“Železnice SFRJ“ prošle kao država

Zajedničko preduzeće srpskih, hrvatskih i slovenačkih železnica još nije registrovano. Nema ni generalnog direktora, a projekat se sveo na jedan voz nedeljno.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 08.10.2011.

04:17

Default images

Pre godinu dana, ova „divlja“ firma imala je bar generalnog direktora, a danas nema ni to.

Ambiciozan, najvažniji regionalni projekat u oblasti železničkog saobraćaja, sveo se na samo jedan voz, koji jednom nedeljno iz Paraćina do Sežane prevozi brikete drveta za italijansko tržište. Bio je to i ostao jedini, i to pilot projekat Kargoa 10.

A, umesto najavljenih pola miliona do milion tona robe godišnje, preveze se samo ugovorenih 50.000 tona briketa. Nadležni iz sve tri države najavili su pre tačno godinu dana, kada se na putu od Paraćina ka Sežani teretnjak sa briketima zaustavio u Batajnici, skraćeno vreme putovanja, pojednostavljenu carinsku proceduru, ugovaranje posla samo u jednoj, a ne u tri železničke uprave... Međutim, na terenu je ista slika.

U formalnopravnom smislu, novo preduzeće Kargo 10 još nije zaživelo. Naime, u skladu sa svojim obavezama prema zakonodavstvu EU, Slovenačke železnice su imale primedbe na dosadašnje pravne forme osnivačkih akata budućeg preduzeća. To se, pre svega, odnosi na antimonopolske propise“, potvrđeno je u Železnicama Srbije.

Ovih dana Slovenačke železnice trebalo bi da usaglase predloge pravnih dokumenata neophodnih za osnivanje nove firme i dostave ih drugim železničkim upravama na usaglašavanje i usvajanje.

Uporedo sa osnivačkim, pravnim poslovima, stručne i tehničke komisije železničkih uprava Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Srbije usaglašavaju stavove i principe budućeg rada i aktivnosti, kako bi ponuda Karga 10 bila što kvalitetnija, a cene što povoljnije, navode u srpskim železnicama.

Zajednički cilj železničkih uprava je da se značajno smanji vreme transporta između Ljubljane i Istanbula, čime će biti povećana konkurentnost u odnosu na druge vidove transporta, ali i u odnosu na alternativni Koridor 4“, ističu u Železnicama Srbije.

Oni objašnjavaju da će “da bi se to postiglo, nova zajednička kompanija obezbediti klijentima maksimalno skraćivanje svih formalnosti vezanih za prevoz robe. Pre svega, to se odnosi na skraćivanje graničnih i carinskih formalnosti i kraće zadržavanje teretnih vozova na granicama, ali i na mogućnost da sve administrativne poslove, bilo da je reč o izvozu, uvozu ili tranzitu obavljaju na jednom mestu“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: