Plaćanje na vreme ne važi za JP

Srpska privreda svaku nedelju dočekuje sa nadom da će Vlada ispuniti davno dato obećanje i ograničiti rokove plaćanja državnih ustanova i preduzeća.

Srbija

Izvor: Novosti

Sreda, 19.10.2011.

11:36

Default images

Nadležni i ovog puta najavljuju da je ova sedmica ta u kojoj će se ključna Uredba naći pred članovima Vlade.

Koalicioni partneri, kako je potvrđeno „Novostima“, još usaglašavaju koliki deo problema država trenutno može da reši, a sve je verovatnije da će se godinama gomilanih dugova za početak rešiti samo republičke ustanove.

Obaveza da buduće račune izmiruju za najviše 60 dana, po svemu sudeći, još neće važiti za javna preduzeća, pa je neizvesno koliko će koristi od ovakvog rešenja imati privatni sektor u Srbiji. Prema najavama iz Ministarstva finansija, republička kasa će ubrzo po usvajanju Uredbe izmiriti i stare dugove svojih institucija. Njihova je procena da je reč o oko 4,5 milijardi dinara. Šta će sa starim dugovima uraditi lokalne samouprave, teško je predvideti.

"U Srbiji očigledno nema volje da se reši problem nelikvidnosti, jer da ima, to bismo rešili poput Slovačke i Hrvatske", kaže Nikola Pavičić, počasni direktor „Tarketa“.

"Uveli bismo stroge kazne za neodgovorne platiše, bili oni državne ustanove, preduzeća, veliki lanci ili druge privatne firme. Od krivične do materijalne odgovornosti. Donošenje Uredbe je da bismo rekli da smo nešto uradili, a neophodno je promeniti propise o finansijskom poslovanju, ali i Zakon o obligacionim odnosima", kaže on.

Iako disciplina plaćanja još nije zaživela u javnom sektoru,u privredi se spremaju stroža pravila. Državni sekretar u Ministarstvu finansija Miodrag Đidić najavio je da će poslodavci od sledeće godine morati da uplate doprinose za penziono, zdravstveno i socijalno osiguranje pre nego što isplate zarade zaposlenima. To će se postići izmenama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji. Obavezu će u praksi primeniti poslovne banke, umesto Poreske uprave koja sada kontroliše uplatu doprinosa.

"Državu samo „žulja“ budžet, a kako će privreda kojoj niko ne plaća da puni taj budžet je ne brine. Ona više brine o onima koji troše pare preko budžeta, nego o onima koji ga pune. To vodi u slom privrede", dodaje Pavičić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: