Ilić: Najveći posao u istoriji

Ministar Velimir Ilić izjavio je da je u toku njegovog mandata izgrađeno 4.500 kilometara puteva u zemlji i najavio da će ubuduće više posla imati domaće firme.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 08.08.2012.

09:58

Default images

"Zato je ta saobraćajnica bila deo strateškog razvoja i u staroj Jugoslaviji, a sada su osim nas, najviše zainteresovani Italijani, jer bi im to bio najbrži put do Rumunije, gde imaju dosta svojih firmi", rekao je ministar za građevinu i urbanizam u intervjuu za list "Danas".

"Zato je ta saobraćajnica bila deo strateškog razvoja i u staroj Jugoslaviji, a sada su osim nas, najviše zainteresovani Italijani, jer bi im to bio najbrži put do Rumunije, gde imaju dosta svojih firmi", rekao je ministar za građevinu i urbanizam u intervjuu za list "Danas".

On je naveo da su Italijani čak napravili i platforme u svojim lukama kako bi transport mogli da obavljaju ovim koridorom, i naveo da je taj koridor znatno bliži i povoljniji nego izlaz kod Splita, gde je more pliće i mogu da pristaju samo manji brodovi.

Ilić je naveo da postoje dve varijante pravca autoputa od Požege, jedna ide preko Sjenice, a druga preko Zlatibora i Prijepolja, istakavši da je trasa preko Sjenice kraća 40 kilometara i jeftinija 600 miliona evra, prema studiji koju su stručnjaci nedavno dostavili.

"U ovom trenutku to je i političko pitanje koje vlada mora da reši. Preko Sjenice jeste kraće, lakše i jeftinije, ali je potrebno rešiti problem zimskog održavanja, zbog niskih temperatura i velikih smetova na Peštaru. S druge strane, trasa preko Zlatibora povezuje mesta gde živi veliki broj ljudi i dosta opština sa tog područja već je podnelo vladi zahtev da se to uvaži", kazao je on.

Prema njegovim rečima, postoji i predlog da se Užice i Zlatibor spoje parčetom autoputa od Požege, da se još na jednom mestu izađe bočno i da se preko Borove glave sve poveže postojećim putem, a da glavna varijanta ide preko Ivanjice i Sjenice.

Što se tiče finansiranja, ilić je kazao da je put isplativ, naročito preko naplate putarine, i dodao da koncesija za nas nije jedina opcija i da postoje izuzetno jeftini kineski krediti, a da je u svetu počeo da dominira model privatno-javnog partnerstva.

Ilić je naveo da je bio u poseti Kini, i da se sreo s njihovim političkim vrhom i bankarima i da "oni imaju zaista jak interes da uđu u taj posao". "Svi znaju da je put isplativ, naročito preko naplate putarine, a posebno ovaj deo koji je sada u fazi izrade, do Ljiga... Može da se finansira na sve načine, koncesijom, kroz privatno-javno partnerstvo, kreditnom linijom - šta hoćemo."

On smatra da je to "inicijalna kapisla za pokretanje privrede", jer u tom poslu ima potencijala i građevina i proizvodnja građevinskog materijala. Ilić je naveo da obilaznica oko Beograda veoma važna, navodeći da se mora izbeći prolaz kroz grad... zatim most kod Borče, most u Vinči koji će odvući saobraćaj za Banat i Pančevo sa Koridora 10, a ubaciti istovremeno saobraćaj za koridor 11 preko Rakovice.

"Mislim da to mora da bude prioritet i za moje i za Ministarstvo saobraćaja i Beograd koji bi time dobio oslobodjeni autoput kroz grad", naglasio je on.

Ilić:Izgradio sam rekordnih 4.565 kilometara puta

Ilić je izjavio da je tokom njegovog prethodnog mandata izgrađeno rekordnih 4.500 kilometara puteva u zemlji i oko 65 kilometara na Koridoru 10, kao i da će ova vlada premašiti taj rezultat.

"Koncesije su najbolje rešenje za izgradnju puteva, a ne budžetska sredstva i krediti", izjavio je Ilić.

On je kazao da će tokom mandata ove vlade biti izgrađen autoput od Beograda do Čačka i započeti izgradnja ka Požegi i crnogorskoj granici.

Ističući da se u pojedinim medijima zlonamerno provlači da je izgrađeno malo kilometara puta dok je bio ministar za kapitalne investicije, Ilić je dodao da podaci koje je naveo mogu da se provere u Putevima Srbije.

"Da nije bila zaustavljena koncesija već bismo imali i autoput do Požege", istakao je Ilić.

On je kazao da je, dok je ranije bio ministar, gradio puteve sa građevinskom i upotrebnom dozvolom i imao rešene imovinsko pravne odnose, što nije bio slučaj u prethodnom periodu.

Ilić je kazao da su za učešće u izgradnji Koridora 11 odnosno autoputa od Beograda do Crne Gore, pored Kineza zainteresovani i Španci, Austrijanci i drugi i da će posao dobiti oni koji ponude najveće učešće domaćih firmi na tom projektu.

Duž tog autoputa, prema njegovim rečima, gradiće se i turistička infrastruktura - hoteli, moteli, restorani... i naši građevinari će i tu moći da dobiju posao.

Cilj je i da se završi aerodrom u Lađevcima, kargo centar u Beogradu odnosno intermodalni terminal za mešoviti saobraćaj, izgradnja zdravstvenih objekata..., naveo je ministar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

143 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: