Srbija

Nedelja, 16.10.2011.

14:25

Skuplje mleko, cena ulja miruje

Poskupljenje sirovog mleka na srpskom tržištu između pet i sedam procenata može se očekivati u prvom kvartalu 2012. godini.

Izvor: Tanjug

Default images

Istovremeno, cena ulja u Srbiji je poslednjih dana snižena i ne očekuje se poskupljenje ovog proizvoda.

Do poskupljenja mleka će doći ukoliko cene tog proizvoda budu rasle u Evropi, kaže direktor Imleka Slobodan Petrović.

On objašnjava da je "naše tržište veoma vezano za Evropu i kretanja na tom tržištu utiču na kretanje cena kod nas. Predviđanja su da će cene sirovog mleka u Evropi još uvek rasti pa se tako može očekivati u narednoj godini i kod nas mali rast cena sirovog mleka". Petrović je kazao da se ni u Srbiji neće biti promene cena ukolikona evropskom tržištu ne poskupe mleko i mlečni proizvodi.

Direktor Imleka je istakao da je trenutno stabilno domaće tržište mleka i mlečnih proizvoda i da proizvodnja sirovog mleka može da zadovolji potrebe.

On je dodao da je zbog pada životnog standarda, u Srbiji smanjena potražnja za mlekom i mlečnim proizvodima.

Dobra snabdevenost tržišta uljem

Istovremeno, generalni direktor Viktorija grupe Nikola Vujačić kaže da je tržište u Srbiji dobro snabdeveno jestivim uljem, cene su trenutno najniže u regionu i takve će ostati u narednom periodu.
Vujačić je rekao da je u proteklih 15 dana ulje u Srbiji pojeftinilo oko 15 procenata i da zemlju i njene žitelje očekuje stabilna godina u snabdevanju tim proizvodom. On je dodao “da je teško očekivati niže cene jer su sada najniže”.

Prema Vujačiću, u narednom periodu neće biti dramatičnih skokova cena ulja. On je dodao da "Viktoria oil" svaki mesec izveze dva do tri miliona flaša ulja po cenama identičnim na domaćem tržištu.

Cene suncokretovog ulja u trgovinama u Srbiji sada se kreću od 103 do 130 dinara po litru dok je krajem avgusta litar ulja prodavan za 160 dinara, pa i više.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

22 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Podeli: