EPS spreman za konkurenciju

Elektroprivreda Srbije spremna je za otvaranje tržišta i tržišnu utakmicu, jer može biti konkurentna u regionu, kaže generalni direktor EPS-a Dragomir Marković.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 15.06.2011.

10:45

Default images

„Tržište električne energije otvoriće se po planu koji bude utvrđen novim zakonom o energetici, a potrošačima na visokom naponu biće omogućeno da biraju svog snabdevača“, istakao je Marković posle sastanka u Direktoratu za energiju Evropske unije.

On je dodao da je u sedištu EU još jednom naglašeno da se mora krenuti u postepenu liberalizaciju tržišta, kako bi od 2015. godine svi kupci mogli da biraju svog snabdevača. Na pitanje da li je bilo naznaka iz Evropske komisije o tome kakav će biti izveštaj o napretku Srbije u procesu pridruživanja EU, Marković je istakao da je siguran da će deo izveštaja, koji se tiče elektroenergetike, biti pozitivan.

„EPS ima podršku nadležnih institucija EU, ali je potrebna veća pristupnost fondovima Evropske unije“, rekao je prvi čovek EPS-a, podsećajući da nije slučajno što je u EPS-u od 2000. godine „došlo pola milijarde evra donacija i više stotina miliona evra povoljnih kredita”. Za taj novac treba se boriti dobrim projektima, lobiranjem i aktivnim učešćem, dodao je on.

Kako je rekao Hajnc Hilbreht, direktor Sektora za energetska tržišta, sigurnost snabdevanja i mreže u Direktoratu za energiju Evropske unije, EPS ima veoma važnu ulogu u obezbeđivanju sigurnosti snabdevanja električnom energijom u regionu zapadnog Balkana, kao i razvoju energetskog tržišta, ne samo regiona jugoistočne Evrope, već i Evropske unije.

„Srbija i EPS su na dobrom putu u evrointegracijama, što pokazuje i nova „Bela knjiga”, koja promoviše veće korišćenje obnovljivih izvora energije, koju nam je predstavila delegacija EPS-a“, rekao je Hilbert i poručio da je razvoj novih izvora veoma važan za Srbiju zbog povećanja broja različitih izvora snabdevanja svim vrstama energije.

Bratislav Čeperković, izvršni direktor EPS-a, objasnio je da je novi strateški dokument EPS-a „Bela knjiga”, poziv investitorima u projekte korišćenja obnovljivih izvora i energetske efikasnosti, vredne četiri milijarde evra. On je naveo i da već sada, nepun mesec posle promocije „Bele knjige”, postoji niz zainteresovanih investitora za projekte iz nje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: