Svet 0

09.05.2024.

21:56

I šesti put bez iznenađenja: Ostaje na 5,25 odsto

Banka Engleske (BoE) objavila je danas na svom vebsajtu da je odlučila da šesti put zaredom zadrži referentnu kamatnu stopu na 5,25 odsto, u skladu sa očekivanjima tržišta.

Izvor: Tanjug

I šesti put bez iznenađenja: Ostaje na 5,25 odsto
Shutterstock, Doubletree Studio

Podeli:

Referentna kamatna stopa u Britaniji je i dalje najviša za poslednjih 16 godina.

Kako se navodi na sajtu banke, Odbor za monetarnu politiku (MPC) je doneo ovo odluku sa sedam glasova za i dva glasa protiv.

Pomenuta dva člana Odbora su želela da kamatna stopa bude snižena za 25 baznih poena na pet odsto.

Godišnja stopa inflacije u Velikoj Britaniji je u martu pala sa februarskih 3,4 odsto na 3,2 odsto i sada je najniža od septembra 2021. godine.

Banka Engleske smatra da će inflacija u Velikoj Britaniji pasti na željenih dva odsto u bliskoj budućnosti, ali da će ona ponovo porasti u drugoj polovini 2024. zbog popuštanja efekta visoke baze cene energenata iz prošle godine.

Odbor za monetarnu politiku je upozorio da i dalje postoji opasnost od rasta inflacije zbog geopolitičke nestabilnosti i navio da će pomno pratiti aktuelne ekonomske podatke i trendove u privredi.

Banka Engleske je najavila će narednu odluku o kamatnim stopama objaviti 20. juna.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Biće viška nafte?

Tržište sirove nafte trenutno je zategnuto, ali će sledeće godine verovatno biti viškova u ponudi, sa cenama za tip Brent koje će pasti u raspon od srednjih do visokih 70 dolara, saopštila je banka Morgan Stanley.

20:36

22.7.2024.

1 d

Podeli: