Ponedeljak, 14.11.2011.

13:13

Šoškić: I moja plata pod lupu

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić kaže da nema ništa protiv toga da se preispitaju principi po kojima se određuju plate u toj instituciji.

Izvor: Beta

Šoškiæ: I moja plata pod lupu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

27 Komentari

Sortiraj po:

uskok

pre 12 godina

Koliko god on prosipao demagogiju, zaklanjao se iza sistema, cenjnica je:
1. njegovo bivstvovanje kao guvernera NBS kosta preko 1.5 mil dinara na mesecnom nivou (samo osnovna plata je 660.000) ostalo su razni troskovi.
2. on vrti pare od drzave Srbije, tako da nije tacno da sami zaradjuju svoje plate.
3. gluposti u drzavama oko nas ne znace da i mi moramo da pravimo gluposti (replika da i guverneri okolnih drzava imaju velike plate).
4. Nije tacna teorija da dobre strucnjake treba abnormalno platiti, iz dosadasnjih iskustava vidi se da koliko god ga dobro platish on ce uvek naci nacin da ukrade josh.

Trebalo bi sve zaposlene u drzavnim organima plati po principu procenta od plate u privredi (ne racunajuci banke i osiguravajuca drustva), tako da malo okuse ~plodove svoga rada~.

baninjo

pre 12 godina

Taj čovek je kad sam ja studirao bio asistent na predmetu Ekonomika Jugoslavije, iako je Jugoslavija odavno prestala da postoji (što znači da je proučavala istorijske podatke). Dinkić je bio asistent prof. Madžaru (nikad prof.) na predmetu "malo" planiranje (jedan od manjih i lakših predmeta). Goran Pitić je predavao Ekonomsku Istoriju. ******* Šoškić je doveden sa jednom namerom - da poveća mogućnost zaduživanja radnika do 40% plate, jer se prethodni guverner branio od vlade da poveća sa 30%.

Bob Sent Kler

pre 12 godina

Iako se cesto apriori prikljucujem "pljuvanju" skoro svega sto se radi u ovoj drzavi, ponekad treba suzbiti da iz coveka govori samo ogorcenost. Kad covek koji ima do 30 hiljada platu cuje platu guvernera siguran sam da se ogorcenost pojaca i dodatno razdrazuje coveka.
Pa ipak ovde ruku na srce nije bas sve tako kako se misli i kako mnogi u komentarima navode.
Prvo, rec je o guverneru centralne banke Srbije. Rec je o odgovornoj funkciji, vaznoj ulozi u vodjenju politike zemlje itd. Nije rec ni samo o fakultetu (imaju ih mnogi), covek je ipak profesor doktor sto u Srbiji ne prelazi 1% od uk. stanovnistva. Neko ko se skoluje 20 i vise godina i treba da ima veliku platu (jer i taj covek treba da ima neku satisfakciju)
Drugo, NBS sama zaradjuje svoje pare od plasiranja deviznih rezervi u inostranstvu npr. Drugim recima dinar od poreskih obveznika ne ide u plate NBS
Trece, da NBS stampa pare za plate je notorna glupost i nema veze sa zdravim razumom.
Cetvrto, stavljate na dusu ovog guvernera kurs. Ako pogledate kurs kad je on dosao i sad teska srca moram priznati da je dinar ojacao i da dinar tj. evro ili dolar iz deviznih rezervi nije potrosen za vreme njegovog mandata. Onom prethodonom se moglo dosta toga prigovoriti po ovoj temi.
Peto, rece neko banke povecavaju marze. I ja sam jedan od ugrozenih. Ali opet teska srca moramo pripisati njegovom prethodniku. Za vreme mandata Soskica je usvojen novi zakon u parlamentu koji od decembra ili od januara stupa na snagu. Sve banke ce po ovom zakonu biti duzne da spuste marze na pocetne nivoe kao i sve klauzule koje su dvosmislene i nerazumljive. O ovome se pricalo zadnjih 5-6 godina, a Soskic je resio da im stane na put.
Sve u svemu, kontrolisati treba, pozivati sve na odgovornost i kaznjavati korumpirane i neradnike, ali ne smemo kao gradjani biti maliciozni prema svemu i svacemu jer ce nas takav stav odvesti u propast.
Nazdravljam za minimalnu platu u Srbiji 2015. godine od 1000 evra! Mora da se okrene!

Perko

pre 12 godina

NI NBS, ni RATEL, ni Kontrola leta, ni Aerodrom N.Tesla,ni Parking Servis, nisu budzetske firme, ali jesu drzavne i koriste maksimalno svoju poziciju da bi njihovi zaposleni ziveli kao u svajcarskoj. Zasto se novac koji se njima direktno uplacuje, ne uplacuje u budzet , pa onda kao i svima plata iz budzeta. Zamislite da Carina ili Saobracajna policija prvo od zarade sebi namire plate , a onda ostatk posalju u budzet.

Mr. Bitter

pre 12 godina

NBS nije budžetski korisnik...

Da možda ne stvarate nešto...neki proizvod ili uslugu... Ili možda "izgarate u žestokoj borbi" sa nekom konkurencijom...

mo Ajde bre nemoj da se još više bruka!

NENO

pre 12 godina

Veci je paradoks kod Dijane Dragutinovic,koja je smenjena sa mesta ministra finansija,(toliko o sposobnostima)ispada da je ona nagradjena sa trostruko vecom platom, nego sto je imala kao ministar!?

Poslednje mesto na rang listi plata,, proizvodnja telekomunikacione opreme

pre 12 godina

A sta taj covek proizvodi ? Sta prodaje ? Nista. Okacio se na bosonoge poreske obveznike i uzima im reket. Od toga zivi citava birokratija. Ne znaju nista da rade a gladni su svaki dan. Sta im preostaje nego da uz pomoc drzavne sile cede one koji nesto znaju da naprave. U redu i birokrate su ziva bica. Problem je samo u tome sto nemaju kucnog vaspitanja i ne kraduckaju nego trpaju lopatama, a oni od kojih otimaju jedva prezivljavaju.

Petar

pre 12 godina

"Nemamo ništa protiv da se čitav taj sistem stavi pod lupu i dodatno uredi", rekao je guverner.

A zbog štampanje Nedićevih fašističkih simbola na novčanicama ne osećate grižu savesti?
Tzv. novi grb je usvojen preko noći 11. novembra 2010, a već u decembru otpočinjete pripreme za štampanje novih novčanica.
Da li ste samo želeli da stavite svoj potpis na iste ili vam je mio i drag fašistički simbol na njima, ostaje da se vidi.
Taj grb nije u skladu sa Ustavom, pa građani slobodno mogu da preškrabaju taj grb i pokažu svoj antifašizam.
A Vi štampajte nove do mile volje...

Dragan

pre 12 godina

Plata mu je 15 (petnaest) puta veca od prosecne plate u drzavi. Pri tom, covek je drzavni sluzbenik, izabran na sednici vladajuce koalicije i kao takav predlozen parlamentu bez protivkandidata. Uz to, radi u NBS koja je i drzavna i monopolska instutucija. Ne postoje (ni ovde ni u inostranstvu) 2, 3, 4 ili 10 centralnih banaka koje bi u bilo cemu medjusobno konkurisale cenom i kvalitetom svojih usluga. Sta god da uradi guverner ili sluzbenik NBS, on za to ne odgovara niti snosi bilo kakav drugi rizik za svoje postupke. NBS je jedino pravno lice u zemlji koje svaki nedostatak novca za plate moze da resi stampanjem novca u sopstvenoj stampariji a da pri tom nije obavezna da trazi odobrenje ni od Predsednika, ni od Vlade, ni od Parlamenta. Ukratko, radi se o drzavi u drzavi. Pa na taj nacin bi IMR, DMB, nekadasnja Crvena Zastava bile uspesne firme sa odlicno placenim radnicima i menadzerima. A kada bi umesto RSD stampali EUR, SFR ili USD, bili bi uspesniji od Toyote ili Mercedesa! Uz put, pogledajmo ucinke dosadasnjih guvernera i njegovih pulena. Imamo najnestabilniju valutu u zemlji a pri tom 3 milijarde eura je potroseno da bi se "ocuvala stabilnost nacionalne valute". Tim novcem su otkupljivani jedni dinari i povlaceni iz opticaja a istovremeno je isto toliko novog novca stampano u ubaceno u opticaj. Postoje centralne banke koje su zrtvovale devizne rezerve da bi sacuvale stabilnost nacionalne valute. Postoje zemlje koje su zrtvovale stabilnost valute da bi sacuvale rezerve. I jedno i drugo opredeljenje po meni ima razloge za i protiv prihvatanja. Medjutim, NBS je usla u istoriju tako sto je i oborila vrednost nacionalne valute za 60% i potrosila znatne devizne rezerve. Ponasala se kao alkoholicar koji je krenuo na lecenje noseci dva kartona zestokog pica, "da mu se nadje ako zatreba".

Trifun

pre 12 godina

DA JE VLADA PRAVA ODMAH BI MAX PENZIJE BILE 60 000 DIN, A PLATE U DRZAVNIM SLUZBMA MAX 80 000 DIN. TO BI BIO PRVI KORAK DOK TRAJE KRIZA. DALJE BI NA POVRSOINU IZBILE NOVE PRLJAVSTINE, KOJE BI SE RESAVALE U HODU. POZDRAV ZA SLABU VLADU

Zoks

pre 12 godina

Nemam nista protiv njegove visoke plate, ali imam protiv toga sto je ugusio gradjevinski sektor svojom nenormalnom uredbom, sto izvoznicima ne daje da dise suvise jakim dinarom, a propisanim velikim obaveznim rezervama za banke gusi ceo privredni sistem koji je ionako pred kolapsom. Deluje poput coveka koji bi zbog kasike masti (nekoliko procenata nize inflacije) zaklao celu svinju.

SSR

pre 12 godina

"Šoškić je podsetio da NBS nije budžetski korisnik, ima nezavisne izvore finansiranja......"

NBS nije DIREKTNI već INDIREKTNI budžetski korisnik, te je samim tim budžetski korisnik. Treba videti i kako posluje, verujem da to nije tajna. Ovaj tekst me mnogo podseća na neke tekstove iz 2009 godine, a radilo se o direktorima raznih agencija koji su se pozivali na svoju stručnost, a danas mnoge te agencije i javna preduzeća su u finansijskim dubiozama.

petarV

pre 12 godina

****

Pretpostavljam,da oni koji su mom i sličnim komentarima,zalepili,negativne ocene...rade u državnim firmama...lepo...nadam se da ćete uskoro leteti sa posla (jer će valjda da smanje administraciju,jednom za svagda) i biti sretni ako imate kod prvatnika 35.000din sa sve fakultetom...pa da vidim onda koliko su vaše uši,za pokrivanje velike!

Pera moler

pre 12 godina

I opet klasika... kad oni treba da primaju plate onda "u okruženju su ovoliko i onoliko", isti slučaj i kad narod treba da plati. GOSPODO, a kolika je prosečna plata u Srbiji? Da li je i naša 700 ili više evra kao u okruženju? Tuga čemer i jad... :(

lala

pre 12 godina

Ma kome pametnom moze da padne na glavu da dobar strucnjak a mala plata. U NAPREDNIM zemljama se otimaju za dobre strucnjake. Adut? Plata.

svi smo mi budale, nema drugog objasnjenja

pre 12 godina

"On je dodao da su plate u NBS ispod prosečnih plata u centralnim bankama nekih od susednih zemalja kao što su Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija. "

aha, on bi jos i povecanje plate? a je li, sad se gleda da l' je manja plata nego u okruzenju, a kad treba da gledamo plate gradjana onda nista, a? Samo da su nam cene ni slucajno ne budu manje nego u okruzenju

Milos

pre 12 godina

Ljudi,ja ni za te pare nebi bio Guverner.Dakle čovek ne troši pare iz budžeta i pogledajte koliko je NBS prodala miliona eura za vreme njegove vladavine a koliko za vreme Jelašića.Iskreno se nisam nadao da će ovaj čovek biti toliko uspešan,a sa ovolikom platom neverujem da ima potrebe da ,,radi,, za bilo koju banku domaću ili stranu.Profesore svaka čast nedajte se

memorija

pre 12 godina

Meni se cini da nas guverner pokusava preveslati, ne? A koji su to nezavisni izvori finansiranja, kofer? Znaci prosecna plata u preduzecu koje ima najveci gubitak u ovoj drzavi (NBS) je preko 100 hiljada dinara. Kaze mladi kadrovi se ne zadrzavaju u NBS nego idu u privatni sektor. Ja kad vidim onog mladog viceguvernera, odmah vidim stan. Od plate. Drzavne. I poseban prostor. 150 m2. Znate, papir trpi sve i na papiru banke stoje fenomenalno, velike plate, aktiva, pasiva, drz-ne daj, a onda dodje neka svetska kriza Jao drzavo spasavaj nas, inace ode privreda, umrece ti stanovnistvo. Ajde, ajde, bednici pomazite, ono sto ste nam do sada platili mi smo potrosili, pa necemo valjda da zivimo ko vi ko slepci, pa kako smo mi do sada vas pomagali, jesmo li vam davali kredite, jesmo, jesu li kamate velike, jesu, ali mislis ne mogu da budu vece, e pa mogu, ali eto mi smo vam ucinili da ne pocrkate bas odmah. Izjavi covek da su njihove plate ipak manje od postavljenih lica u JP i Agencijama, znaci po tome se merimo, u NBS su u stvari jos i obzirni. Ovaj isti mladi covek je skoro izjavio da je inflacija zaustavljena, zar ne? Ha, kad ono poskupljenja hrane, grejanja, goriva, gasa. Da, da, ali kad se to ponderise sa prinosom manga, koji je odlicno rodio i cija ce cena svakako pasti, kao i povecanim izvozom lista rododendrona za sprecavanje zakurica, onda je inflacija u Srbiji jednocifrena. Jednocifrena, da, da 9%. Ali preko 16%. Da. Ljudi, mislim da je ovo dno dna, gadjaju se opasnim brojkama i otvoreno su time nezadovoljni. Znaci dosta, stop gluposti! Ko razume, shvatice...

provincijalac

pre 12 godina

"Nemamo ništa protiv da se čitav taj sistem stavi pod lupu i dodatno uredi", rekao je guverner.

Nemamo ni mi ništa protiv, međutim, sve te provere pa komisije pa revizije i sl služe samo da bi se čitava stvar otegla....taman do izbora...Zna i Šoškić dobro da mu vrata ne ginu, odmah posle...a do tada čvrsto zajašite budžet, gospodo stručnjaci...

M.

pre 12 godina

Zna se da bankari dobro zaradjuju, svuda u svetu. To im je jednostvno priroda posla. Kad odem kod zubara ocekujem da ima dobre zube. Kad odem kod bankara ocekujem da ima para. Mislim da bi svi trebalo da se zabrinu ako ni za guvernera NBS-a ne bi bilo novaca. A ovi ljubomorni sto nista u zivotu nisu postigli, neka se pokriju usima i cute ili pocnu da rade.

Pera

pre 12 godina

Gospodine ajde lepo dajte meni polovinu svoju plate jer taman mi iznosi toliko dug banci pa bar meni pomozite jer ce me sudski goniti i uzeti ovo malo plate sto imam 17000 dinara i kako cemo onda ziveti?ps,jos smo podstanari.

Nikola

pre 12 godina

ne moze guverner da ima platu 500e. 5000e jeste mnogo za nase uslove ali znam i dobre inzenjere koji imaju kod nas plate po 2000-3000e tako da mi ovo zvuci ok. Nije problem kolika je plata vec da li je zaradi.

da se ne lazemo

pre 12 godina

Plata mu i nije toliko velika. A sta bi Srbi? Da prima neku mizeriju od plate? To je mozda moglo u komunizmu! A za tu manju platu koga od ikakvog kredibiliteta mozete da nadjete na trzistu rada? Nikog. Ko je ista znao vec je zapalio preko ili se sprema.

Aleksandar Popovic

pre 12 godina

Za veliku platu potrebna je povelika lupa! A i ovako je vidljivo da je rec o "nepristojno" velikoj plati. Privreda, gradjani, grcaju u ogromnim minusima, mnogi jedva prezivljavaju, a g. Soskic bi lupu da vidi ono sto je sasvim ocigledno. Postoji mnogo bolji nacin: da Soskic sebi i svojim najblizim saradnicima "prilagodi" platu i ostale beneficije nasem realnom stanju. To bi se nazvalo ocekivanim moralnim cinom.

nestle

pre 12 godina

Soskicu, platu vidim umes lepo da izracunas. To sto nam banke sve vreme povecavaju marze na vec izdate stambene kredite to nikom nista. Taj racun izgleda ne umes da izracunas. E pa kad to naucis da izracunas onda nesto pricaj. Jel ti mislis da smo mi pali sa duda ?

Petar

pre 12 godina

"Nemamo ništa protiv da se čitav taj sistem stavi pod lupu i dodatno uredi", rekao je guverner.

A zbog štampanje Nedićevih fašističkih simbola na novčanicama ne osećate grižu savesti?
Tzv. novi grb je usvojen preko noći 11. novembra 2010, a već u decembru otpočinjete pripreme za štampanje novih novčanica.
Da li ste samo želeli da stavite svoj potpis na iste ili vam je mio i drag fašistički simbol na njima, ostaje da se vidi.
Taj grb nije u skladu sa Ustavom, pa građani slobodno mogu da preškrabaju taj grb i pokažu svoj antifašizam.
A Vi štampajte nove do mile volje...

nestle

pre 12 godina

Soskicu, platu vidim umes lepo da izracunas. To sto nam banke sve vreme povecavaju marze na vec izdate stambene kredite to nikom nista. Taj racun izgleda ne umes da izracunas. E pa kad to naucis da izracunas onda nesto pricaj. Jel ti mislis da smo mi pali sa duda ?

Aleksandar Popovic

pre 12 godina

Za veliku platu potrebna je povelika lupa! A i ovako je vidljivo da je rec o "nepristojno" velikoj plati. Privreda, gradjani, grcaju u ogromnim minusima, mnogi jedva prezivljavaju, a g. Soskic bi lupu da vidi ono sto je sasvim ocigledno. Postoji mnogo bolji nacin: da Soskic sebi i svojim najblizim saradnicima "prilagodi" platu i ostale beneficije nasem realnom stanju. To bi se nazvalo ocekivanim moralnim cinom.

M.

pre 12 godina

Zna se da bankari dobro zaradjuju, svuda u svetu. To im je jednostvno priroda posla. Kad odem kod zubara ocekujem da ima dobre zube. Kad odem kod bankara ocekujem da ima para. Mislim da bi svi trebalo da se zabrinu ako ni za guvernera NBS-a ne bi bilo novaca. A ovi ljubomorni sto nista u zivotu nisu postigli, neka se pokriju usima i cute ili pocnu da rade.

provincijalac

pre 12 godina

"Nemamo ništa protiv da se čitav taj sistem stavi pod lupu i dodatno uredi", rekao je guverner.

Nemamo ni mi ništa protiv, međutim, sve te provere pa komisije pa revizije i sl služe samo da bi se čitava stvar otegla....taman do izbora...Zna i Šoškić dobro da mu vrata ne ginu, odmah posle...a do tada čvrsto zajašite budžet, gospodo stručnjaci...

da se ne lazemo

pre 12 godina

Plata mu i nije toliko velika. A sta bi Srbi? Da prima neku mizeriju od plate? To je mozda moglo u komunizmu! A za tu manju platu koga od ikakvog kredibiliteta mozete da nadjete na trzistu rada? Nikog. Ko je ista znao vec je zapalio preko ili se sprema.

Dragan

pre 12 godina

Plata mu je 15 (petnaest) puta veca od prosecne plate u drzavi. Pri tom, covek je drzavni sluzbenik, izabran na sednici vladajuce koalicije i kao takav predlozen parlamentu bez protivkandidata. Uz to, radi u NBS koja je i drzavna i monopolska instutucija. Ne postoje (ni ovde ni u inostranstvu) 2, 3, 4 ili 10 centralnih banaka koje bi u bilo cemu medjusobno konkurisale cenom i kvalitetom svojih usluga. Sta god da uradi guverner ili sluzbenik NBS, on za to ne odgovara niti snosi bilo kakav drugi rizik za svoje postupke. NBS je jedino pravno lice u zemlji koje svaki nedostatak novca za plate moze da resi stampanjem novca u sopstvenoj stampariji a da pri tom nije obavezna da trazi odobrenje ni od Predsednika, ni od Vlade, ni od Parlamenta. Ukratko, radi se o drzavi u drzavi. Pa na taj nacin bi IMR, DMB, nekadasnja Crvena Zastava bile uspesne firme sa odlicno placenim radnicima i menadzerima. A kada bi umesto RSD stampali EUR, SFR ili USD, bili bi uspesniji od Toyote ili Mercedesa! Uz put, pogledajmo ucinke dosadasnjih guvernera i njegovih pulena. Imamo najnestabilniju valutu u zemlji a pri tom 3 milijarde eura je potroseno da bi se "ocuvala stabilnost nacionalne valute". Tim novcem su otkupljivani jedni dinari i povlaceni iz opticaja a istovremeno je isto toliko novog novca stampano u ubaceno u opticaj. Postoje centralne banke koje su zrtvovale devizne rezerve da bi sacuvale stabilnost nacionalne valute. Postoje zemlje koje su zrtvovale stabilnost valute da bi sacuvale rezerve. I jedno i drugo opredeljenje po meni ima razloge za i protiv prihvatanja. Medjutim, NBS je usla u istoriju tako sto je i oborila vrednost nacionalne valute za 60% i potrosila znatne devizne rezerve. Ponasala se kao alkoholicar koji je krenuo na lecenje noseci dva kartona zestokog pica, "da mu se nadje ako zatreba".

svi smo mi budale, nema drugog objasnjenja

pre 12 godina

"On je dodao da su plate u NBS ispod prosečnih plata u centralnim bankama nekih od susednih zemalja kao što su Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija. "

aha, on bi jos i povecanje plate? a je li, sad se gleda da l' je manja plata nego u okruzenju, a kad treba da gledamo plate gradjana onda nista, a? Samo da su nam cene ni slucajno ne budu manje nego u okruzenju

Poslednje mesto na rang listi plata,, proizvodnja telekomunikacione opreme

pre 12 godina

A sta taj covek proizvodi ? Sta prodaje ? Nista. Okacio se na bosonoge poreske obveznike i uzima im reket. Od toga zivi citava birokratija. Ne znaju nista da rade a gladni su svaki dan. Sta im preostaje nego da uz pomoc drzavne sile cede one koji nesto znaju da naprave. U redu i birokrate su ziva bica. Problem je samo u tome sto nemaju kucnog vaspitanja i ne kraduckaju nego trpaju lopatama, a oni od kojih otimaju jedva prezivljavaju.

Trifun

pre 12 godina

DA JE VLADA PRAVA ODMAH BI MAX PENZIJE BILE 60 000 DIN, A PLATE U DRZAVNIM SLUZBMA MAX 80 000 DIN. TO BI BIO PRVI KORAK DOK TRAJE KRIZA. DALJE BI NA POVRSOINU IZBILE NOVE PRLJAVSTINE, KOJE BI SE RESAVALE U HODU. POZDRAV ZA SLABU VLADU

Mr. Bitter

pre 12 godina

NBS nije budžetski korisnik...

Da možda ne stvarate nešto...neki proizvod ili uslugu... Ili možda "izgarate u žestokoj borbi" sa nekom konkurencijom...

mo Ajde bre nemoj da se još više bruka!

Pera moler

pre 12 godina

I opet klasika... kad oni treba da primaju plate onda "u okruženju su ovoliko i onoliko", isti slučaj i kad narod treba da plati. GOSPODO, a kolika je prosečna plata u Srbiji? Da li je i naša 700 ili više evra kao u okruženju? Tuga čemer i jad... :(

NENO

pre 12 godina

Veci je paradoks kod Dijane Dragutinovic,koja je smenjena sa mesta ministra finansija,(toliko o sposobnostima)ispada da je ona nagradjena sa trostruko vecom platom, nego sto je imala kao ministar!?

petarV

pre 12 godina

****

Pretpostavljam,da oni koji su mom i sličnim komentarima,zalepili,negativne ocene...rade u državnim firmama...lepo...nadam se da ćete uskoro leteti sa posla (jer će valjda da smanje administraciju,jednom za svagda) i biti sretni ako imate kod prvatnika 35.000din sa sve fakultetom...pa da vidim onda koliko su vaše uši,za pokrivanje velike!

memorija

pre 12 godina

Meni se cini da nas guverner pokusava preveslati, ne? A koji su to nezavisni izvori finansiranja, kofer? Znaci prosecna plata u preduzecu koje ima najveci gubitak u ovoj drzavi (NBS) je preko 100 hiljada dinara. Kaze mladi kadrovi se ne zadrzavaju u NBS nego idu u privatni sektor. Ja kad vidim onog mladog viceguvernera, odmah vidim stan. Od plate. Drzavne. I poseban prostor. 150 m2. Znate, papir trpi sve i na papiru banke stoje fenomenalno, velike plate, aktiva, pasiva, drz-ne daj, a onda dodje neka svetska kriza Jao drzavo spasavaj nas, inace ode privreda, umrece ti stanovnistvo. Ajde, ajde, bednici pomazite, ono sto ste nam do sada platili mi smo potrosili, pa necemo valjda da zivimo ko vi ko slepci, pa kako smo mi do sada vas pomagali, jesmo li vam davali kredite, jesmo, jesu li kamate velike, jesu, ali mislis ne mogu da budu vece, e pa mogu, ali eto mi smo vam ucinili da ne pocrkate bas odmah. Izjavi covek da su njihove plate ipak manje od postavljenih lica u JP i Agencijama, znaci po tome se merimo, u NBS su u stvari jos i obzirni. Ovaj isti mladi covek je skoro izjavio da je inflacija zaustavljena, zar ne? Ha, kad ono poskupljenja hrane, grejanja, goriva, gasa. Da, da, ali kad se to ponderise sa prinosom manga, koji je odlicno rodio i cija ce cena svakako pasti, kao i povecanim izvozom lista rododendrona za sprecavanje zakurica, onda je inflacija u Srbiji jednocifrena. Jednocifrena, da, da 9%. Ali preko 16%. Da. Ljudi, mislim da je ovo dno dna, gadjaju se opasnim brojkama i otvoreno su time nezadovoljni. Znaci dosta, stop gluposti! Ko razume, shvatice...

baninjo

pre 12 godina

Taj čovek je kad sam ja studirao bio asistent na predmetu Ekonomika Jugoslavije, iako je Jugoslavija odavno prestala da postoji (što znači da je proučavala istorijske podatke). Dinkić je bio asistent prof. Madžaru (nikad prof.) na predmetu "malo" planiranje (jedan od manjih i lakših predmeta). Goran Pitić je predavao Ekonomsku Istoriju. ******* Šoškić je doveden sa jednom namerom - da poveća mogućnost zaduživanja radnika do 40% plate, jer se prethodni guverner branio od vlade da poveća sa 30%.

uskok

pre 12 godina

Koliko god on prosipao demagogiju, zaklanjao se iza sistema, cenjnica je:
1. njegovo bivstvovanje kao guvernera NBS kosta preko 1.5 mil dinara na mesecnom nivou (samo osnovna plata je 660.000) ostalo su razni troskovi.
2. on vrti pare od drzave Srbije, tako da nije tacno da sami zaradjuju svoje plate.
3. gluposti u drzavama oko nas ne znace da i mi moramo da pravimo gluposti (replika da i guverneri okolnih drzava imaju velike plate).
4. Nije tacna teorija da dobre strucnjake treba abnormalno platiti, iz dosadasnjih iskustava vidi se da koliko god ga dobro platish on ce uvek naci nacin da ukrade josh.

Trebalo bi sve zaposlene u drzavnim organima plati po principu procenta od plate u privredi (ne racunajuci banke i osiguravajuca drustva), tako da malo okuse ~plodove svoga rada~.

Nikola

pre 12 godina

ne moze guverner da ima platu 500e. 5000e jeste mnogo za nase uslove ali znam i dobre inzenjere koji imaju kod nas plate po 2000-3000e tako da mi ovo zvuci ok. Nije problem kolika je plata vec da li je zaradi.

SSR

pre 12 godina

"Šoškić je podsetio da NBS nije budžetski korisnik, ima nezavisne izvore finansiranja......"

NBS nije DIREKTNI već INDIREKTNI budžetski korisnik, te je samim tim budžetski korisnik. Treba videti i kako posluje, verujem da to nije tajna. Ovaj tekst me mnogo podseća na neke tekstove iz 2009 godine, a radilo se o direktorima raznih agencija koji su se pozivali na svoju stručnost, a danas mnoge te agencije i javna preduzeća su u finansijskim dubiozama.

Perko

pre 12 godina

NI NBS, ni RATEL, ni Kontrola leta, ni Aerodrom N.Tesla,ni Parking Servis, nisu budzetske firme, ali jesu drzavne i koriste maksimalno svoju poziciju da bi njihovi zaposleni ziveli kao u svajcarskoj. Zasto se novac koji se njima direktno uplacuje, ne uplacuje u budzet , pa onda kao i svima plata iz budzeta. Zamislite da Carina ili Saobracajna policija prvo od zarade sebi namire plate , a onda ostatk posalju u budzet.

Milos

pre 12 godina

Ljudi,ja ni za te pare nebi bio Guverner.Dakle čovek ne troši pare iz budžeta i pogledajte koliko je NBS prodala miliona eura za vreme njegove vladavine a koliko za vreme Jelašića.Iskreno se nisam nadao da će ovaj čovek biti toliko uspešan,a sa ovolikom platom neverujem da ima potrebe da ,,radi,, za bilo koju banku domaću ili stranu.Profesore svaka čast nedajte se

Zoks

pre 12 godina

Nemam nista protiv njegove visoke plate, ali imam protiv toga sto je ugusio gradjevinski sektor svojom nenormalnom uredbom, sto izvoznicima ne daje da dise suvise jakim dinarom, a propisanim velikim obaveznim rezervama za banke gusi ceo privredni sistem koji je ionako pred kolapsom. Deluje poput coveka koji bi zbog kasike masti (nekoliko procenata nize inflacije) zaklao celu svinju.

Bob Sent Kler

pre 12 godina

Iako se cesto apriori prikljucujem "pljuvanju" skoro svega sto se radi u ovoj drzavi, ponekad treba suzbiti da iz coveka govori samo ogorcenost. Kad covek koji ima do 30 hiljada platu cuje platu guvernera siguran sam da se ogorcenost pojaca i dodatno razdrazuje coveka.
Pa ipak ovde ruku na srce nije bas sve tako kako se misli i kako mnogi u komentarima navode.
Prvo, rec je o guverneru centralne banke Srbije. Rec je o odgovornoj funkciji, vaznoj ulozi u vodjenju politike zemlje itd. Nije rec ni samo o fakultetu (imaju ih mnogi), covek je ipak profesor doktor sto u Srbiji ne prelazi 1% od uk. stanovnistva. Neko ko se skoluje 20 i vise godina i treba da ima veliku platu (jer i taj covek treba da ima neku satisfakciju)
Drugo, NBS sama zaradjuje svoje pare od plasiranja deviznih rezervi u inostranstvu npr. Drugim recima dinar od poreskih obveznika ne ide u plate NBS
Trece, da NBS stampa pare za plate je notorna glupost i nema veze sa zdravim razumom.
Cetvrto, stavljate na dusu ovog guvernera kurs. Ako pogledate kurs kad je on dosao i sad teska srca moram priznati da je dinar ojacao i da dinar tj. evro ili dolar iz deviznih rezervi nije potrosen za vreme njegovog mandata. Onom prethodonom se moglo dosta toga prigovoriti po ovoj temi.
Peto, rece neko banke povecavaju marze. I ja sam jedan od ugrozenih. Ali opet teska srca moramo pripisati njegovom prethodniku. Za vreme mandata Soskica je usvojen novi zakon u parlamentu koji od decembra ili od januara stupa na snagu. Sve banke ce po ovom zakonu biti duzne da spuste marze na pocetne nivoe kao i sve klauzule koje su dvosmislene i nerazumljive. O ovome se pricalo zadnjih 5-6 godina, a Soskic je resio da im stane na put.
Sve u svemu, kontrolisati treba, pozivati sve na odgovornost i kaznjavati korumpirane i neradnike, ali ne smemo kao gradjani biti maliciozni prema svemu i svacemu jer ce nas takav stav odvesti u propast.
Nazdravljam za minimalnu platu u Srbiji 2015. godine od 1000 evra! Mora da se okrene!

Pera

pre 12 godina

Gospodine ajde lepo dajte meni polovinu svoju plate jer taman mi iznosi toliko dug banci pa bar meni pomozite jer ce me sudski goniti i uzeti ovo malo plate sto imam 17000 dinara i kako cemo onda ziveti?ps,jos smo podstanari.

lala

pre 12 godina

Ma kome pametnom moze da padne na glavu da dobar strucnjak a mala plata. U NAPREDNIM zemljama se otimaju za dobre strucnjake. Adut? Plata.

M.

pre 12 godina

Zna se da bankari dobro zaradjuju, svuda u svetu. To im je jednostvno priroda posla. Kad odem kod zubara ocekujem da ima dobre zube. Kad odem kod bankara ocekujem da ima para. Mislim da bi svi trebalo da se zabrinu ako ni za guvernera NBS-a ne bi bilo novaca. A ovi ljubomorni sto nista u zivotu nisu postigli, neka se pokriju usima i cute ili pocnu da rade.

da se ne lazemo

pre 12 godina

Plata mu i nije toliko velika. A sta bi Srbi? Da prima neku mizeriju od plate? To je mozda moglo u komunizmu! A za tu manju platu koga od ikakvog kredibiliteta mozete da nadjete na trzistu rada? Nikog. Ko je ista znao vec je zapalio preko ili se sprema.

Aleksandar Popovic

pre 12 godina

Za veliku platu potrebna je povelika lupa! A i ovako je vidljivo da je rec o "nepristojno" velikoj plati. Privreda, gradjani, grcaju u ogromnim minusima, mnogi jedva prezivljavaju, a g. Soskic bi lupu da vidi ono sto je sasvim ocigledno. Postoji mnogo bolji nacin: da Soskic sebi i svojim najblizim saradnicima "prilagodi" platu i ostale beneficije nasem realnom stanju. To bi se nazvalo ocekivanim moralnim cinom.

provincijalac

pre 12 godina

"Nemamo ništa protiv da se čitav taj sistem stavi pod lupu i dodatno uredi", rekao je guverner.

Nemamo ni mi ništa protiv, međutim, sve te provere pa komisije pa revizije i sl služe samo da bi se čitava stvar otegla....taman do izbora...Zna i Šoškić dobro da mu vrata ne ginu, odmah posle...a do tada čvrsto zajašite budžet, gospodo stručnjaci...

nestle

pre 12 godina

Soskicu, platu vidim umes lepo da izracunas. To sto nam banke sve vreme povecavaju marze na vec izdate stambene kredite to nikom nista. Taj racun izgleda ne umes da izracunas. E pa kad to naucis da izracunas onda nesto pricaj. Jel ti mislis da smo mi pali sa duda ?

Milos

pre 12 godina

Ljudi,ja ni za te pare nebi bio Guverner.Dakle čovek ne troši pare iz budžeta i pogledajte koliko je NBS prodala miliona eura za vreme njegove vladavine a koliko za vreme Jelašića.Iskreno se nisam nadao da će ovaj čovek biti toliko uspešan,a sa ovolikom platom neverujem da ima potrebe da ,,radi,, za bilo koju banku domaću ili stranu.Profesore svaka čast nedajte se

Nikola

pre 12 godina

ne moze guverner da ima platu 500e. 5000e jeste mnogo za nase uslove ali znam i dobre inzenjere koji imaju kod nas plate po 2000-3000e tako da mi ovo zvuci ok. Nije problem kolika je plata vec da li je zaradi.

Petar

pre 12 godina

"Nemamo ništa protiv da se čitav taj sistem stavi pod lupu i dodatno uredi", rekao je guverner.

A zbog štampanje Nedićevih fašističkih simbola na novčanicama ne osećate grižu savesti?
Tzv. novi grb je usvojen preko noći 11. novembra 2010, a već u decembru otpočinjete pripreme za štampanje novih novčanica.
Da li ste samo želeli da stavite svoj potpis na iste ili vam je mio i drag fašistički simbol na njima, ostaje da se vidi.
Taj grb nije u skladu sa Ustavom, pa građani slobodno mogu da preškrabaju taj grb i pokažu svoj antifašizam.
A Vi štampajte nove do mile volje...

Bob Sent Kler

pre 12 godina

Iako se cesto apriori prikljucujem "pljuvanju" skoro svega sto se radi u ovoj drzavi, ponekad treba suzbiti da iz coveka govori samo ogorcenost. Kad covek koji ima do 30 hiljada platu cuje platu guvernera siguran sam da se ogorcenost pojaca i dodatno razdrazuje coveka.
Pa ipak ovde ruku na srce nije bas sve tako kako se misli i kako mnogi u komentarima navode.
Prvo, rec je o guverneru centralne banke Srbije. Rec je o odgovornoj funkciji, vaznoj ulozi u vodjenju politike zemlje itd. Nije rec ni samo o fakultetu (imaju ih mnogi), covek je ipak profesor doktor sto u Srbiji ne prelazi 1% od uk. stanovnistva. Neko ko se skoluje 20 i vise godina i treba da ima veliku platu (jer i taj covek treba da ima neku satisfakciju)
Drugo, NBS sama zaradjuje svoje pare od plasiranja deviznih rezervi u inostranstvu npr. Drugim recima dinar od poreskih obveznika ne ide u plate NBS
Trece, da NBS stampa pare za plate je notorna glupost i nema veze sa zdravim razumom.
Cetvrto, stavljate na dusu ovog guvernera kurs. Ako pogledate kurs kad je on dosao i sad teska srca moram priznati da je dinar ojacao i da dinar tj. evro ili dolar iz deviznih rezervi nije potrosen za vreme njegovog mandata. Onom prethodonom se moglo dosta toga prigovoriti po ovoj temi.
Peto, rece neko banke povecavaju marze. I ja sam jedan od ugrozenih. Ali opet teska srca moramo pripisati njegovom prethodniku. Za vreme mandata Soskica je usvojen novi zakon u parlamentu koji od decembra ili od januara stupa na snagu. Sve banke ce po ovom zakonu biti duzne da spuste marze na pocetne nivoe kao i sve klauzule koje su dvosmislene i nerazumljive. O ovome se pricalo zadnjih 5-6 godina, a Soskic je resio da im stane na put.
Sve u svemu, kontrolisati treba, pozivati sve na odgovornost i kaznjavati korumpirane i neradnike, ali ne smemo kao gradjani biti maliciozni prema svemu i svacemu jer ce nas takav stav odvesti u propast.
Nazdravljam za minimalnu platu u Srbiji 2015. godine od 1000 evra! Mora da se okrene!

Pera

pre 12 godina

Gospodine ajde lepo dajte meni polovinu svoju plate jer taman mi iznosi toliko dug banci pa bar meni pomozite jer ce me sudski goniti i uzeti ovo malo plate sto imam 17000 dinara i kako cemo onda ziveti?ps,jos smo podstanari.

lala

pre 12 godina

Ma kome pametnom moze da padne na glavu da dobar strucnjak a mala plata. U NAPREDNIM zemljama se otimaju za dobre strucnjake. Adut? Plata.

Zoks

pre 12 godina

Nemam nista protiv njegove visoke plate, ali imam protiv toga sto je ugusio gradjevinski sektor svojom nenormalnom uredbom, sto izvoznicima ne daje da dise suvise jakim dinarom, a propisanim velikim obaveznim rezervama za banke gusi ceo privredni sistem koji je ionako pred kolapsom. Deluje poput coveka koji bi zbog kasike masti (nekoliko procenata nize inflacije) zaklao celu svinju.

Dragan

pre 12 godina

Plata mu je 15 (petnaest) puta veca od prosecne plate u drzavi. Pri tom, covek je drzavni sluzbenik, izabran na sednici vladajuce koalicije i kao takav predlozen parlamentu bez protivkandidata. Uz to, radi u NBS koja je i drzavna i monopolska instutucija. Ne postoje (ni ovde ni u inostranstvu) 2, 3, 4 ili 10 centralnih banaka koje bi u bilo cemu medjusobno konkurisale cenom i kvalitetom svojih usluga. Sta god da uradi guverner ili sluzbenik NBS, on za to ne odgovara niti snosi bilo kakav drugi rizik za svoje postupke. NBS je jedino pravno lice u zemlji koje svaki nedostatak novca za plate moze da resi stampanjem novca u sopstvenoj stampariji a da pri tom nije obavezna da trazi odobrenje ni od Predsednika, ni od Vlade, ni od Parlamenta. Ukratko, radi se o drzavi u drzavi. Pa na taj nacin bi IMR, DMB, nekadasnja Crvena Zastava bile uspesne firme sa odlicno placenim radnicima i menadzerima. A kada bi umesto RSD stampali EUR, SFR ili USD, bili bi uspesniji od Toyote ili Mercedesa! Uz put, pogledajmo ucinke dosadasnjih guvernera i njegovih pulena. Imamo najnestabilniju valutu u zemlji a pri tom 3 milijarde eura je potroseno da bi se "ocuvala stabilnost nacionalne valute". Tim novcem su otkupljivani jedni dinari i povlaceni iz opticaja a istovremeno je isto toliko novog novca stampano u ubaceno u opticaj. Postoje centralne banke koje su zrtvovale devizne rezerve da bi sacuvale stabilnost nacionalne valute. Postoje zemlje koje su zrtvovale stabilnost valute da bi sacuvale rezerve. I jedno i drugo opredeljenje po meni ima razloge za i protiv prihvatanja. Medjutim, NBS je usla u istoriju tako sto je i oborila vrednost nacionalne valute za 60% i potrosila znatne devizne rezerve. Ponasala se kao alkoholicar koji je krenuo na lecenje noseci dva kartona zestokog pica, "da mu se nadje ako zatreba".

NENO

pre 12 godina

Veci je paradoks kod Dijane Dragutinovic,koja je smenjena sa mesta ministra finansija,(toliko o sposobnostima)ispada da je ona nagradjena sa trostruko vecom platom, nego sto je imala kao ministar!?

Poslednje mesto na rang listi plata,, proizvodnja telekomunikacione opreme

pre 12 godina

A sta taj covek proizvodi ? Sta prodaje ? Nista. Okacio se na bosonoge poreske obveznike i uzima im reket. Od toga zivi citava birokratija. Ne znaju nista da rade a gladni su svaki dan. Sta im preostaje nego da uz pomoc drzavne sile cede one koji nesto znaju da naprave. U redu i birokrate su ziva bica. Problem je samo u tome sto nemaju kucnog vaspitanja i ne kraduckaju nego trpaju lopatama, a oni od kojih otimaju jedva prezivljavaju.

Trifun

pre 12 godina

DA JE VLADA PRAVA ODMAH BI MAX PENZIJE BILE 60 000 DIN, A PLATE U DRZAVNIM SLUZBMA MAX 80 000 DIN. TO BI BIO PRVI KORAK DOK TRAJE KRIZA. DALJE BI NA POVRSOINU IZBILE NOVE PRLJAVSTINE, KOJE BI SE RESAVALE U HODU. POZDRAV ZA SLABU VLADU

memorija

pre 12 godina

Meni se cini da nas guverner pokusava preveslati, ne? A koji su to nezavisni izvori finansiranja, kofer? Znaci prosecna plata u preduzecu koje ima najveci gubitak u ovoj drzavi (NBS) je preko 100 hiljada dinara. Kaze mladi kadrovi se ne zadrzavaju u NBS nego idu u privatni sektor. Ja kad vidim onog mladog viceguvernera, odmah vidim stan. Od plate. Drzavne. I poseban prostor. 150 m2. Znate, papir trpi sve i na papiru banke stoje fenomenalno, velike plate, aktiva, pasiva, drz-ne daj, a onda dodje neka svetska kriza Jao drzavo spasavaj nas, inace ode privreda, umrece ti stanovnistvo. Ajde, ajde, bednici pomazite, ono sto ste nam do sada platili mi smo potrosili, pa necemo valjda da zivimo ko vi ko slepci, pa kako smo mi do sada vas pomagali, jesmo li vam davali kredite, jesmo, jesu li kamate velike, jesu, ali mislis ne mogu da budu vece, e pa mogu, ali eto mi smo vam ucinili da ne pocrkate bas odmah. Izjavi covek da su njihove plate ipak manje od postavljenih lica u JP i Agencijama, znaci po tome se merimo, u NBS su u stvari jos i obzirni. Ovaj isti mladi covek je skoro izjavio da je inflacija zaustavljena, zar ne? Ha, kad ono poskupljenja hrane, grejanja, goriva, gasa. Da, da, ali kad se to ponderise sa prinosom manga, koji je odlicno rodio i cija ce cena svakako pasti, kao i povecanim izvozom lista rododendrona za sprecavanje zakurica, onda je inflacija u Srbiji jednocifrena. Jednocifrena, da, da 9%. Ali preko 16%. Da. Ljudi, mislim da je ovo dno dna, gadjaju se opasnim brojkama i otvoreno su time nezadovoljni. Znaci dosta, stop gluposti! Ko razume, shvatice...

SSR

pre 12 godina

"Šoškić je podsetio da NBS nije budžetski korisnik, ima nezavisne izvore finansiranja......"

NBS nije DIREKTNI već INDIREKTNI budžetski korisnik, te je samim tim budžetski korisnik. Treba videti i kako posluje, verujem da to nije tajna. Ovaj tekst me mnogo podseća na neke tekstove iz 2009 godine, a radilo se o direktorima raznih agencija koji su se pozivali na svoju stručnost, a danas mnoge te agencije i javna preduzeća su u finansijskim dubiozama.

petarV

pre 12 godina

****

Pretpostavljam,da oni koji su mom i sličnim komentarima,zalepili,negativne ocene...rade u državnim firmama...lepo...nadam se da ćete uskoro leteti sa posla (jer će valjda da smanje administraciju,jednom za svagda) i biti sretni ako imate kod prvatnika 35.000din sa sve fakultetom...pa da vidim onda koliko su vaše uši,za pokrivanje velike!

Pera moler

pre 12 godina

I opet klasika... kad oni treba da primaju plate onda "u okruženju su ovoliko i onoliko", isti slučaj i kad narod treba da plati. GOSPODO, a kolika je prosečna plata u Srbiji? Da li je i naša 700 ili više evra kao u okruženju? Tuga čemer i jad... :(

svi smo mi budale, nema drugog objasnjenja

pre 12 godina

"On je dodao da su plate u NBS ispod prosečnih plata u centralnim bankama nekih od susednih zemalja kao što su Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija. "

aha, on bi jos i povecanje plate? a je li, sad se gleda da l' je manja plata nego u okruzenju, a kad treba da gledamo plate gradjana onda nista, a? Samo da su nam cene ni slucajno ne budu manje nego u okruzenju

Mr. Bitter

pre 12 godina

NBS nije budžetski korisnik...

Da možda ne stvarate nešto...neki proizvod ili uslugu... Ili možda "izgarate u žestokoj borbi" sa nekom konkurencijom...

mo Ajde bre nemoj da se još više bruka!

Perko

pre 12 godina

NI NBS, ni RATEL, ni Kontrola leta, ni Aerodrom N.Tesla,ni Parking Servis, nisu budzetske firme, ali jesu drzavne i koriste maksimalno svoju poziciju da bi njihovi zaposleni ziveli kao u svajcarskoj. Zasto se novac koji se njima direktno uplacuje, ne uplacuje u budzet , pa onda kao i svima plata iz budzeta. Zamislite da Carina ili Saobracajna policija prvo od zarade sebi namire plate , a onda ostatk posalju u budzet.

baninjo

pre 12 godina

Taj čovek je kad sam ja studirao bio asistent na predmetu Ekonomika Jugoslavije, iako je Jugoslavija odavno prestala da postoji (što znači da je proučavala istorijske podatke). Dinkić je bio asistent prof. Madžaru (nikad prof.) na predmetu "malo" planiranje (jedan od manjih i lakših predmeta). Goran Pitić je predavao Ekonomsku Istoriju. ******* Šoškić je doveden sa jednom namerom - da poveća mogućnost zaduživanja radnika do 40% plate, jer se prethodni guverner branio od vlade da poveća sa 30%.

uskok

pre 12 godina

Koliko god on prosipao demagogiju, zaklanjao se iza sistema, cenjnica je:
1. njegovo bivstvovanje kao guvernera NBS kosta preko 1.5 mil dinara na mesecnom nivou (samo osnovna plata je 660.000) ostalo su razni troskovi.
2. on vrti pare od drzave Srbije, tako da nije tacno da sami zaradjuju svoje plate.
3. gluposti u drzavama oko nas ne znace da i mi moramo da pravimo gluposti (replika da i guverneri okolnih drzava imaju velike plate).
4. Nije tacna teorija da dobre strucnjake treba abnormalno platiti, iz dosadasnjih iskustava vidi se da koliko god ga dobro platish on ce uvek naci nacin da ukrade josh.

Trebalo bi sve zaposlene u drzavnim organima plati po principu procenta od plate u privredi (ne racunajuci banke i osiguravajuca drustva), tako da malo okuse ~plodove svoga rada~.