Simpo zatvorio fabriku zbog embarga

Rukovodstvo kompanije Simpo iz Vranja je saopštilo da njihova Fabrika lameliranog nameštaja u Zubinom Potoku na Kosovu ne radi skoro mesec dana.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 25.08.2011.

00:08

Default images

"Samo nekoliko dana posle odluke Prištine da uvede embargo na uvoz robe iz Srbije, zaustavljena je proizvodnja u našoj Fabrici lameliranog nameštaja u Zubinom Potoku, a 150 radnika uputili smo na prinudni odmor", navedeno je u saopštenju.

Iz Vranja saopštavaju da će embargo ovoj fabrici, ali i celoj kompaniji, pričiniti milionsku štetu, koja neće moći da se nadoknadi. Rukovodstvo Simpa saopštava da je proizvodnja u Fabrici lameliranog nameštaja zaustavljena zbog nemogućnosti da se iz matične fabrike u Vranju i od dobavljača u Zubin Potok dopreme sirovine i repro meterijali.

"Odluka Prištine da se uvede embargo na uvoz robe iz Srbije, vezala nam je ruke, tako da mi više nismo u mogućnosti da fabrici u Zubinom Potoku dostvljamo sirovine, materijal, boje i lakove", navode oni.

Simpo takođe saopštava da je, osim proizvodnje u fabrici na Kosovu, stala je i prodaja nameštaja u salonima u Prištini i Gnjilanu, zbog nemogućnosti da se na to tržite transportuje nameštaj iz Vranja.

"Ako embargo potraje godinu dana, ova dva salona će, zbog zastoja u prodaji, preuzetih kreditnih obaveza prema kupcima i gubitka tržišta, napraviti Kompaniji gubitak veći od milion evra, tvrdi se u saopštenju rukovodstva Simpa iz Vranja.

Iz ove kompanije na kraju apeluju da Beograd i Priština, u saradnji sa međunarodnom zajednicom, što pre pronađu rešenje za nesmetan plasman robe kupcima na Kosovu.

Krivična prijava zbog utaje poreza protiv direktora "Simpa"

Poreska uprava podnela je krivičnu prijavu protiv direktora privrednog društva "Simpo" iz Vranja S.D. zbog osnovane sumnje da je utajom poreza oštetio republički budžet za više od 27 miliona dinara, saopštilo je Ministarstvo finansija.

U nameri da delimično izbegne plaćanje poreza, S.D. je, kako se navodi, od januara 2009. do maja 2010.godine, izdao više računa za isporučena dobra kupcu "Simpo dekor" vrednosti oko 66 miliona dinara, sa pogrešno obračunatim PDV.
PDV je obračunat po stopi od osam umesto 18 odsto, čime je S.D. izbegao da obračuna i plati PDV u iznosu od oko šest miliona dinara.

On je i PDV, po osnovu uvoza opreme, u iznosu od 16,4 miliona dinara neosnovano iskoristio za umanjenje poreske obaveze, iako je mašine vredne oko 91 milion dinara, nabavljene iz Italije, instalirao drugom privrednom društvu i nije koristio za obavljanje sopstvene delatnosti.

Takođe, S.D. je licima koja nisu zaposlena isplatio blizu tri miliona dinara po osnovu dnevnica i troškova smeštaja, a nije naložio da se izvrši obračun i uplata poreza na ostale prihode i doprinose u iznosu od oko 608.000 dinara.

S.D, kako piše, nije obračunao i uplatio porez po odbitku u iznosu od oko četiri miliona dinara, što je u svojstvu isplatioca prihoda bio u obavezi, kada je po primljenim kreditima od nerezidentnog pravnog lica izvršio isplatu dugovane kamate u iznosu od oko 37 miliona.

Prema saopštenju Poreske uprave Ministarstva finansija direktor "Simpa" je oštetio bužet za 27.292.110 dinara, a zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično delo poreska utaja krivična prijava protiv njega je podneta Osnovnom javnom tužilaštvu u Vranju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ko je u Rusiji ostao, sad trlja ruke

Evropske banke koje još uvek posluju u Rusiji su prošle godine uplatile 800 miliona evra poreza u tamošnji budžet, što je četiri puta više nego pre rata u Ukrajini.

20:35

30.4.2024.

1 d

Podeli: