"Skupa država pravi deficit "

Smanjen obim prometa, zbog pada životnog standarda građana, doveli su da manjih priliva sredstava u državni budžet, ocenjuje urednik Ekonomista Milan Ćulibrk.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 30.07.2011.

16:50

Default images

"Pad prihoda od poreza na dodatu vrednost rezultat je pada prometa robe. Ljudi kupuju manje robe i žive sve teže", rekao je Ćulibrk.

On je primetio da raste broj firmi u kojima kasni isplata zarada i zbog toga se smanjuje promet, a po tom osnovu pada i prihod od PDV.

"Nešto slično se događa i sa akcizama. Kako je gorivo počelo da poskupljuje, u Srbiji je potrošnja smanjena za oko deset procenata i onda je logična posledica da vam padaju i prihodi", ukazao je Ćulibrk.

On, međutim, ističe da postoje slučajevi da se izbegava izdavanje fiskalnih računa, naročito u ugostiteljskim objektima, te da na taj način raste udeo sive ekonomije, koji je veći nego u drugim zemljama u okruženju.

“Ni to sve nije problem budžetskog deficita, već preglomazna i skupa država", rekao je Ćulibrk i ukazao da "uopšte nije smanjen broj zaposlenih u javnom sektoru".

Na pitanje u kom pravcu treba da usmeriti poresku kontrolu, on je rekao da treba obratiti pažnju na "krupne igrače", a ne na sitne trgovce.

"Dakle, ne na tezge, na ganjanje sitnih preprodavaca, već na moćne organizovane grupe", zaključio je Ćulibrk.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: