Šoškić: I moja plata pod lupu

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić kaže da nema ništa protiv toga da se preispitaju principi po kojima se određuju plate u toj instituciji.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 14.11.2011.

13:13

Default images

Šoškić je istakao da bi kada se govori o platama rukovodstva NBS trebalo imati u vidu i kolike su plate rukovodstva u javnom sektoru - javnim preduzećima, agencijama i finansijskim institucijama u državnom vlasništvu, čija rukovodstva imaju veća primanja.

Ta izjava guvernera reakcija je na pisanje pojednih medija da prvi čovek centralne banke ima platu of 663.719 dinara , a viceguvernera od 490.000 do 580.000 dinara. Prema podacima iz imovinskog izveštaju za 2010. godinu, Šoškić je imao platu 507.587 dinara.

U autorskom tekstu, koji je objavljen pre dva dana Šoškić je naveo da se podaci o platama u NBS bez potrebe često maliciozno i negativno interperetiraju. Šoškić je podsetio da NBS nije budžetski korisnik, ima nezavisne izvore finansiranja, a principi za odredjivanje plata rukovodstva odredjeni su još 2003. godine i postavio ih je Savet NBS.

"Ako se smatra da je sazrelo vreme da se ti principi ponovo sagledaju mi nemamo ništa protiv toga", rekao je guverner.

Šoškić kaže i da su primanja rukovodstva centralne banke u poredjenju sa primanjima rukovodstva finansijskih institucija u našoj zemlji višestruko niža i da ih treba posmatrati u tom kontekstu.

"Nemamo ništa protiv da se čitav taj sistem stavi pod lupu i dodatno uredi", rekao je guverner.

On je dodao da su plate u NBS ispod prosečnih plata u centralnim bankama nekih od susednih zemalja kao što su Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija.

Prema njegovim rečima, plate su na tom nivou da "mi uprkos tome što znamo da su više od proseka u našoj zemlji vrlo često imamo problem da zadržimo mlade kvalitetne ljude koji ponekad iz NBS odlaze u privatni sektor".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Podeli: