"Cena nafte "ubija" privredu JIE"

Cena nafte mogla bi da premaši ove godine i 120 dolara za barel i pitanje je da li će privrede u jugoistočnoj Evropi to moći da izdrže, kaže Kostas Stambolis.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 07.03.2012.

13:37

Default images

Izvršni direktor Instituta za energetiku jugoistočne Evrope (IENE) kaže da je tokom 2011. godine prosečna cena nafte iz zemalja OPEK-a bila 107 dolara za barel, što je istorijski rekordno visoka prosečna cena.

Kako je dodao, od početka ove godine zabeležen je rast prošečne cene nafte od 12 odsto.

Srednja cena u ovoj godini mogla bi da bude i viša od 120 dolara za barel i pitanje je da li će to privrede u jugoistočnoj Evropi izdržati, ocenio je on.

Stambolis je kazao i da je region trenutno deficitaran sa električnom energijom, ali da će prema procenama IENE za 10 godina region imati višak struje.

Kako je dodao, izgradnja interkonekcija, odnosno povezivanje elektromreža zemalja u regionu, zbog toga je veoma važno, jer će omogućiti izvoz struje ka severu Evrope.

Stambolis je kazao i da region Zapadnog Balkana ima značajne potencijale za korišćenje obnovljivih izvora energije, ističući da "dosta obećavaju" geotermalna energija i hidropotencijal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: