Srbija

Petak, 29.04.2011.

00:06

Trgovci neće da prodaju cigarete

Trgovci širom Srbije neće da prodaju cigarete zbog drastičnog smanjenja rabata koje im, kako tvrde, nameću duvanske kompanije.

Izvor: Press

Default images

Oni su najavili da će obustaviti prodaju cigareta u svojim objektima ako im duvanske industrije ne povećaju rabat, koji je od početka godine smanjen sa 12 na od tri do pet odsto po paklici.

Pojedinci trgovci u Nišu i Beogradu već su i počeli bojkot, tako što su obustavili prodaju ili znatno smanjili narudžbine cigareta.

Oni ističu da će posle praznika poslati duvanskim industrijama, Ministarstvu trgovine i Antimonopolskoj komisiji pismo sa svojim zahtevima, posle čega će stupiti u štrajk. Predsednik Udruženja vlasnika kioska u Nišu, Vladislav Marković, kaže da njegove kolege i on ne žele više da rade za džabe, a da duvanske kompanije uzimaju sav profit.

"Raditi za zaradu od tri do pet procenata po paklici ne isplati se, s obzirom na provizije, radnike i sve ostale troškove. Mi smo već smanjili nabavke i zalihe cigareta, a kasnije ćemo potpuno prekinuti njihovu prodaju ukoliko se ne nađe neko rešenje", upozorava Marković.

On ističe da će njegovo Udruženje, koje ima oko 180 članova, čiji su članovi vlasnici oko 90 odsto kioska u Nišu, pozvati i ostale trgovce da im se priključe.

Predsednik Udruženja trgovaca Srbije Zoran Kuzeljević, sa sedištem u Beogradu, pozdravlja akciju Nišlija i najavljuje da će joj se pridružiti. On otkriva da je udruženje osnovao krajem 2010. upravo zbog cigareta.

"Mi smo, iskreno, imali neke pregovore sa duvanskom industrijom i oni su podigli rabat za jedan odsto, ali je on i dalje smešan. Za nas je 3,5 odsto, i to ne neto već bruto", objašnjava Kuzeljević.

Udruženje trgovaca Srbije, prema njegovim rečima, bojkot je iskazalo tako što nisu ubacivali nove cigarete u prodaju. "To je bilo prvo upozorenje, da bi nas uopšte primili na razgovor", naglasio je Kuzeljević.

Potpredsednica Udruženja vlasnika kioska Niša Cica Jovanović objašnjava da se rabat smanjivao sa svakim poskupljenjem cigareta, što je mnoge trgovce nateralo na otpuštanja radnika.

"Na početku godine rabat se kretao od osam do čak 12 odsto, a kako su cigarete poskupljivale, stalno je padao. Duvanska industrija 'Filip Moris' nedavno je snizila cene cigareta za 10 dinara, ali rabat nije podigla. Došli smo u situaciju da ne možemo da platimo troškove", navodi Jovanovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

1 d

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

7 h

Podeli: