Beška: Dobili jedan, plaćamo za dva

Koliko košta izgradnja nedavno završenog novog mosta preko Dunava kod Beške još uvek je nepoznanica, a javnost je nestrpljiva u iščekivanju konačnog obračuna

Srbija

Izvor: Blic, Dnevnik

Subota, 05.11.2011.

03:01

Default images

Počelo je i kalkulisanje koliki bi mogli biti ukupni troškovi izgradnje – 52 miliona evra, koje "prihvata” investitor, ili ukupno 83 miliona evra, koliko traži izvođač, od kojih je 43 isplaćeno, a 37 ugovoreno...

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić i direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak su još prilikom puštanja mosta u saobraćaj dali naslutiti da će to biti više od ugovorene sume od oko 37 miliona evra, ali ni mesec posle ne zna se kolika je vrednost tog projekta. Đorđe Ilić, direktor Zavoda za projektovanje mostova u Institutu za puteve, kaže za Blic da kvadrat mosta mod Beške po početnoj ceni od 37 miliona evra košta oko 1.300 evra.

"To je nerealno, evropski prosek je oko 3.000 evra, a most na Adi koštaće oko 2.600. Mislim da izvođači nude nerealne cene da bi dobili posao, to se dešava i na koridoru 10, a posle to pokušavaju da povećaju", navodi Ilić.

Savetnik za mostove u Ministarstvu za infrastrukturu Dejan Kovačević izjavio je za Dnevnik da se troškovnik mora usaglasiti da se vidi da li su opravdani naknadni zahtevi, što je lako dokazati glavnim i dodatnim ugovorima. Takođe je važno da li su dobijali novac po ispostavljenim situacijama na vreme, da li se kasnilo s plaćanjem pa se za taj period traže kamate, uprkos tome što je izgradnja kasnila godinama.

Za probijanje roka niko ne spominje plaćanje penala, a probijeni su zbog loše pripreme posla u koji se krenulo na osnovu idejnog, a ne glavnog projekta, zbog problema s klizištem, gubljenja vremena s angažovanjem neiskusnih projektanata, pa tek nakon dve intervencije Komisije, na gradilištu su angažovani iskusni projektanti dorasli zadatku.

Ministar Mrkonjić kaže da idejni projekat nikada nije dovoljan da bi se precizirala ukupna vrednost radova, zbog čega je u Ministarstvu čvrsto odlučeno da se ubuduće poslovi ne ugovaraju dok god nema glavnog projekta.

Alpina je dobila posao zato što je dala najnižu ponudu na tenderu nakon eliminacije domaćeg konzorcijuma. Međutim, sekretar Udruženja za građevinarstvo i industriju građevinskog materijala u PKS-u Goran Rodić kaže da se u svetu kod velikih poslova po pravilu odbacuje i najniža i najskuplja ponuda jer se smatraju nerealnim, posebno zato što na dobijanje posla cena utiče tek s oko 20 odsto.

Kada se rade kapitalni objekti, mora da bude gotova kompletna projektna dokumentacija jer se na osnovu idejnog projekta ne može dati precizna ponuda, ali sve je stvar investitora, koji je u datom trenutku odlučio kako je odlučio. Zato se sada i ne treba čuditi zašto se licitira cenom. Takođe, pogođena cena nikada nije i konačna, u toku izgradnje uvek iskrsnu dodatni radovi, ali za njih moraju postojati aneksi ugovora.

Mostogradnja pobedila, pa izgubila posao

Ugovor sa Alpinom potpisan je 2006. godine, a most je finansiran iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj. Iako je prvo pobedila domaća Mostogradnja, njima nije dodeljen posao jer je račun ove firme bio blokiran, pa je EBRD posao dodelila drugoplasiranoj Alpini.
Inače, u vreme kada su Putevi Srbije sklopili ovaj posao direktor je bio Branko Jocić, koji je nedavno osuđen na dve godine zatvora zbog prekoračenja budžeta od 198 miliona evra u poslovima koje je radio dok je bio na toj funkciji, a optužen je i za malverzacije u gradnji puteva.

Njegov stranački lider i bivši ministar infrastrukture Velimir Ilić kaže da je ugovor predviđao da sva poskupljenja materijala i dodatni radovi budu na kraju uračunati u cenu.

"Projektanti su tražili da se izvrše neke izmene u projektu, jer se naletelo na klizište sa strane mosta ka Beogradu. U međuvremenu je došlo do prenosa nadležnosti sa republike na Vladu Vojvodine, pa su od njih morale da se čekaju neke dozvole. Onda je bilo i sporenja oko toga da li treba da bude most blizanac ili da se pravi niži most... Tako da je bilo nekoliko sporova, a novac je već bio prebačen, pa se kasnilo više nego što je trebalo", navodi Ilić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: