Šutanovac: Odbrambena je broj jedan

Odbrambena industrija Srbije najvitalniji je deo domaće industrije, kaže ministar odbrane Dragan Šutanovac.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 17.06.2011.

16:44

Default images

On je najavio da će država nastojati da ulaže u njen razvoj, opremanje i školovanje novih kadrova.

Nakon posete Vojno-tehničkom institutu (VTI) u Žarkovu, Šutanovac je rekao da je prošle godine odbrambena industrija Srbije izvezla deset puta više naoružanja i vojne opreme nego 2007. godine i da je to rezultat značajnih ulaganja koja su obezbeđena u tom periodu.

On je ocenio da je srpski izvoz naoružanja veoma značajan ne samo u domaćim razmerama već i na svetskom nivou, naročito ako se uzme u obzir početna pozicija i činjenica da od kraja 80-ih godina pa do skoro nije bilo značajnijih ulaganja u opremanje, projekte i dovođenje mlađih stručnjaka. Govoreći o situaciji u VTI, ministar je rekao da je nedavno na posao u toj ustanovi primljeno 39 mlađih inženjera a da se planira raspisivanje konkursa za još oko 40.

Šutanovac je obišao i taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme, gde se upoznao sa sredstvima borbene tehnike domaće proizvodnje koja će biti izložena na predstojećem Sajmu naoružanja "Partner 2011" , sledećeg meseca u Beogradu.

Najviše pažnje privukla je prezentacija mogućnosti prve domaće Izviđačke bespilotne letelice (IBL) Vrabac, koje su premijerno prikazane predstavnicima medija. Za vreme obilaska taktičko-tehničkog zbora naoružanja, iznad prisutnih je kružila izviđačka bespilotna letelica a signal iz njene kamere prenošen je u realnom vremenu na zemaljskoj stanici.

Vojska Srbije do sada je koristila IBL izraelske proizvodnje tipa Orbiter, a očekuje se da će u naoružanje uskoro ući i domaći Vrabac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: