Akcize još na usaglašavanju

Ministarstvo finansija još nije poslalo Vladi Srbije predlog za usklađivanje akciza na naftne derivate u Srbiji, rečeno je u tom ministarstvu.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.03.2011.

09:28

Default images

U Ministarstvu finansija nisu želeli da spekulišu sa datumima i rokovima kada će taj predlog biti poslat jer se, kako su istakli, za rešenje tog problema još obavljaju konsultacije i usaglašavanja.

Evropska komisija (EK) je saopštila da je izmenama zakona o akcizama, kojim su u Srbiji od početka ove godine uvedene akcize na naftne derivate, koje se razlikuju po kvalitetu derivata, prekršen Prelazni trgovinski sporazum između Evropske unije i Srbije i preporučila da se akcize usklade.

Naftna industrija Srbije (NIS) saopštila je da je saglasna sa potpredsednikom Vlade Srbije Božidarom Đelićem da je po pitanju akcizne politike na naftne derivate potrebno naći balans koji neće diskriminisati ni uvoznike, ni srpske rafinerije koje još nisu u stanju da proizvode sve proizvode evrokvaliteta.

Savetnik za naftu i gas u Privrednoj komori Srbije (PKS) Ljubinko Savić izjavio je ranije Tanjugu da je jedno od boljih rešenja kada su u pitanju akcize na gorivo "da se akcize koje su važile 2010. godine podignu za iznos godišnjeg indeksa potrošačkih cena na malo u Srbiji".

"Na taj način bi sve strane bile zadovoljene - ni naš budžet neće biti uskraćen za prihode po osnovu visine akcize, a sa druge strane potrošači će imati blago smanjenje od 1,6 dinara u proseku za te derivate", rekao je Savić.

On je dodao da je reč o provereno dobroj praksi koja se primenjivala prethodnih godina.

"Dakle, da se ne ide na maksimalni iznos trenutno važećih akciza, već da se usklade sve akcize koje su važile u 2010. za iznos godišnjeg indeksa potrošačkih cena na malo, koji je prema Republičkom zavodu za statisiku iznosio 6,5 odsto", precizirao je stručnjak PKS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: