Trgovci najavljuju još poskupljenja

Početkom novembra u trgovinama u Srbiji mogu se očekivati nova poskupljenja slatkiša, smrznutog voća i povrća, kućne hemije i kozmetike.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 18.10.2011.

08:46

Default images

Prema najavama iz trgovina, slatkiši će poskupeti pet procenata, smrznuto voće i povrće 10, a kućna hemija i kozmetika od pet do 10 procenata.

Trgovci poskupljenja pravdaju novim cenovnicima dobijenim od dobavljača, a oni poskupljenjem sirovina.

Iz trgovina podsećaju da je u oktobru već poskupela kafa za pet procenata, sokovi, flaširana voda i ostala bezalkoholna pića od tri od 15 procenata dok je smrznuto voće i povrće poskupelo za pet procenata.

S druge strane, šećer je pojeftinio za tri procenta, brašno i testenine za oko 15 procenata, a za toliko je jeftinije i jestivo ulje. Krajem septembra pojeftinio je i hleb "sava" za dva dinara tako da sada vekna od 500 grama košta do 44 dinara.

Resorni ministar Dušan Petrović kaže da Ministarstvo poljoprivrede i trgovine svakodnevno analizira sve činioce koje utiču na cene osnovnih životnih namirnica i ocenio da ”u ovom trenutku situacija nije alarmantna”.

On je ponovio da će ”država svim legalnim sredstvima sprečiti svako povećanje cena osnovnih životnih namirnica koje nije utemeljeno na ekonomskim činiocima”.

Petrović je dodao da realni ekonomski činioci kao što su berzanska kolebanja cena različitih dobara ne mogu da budu bez uticaja na promenu cena na više ili na niže.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: