Maksi i obveznice drže dinar jakim

Dinar će do kraja godine, kako ocenjuju ekonomisti, ostati stabilan i u odnosu na početak godine ne bi trebalo da bude drastičnijih pomeranja.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 07.10.2011.

05:07

Default images

U decembru, evro bi mogao da dostigne maksimalan nivo od 105 dinara, što je za gotovo 1,5 dinara manje nego što je vredeo na početku ove godine.

U poslednja dva meseca, devizni kurs se kreće u granicama od 101,5 do 102,5 dinara, a međubankarsko devizno tržište je stabilno i nema velikih potraživanja za devizama koja bi oborila dinar ili naterala NBS da interveniše.

U ovoj godini, centralna banka je samo dva puta prodavala evre, da obuzda preterana dnevna kolebanja kursa i to u januaru kada je intervenisala sa pet miliona i u avgustu sa deset miliona evra. Za građane i preduzeća koji su u dugovima ovo je dobar period, jer im rate za kredite vrlo malo osciliraju. “Ne treba narednih meseci očekivati bilo kakva drastična pomeranja kursa, jer je došlo do relaksacije deviznog tržišta, od priliva deviza od prodaje Maksija, kao i od emitovanja državnih hartija u evrima, kaže Đorđe Đukić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

On objašnjava da će “država i dalje prodavati evrobondove u dolarima u inostranstvu, tako da će se kurs održavati u sadašnjim granicama“.

“Takođe, trebalo bi imati na umu da postoji prećutni dogovor monetarne i fiskalne vlasti da u predizbornoj godini, održi stabilan kurs, kako ne bi bilo revolta velikih kompanija, koje su u dugovima, kao i građana koji otplaćuju stambene kredite“, kaže Đukić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: