Kontinental stigao u Suboticu

Nemačka kompanija Kontinental besplatno je od grada Subotice dobila zemljište u Slobodnoj zoni od 42.800 kvadratnih metara, za izgradnju fabrike..

Srbija

Izvor: Blic, Politika

Subota, 17.09.2011.

15:05

Default images

Ugovor o prenosu vlasništva bez nadoknade nad parcelom u bescarinskoj zoni potpisali su Murk Markus Peter iz „Kontinental Konti teka”, Živko Topalović, direktor budućeg pogona u Subotici, i gradonačelnik Saša Vučinić, a po ovlašćenju Skupštine grada.

Po slovu ugovora u narednih deset dana novi investitor treba da bude uveden na parcelu, a grad se još obavezao da do kraja ove godine potpuno komunalno opremi zemljište koje je poklonio stranoj kompaniji. Vrednost ove parcele procenjena je na 44,6 miliona dinara. S druge strane, „Kontinental Konti tek” se obavezuje da će izgraditi fabriku od 6.000 kvadratnih metara i zaposliti najmanje 250 radnika, na osnovu čega će dobiti i određene subvencije od Ministarstva za ekonomiju i regionalni razvoj. Kompanija će ovde proizvoditi gumene delove za auto-industriju, a prema najavama pogon u Subotici bi trebalo da počne da radi dd sredine naredne godine.

“Procenili smo da nam je potrebno da proširimo naše kapacitete u istočnoj Evropi i analizirali smo više mogućih lokacija u ovom regionu, čak razmatrali i severnu Afriku. Prevagnula je Srbija zbog dobre investicione atmosfere, a posebno nam se dopala Vojvodina. Za Suboticu smo se odlučili jer je ova multinacionalna sredina dobro mesto za plasiranje internacionalne kompanije kakav je „Kontinental”, a zbog svog položaja Subotica je i blizu našim sestrinskim firmama u Mađarskoj i Rumuniji”, rekao je Mukr Markus Peter.

Predstavnik investitora je istakao da je kriterijum za otvaranje pogona bila dobro obrazovana radna snaga, kao i postojeća infrastruktura za gradnju fabrike, a da su to sve ovde našli. Izrazio je i veliko zadovoljstvo brzom reakcijom gradskih čelnika i spremnošću da izađu u susret potrebama ulagača.

Prema rečima Branka Guslova, direktora JP „Privredno-tehnološki parkovi”, do sada je u infrastrukturno opremanje gradskog zemljišta u Malom Bajmoku, gde se nalazi i Slobodna zona, uloženo 36 miliona dinara.

“Jedino zemljište do kojeg je dovedena celokupna komunalna infrastruktura može da bude zanimljivo potencijalnom investitoru”, rekao je Guslov.

Živko Topalović, direktor buduće fabrike u subotičkoj industrijskoj zoni Mali Bajmok, u kojoj će se proizvoditi gumeni delovi za hlađenje auto motora, je rekao da se tokom pregovora preopoznao sličnost velikih firmi i grada Subotice.

“Subotica ima 100.000 građana i Kontinental ima toliko zaposlenih u celom svetu. Kompanija je multinacionalna, kao što je i Subotica. I grad i kompanija imaju vredne i dobre stručnjake. Pred nama je veliki posao. Očekujem podršku građana Subotice jer imamo veliku šansu da snabdevamo najveće igrače u automobilskoj industriji”, naglašava on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: