Srbija

Ponedeljak, 04.07.2011.

11:11

Ulagačima potrebna jasna pravila

Više šanse za nove investicije imaćemo kada se usvoji koncept javne rasprave i američko pravilo da su jedino izvesni - smrt i porezi, kaže Amalija Pavić.

Izvor: Danas

Default images

V.D. izvršne direktorke Američke privredne komore u Srbiji kaže da dijalog između Vlade Srbije i poslovnog okruženja, iako bolji nego pre nekoliko godina, i dalje pati od sindroma ad hok prekida, naprečac donetih mera koje se prvo usvajaju, onda razmatraju, pa prepravljaju, i na kraju se stvara nepotrebna konfuzija..

Ona napominje i da dokle god se institut javne rasprave i razmene konstruktivnih komentara ne uvreži kao pravilo, ostaje mogućnost da se izmene regulative pripišu uticaju pojedinaca, grupa, politike...

"U takvom okruženju niti oni koji kreiraju politiku imaju pravovremeni i sa više strana sagledani input u vezi s predloženim izmenama regulative, niti je privrednicima jasna svrha tih izmena. Da ne govorimo o nepredvidivosti budućih koraka, što stvara nepoverenje i strah investitora da bi usvojeno rešenje već sutra moglo da pretrpi izmene, što u krajnjem slučaju dovodi u pitanje i kredibilitet države", objašnjava Pavićeva. Ona ocenjuje i da je tokom globalne ekonomske krize Vlada je uložila dosta napora kako bi stabilizovala finansijski sistem, ali bilo je i propuštenih šansi, puput činjenice da nije smanjenja birokratija, implementaciju preporuka Giljotine propisa i obezbeđivanje prakse da nove zakone prate podzakonski akti kako se ne bi pravilo regulatorni vakuum u kome se ne zna kako će odredbe nekog novog zakona biti sprovođene.

"Najčešće barijere na koje se investitori i dalje žale jesu neefikasne procedure prilikom dobijanja građevinskih dozvola, kao i prilikom obavljanja konverzije prava korišćenja u pravo svojine. Tu je i birokratija koja proističe iz radnog zakonodavstva, zatim parafiskalne dažbine i nameti koji se pojavljuju u neporeskim zakonima, kao i arbitrarna povećanja raznih taksi na lokalnom nivou", objašnjava Pavićeva.

Prema njenim rečim, kaada se sagleda celokupna situacija, kompanije koje posluju u Srbiji planiraju nastavak svojih aktivnosti i dodatna ulaganja, te mogu da zaključim da postoji umerena doza optimizma kad govorimo o oporavku ekonomije.

"Moguće je, da će na poslovnu klimu u Srbiji uticati i aktuelna kriza u Grčkoj, koja nije pretnja samo našoj zemlji, već i čitavoj Evropskoj uniji. Ipak, smatramo da je od ključnog značaja energija koju će Vlada Srbije do izbora uložiti na reformama i ispunjavanju zahteva EU, ali i minimizacija „praznog hoda“ u predizborno-postizbornim vremenima", tvrdi Pavićevićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

14:39

9.5.2024.

19 h

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

23 h

Podeli: