EPS: Skuplja struja, više ulaganja

Da se cena struje poveća samo za jedan cent EPS bi imao godišnje još oko 200 do 300 miliona evra za investicije u nove projekte, kaže Dragomir Marković.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 20.08.2011.

00:06

Default images

Marković, generalni direktor Elektroprivrede Srbije, objašnjava da bi se prosečan račun za električnu energiju tom korekcijom od oko 16-19 odsto, sa sadašnjih 18 evra, uvećao na oko 21 evro.

On objašnjava da EPS ima puno problema da dužnicima za struju. Marković kaže da su ukupna dugovanja prema EPS-u gotovo 100 milijardi dinara. Od toga građani duguju oko 43 milijarde, preduzeća oko 51 milijardu, a državne ustanove oko pet milijardi. Istovremeno, EPS svojim dobavljačima duguje oko pet milijardi dinara.

Na pitanje kako se rešiti dužnika, on navodi da EPS nudi i reprograme i popuste i dodaje da otvaranje tržišta za industrijske potrošače može da reši te probleme EPS-a, jer će kupci morati da redovno izmiruju svoje obaveze, inače će ostati bez struje.

"Mi sada imamo problem s likvidnošću ne zbog niske cene struje, već zbog slabije naplate i nagomilanih dugovanja", naglašava Marković i na pitanje hoće li EPS isključivati struju sada zaštićenim dužnicima, na primer, RTB Boru, odgovara da će "i takve dužnike jednog dana neko isključiti. To ne može da ide u nedogled".

On navodi i da je za prvih šest meseci ove godine ostvarena dobit od 7,7 milijardi dinara, a iz poslovnih odnosa EPS je u plusu 14,1 milijardu dinara.

"Ne plašimo se konkurencije"

Dragomir Marković kaže i da se novim Zakonom o energetici otvara tržište u elektroenergetskom sistemu Srbije, jer će kupci struje u industriji, koji čine oko 40 odsto ukupnog srpskog tržišta, slobodno birati od koga će da kupuju električnu energiju.
"Taj deo tržišta biće ubuduće otvoren za slobodan pristup drugima, a za preostali deo, domaćinstva i male industrijske potrošače, cenu struje i dalje će određivati Agencija za energetiku. To je samo međukorak do 2015. godine kada će tržište biti kompletno otvoreno", navodi Marković.

Prvi čovek EPS-a kaže da je ta kompanija spremna za konkurenciju i otvaranje tržišta i dodaje da će EPS dobiti konkurenciju u elektroprivredama, a i u trgovcima strujom, koji je mogu obezbediti iz različitih izvora i destinacija.

Na pitanje sa kojom cenom struje EPS ide na otvoreno tržište, on objašnjava da će se "za velike industrijske potrošače slobodno formirati cena koja je EPS-u isplativa, ali i uz rizik da izgubi deo tržišta".

"To je cena vrlo bliska sadašnjoj, ali je razlika u tome što će novi režim i tržište podrazumevati stopostotno plaćanje struje što je svuda u svetu normalno. Kada bi naplata bila tolika, uz stabilan kurs, kada ne bismo imali ispravke vrednosti potraživanja, i sadašnja cena omogućuje pozitivno poslovanje EPS-a. Ali taj nivo profita nepokreće razvojne projekte, kao što je gradnja novih kapaciteta", objašnjava Marković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: