Kako je rekao ministar poljoprivrede Goran Knežević usvajanjem tog zakona će biti umanjena i mogućnost da pojedinci i grupe vrše pritisak na vladu.

Ukazujući da je aktuelna afera oko nabavke djubriva otvorila pitanje u čijem interesu i zbog kojih motiva je ta uredba bila doneta, Knežević je rekao da će taj zakon dati sistemski okvir za poljoprivrednu politiku kako bi uloga vlade u tome bila manja.

“Time se umanjuje mogućnost da se na vladu vrši pritisak prema željanma pojedinaca i grupa.Vlada je znala da podlegne pritiscima i toga smo bili svedoci u 2012. godini, a usvajanjem ovog zakona to više neće biti moguće”, ukazao je ministar predstavljajući nova rešenja u Skupštini Srbije.

Osnovna namera predloženog zakona jeste stvaranje predvidljivog ambijenta za poljoprivrednu poroizvodnju, lakše planiranje srednjoročnih i dugoročnoim investicija, konkurentnost, bolje planiranje budzetskih sredstava i usaglašenost sa propisima EU budući da je do sada, kako je ukazao ministar, postojala “šuma propisa” u kojoj se nisu snalazili ni stručnjaci ni pravnici, a kamoli poljoprivrednici.

Na taj način, kako je dodao, svakom poljoprovrednom proizvodjaču lakše je da proceni da li mu se isplati takva poljoprivredna proizvodnja.

Predloženim rešenjima, kako je objasnio, podsticaji su predvidjeni jednako i za one koji su vlasnici i za one koji su zakupci, svako ko želi da se bavi poljovprivrednom može na zakonom propisani način da dobije podsticaje bez obzira na pravni i vlasnički status.

Predloženim zakonom, kako je rekao, garantovani su minimalni iznosi podsticaja za svaku godinu, a vlada će svake godine posle usvajanja budžeta donositi maksimalne iznose.

“Tako vlada ne može da umanji najmanje podsticaje, ali može da ih uveća. Ovim zakonom agrarna politika i politika ruralnog razvoja postaje jedinstvena za čitavu teritoriju, ali omogućuje pokrajini i lokalnim samoupravama da utvrdjuju sopstvene mere podrške, kroz plaćanje pemijera osiguranja, regrese za reporoduktivni materijal, kreditnu politiku”, objasnio je ministar.

Takodje, kako je rekao, predložena rešenja daju mogućnost da se premije za mleko uvećavaju za proizvodjače koji proizvode mleko ekstra klase, budući da 35 odsto mleka koje se proizvodi u Srbiji je ekstra klase i odgovra EU standardima.

Propisano je i da se osnovni podsticaji ostvaruju po površini biljne proizvodnje i to u minimalnom iznosu od 6.000 dinara po hektaru, a pravo na korišćenje tog podsticaja ima pravno lice, preduzetnik ili fizičko lice pod uslovom da je upisan u Registar.

Pravo na korišćenje podsticaja u stočarstvu takodje ima pravno lice, preduzetnik i fizičko lice koje je upisano u Registar i koje je prijavilo broj i vrstu životinja i izvršilo obeležavanja grla .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: