Brefor: Ulaganja i skuplja struja

Direktor kancelarije Svetske banke u Srbiji Lu Brefor kaže da su nove investicije u sektoru energetike značajne za otvaranje novih radnih mesta u Srbiji.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 22.02.2011.

09:27

Default images

On je ukazao da postoji neraskidiva veza između ulaganja u elektroenergetiku i prilagođavanja cene električne energije realnom nivou.

Važno je sada početi sa ulaganjima u energetski sektor, rekao je Brefor i dodao da bez novih investicija neće biti ni novih radnih mesta, a novih ulaganja u Srbiji neće biti ako ne bude sigurnog snabdevanja električnom energijom.

Prema jednom od poslovnih istraživanja koje je sprovela Svetska banka, kako je istakao Brefor, sve je veći broj kompanija u Srbiji koji isporuku električne energije vide kao ozbiljan problem za poslovanje, navodeći da je za samo tri godine broj kompanija koje su snabdevanje strujom označile kao problem porastao sa 15 na 33 odsto. "Investicije su, takođe, važne za novi, ekonomski rast zasnovan na izvozu, za koji se Srbija i opredelila", kazao je direktor kancelarije Svetske banke u Srbiji.

On je naveo da je finansijska i komercijalna održivost ključ za održivi razvoj u bilo kojem sektoru, a ne samo energetici i naglasio da to u slučaju energetike podrazumeva povećanje cene električne energije na nivo za punu nadoknadu troškova.

"U 2009. godini cena struje za domaćinstva u Srbija bila je niža nego u drugim zemljama regiona, a samo u Albaniji je cena električne energije bila niža za industrijske potrošače", naveo je on i dodao da su još od 2007. godine cene struje daleko ispod troškova proizvodnje.

Kada je reč o privatizaciju Elektroprivrede Srbije (EPS) direktor kancelarije Svetske banke to pitanje ne vidi kao suštinsko. Prema njegovom mišljenju, ključno pitanje je na koji način treba da se privuče privatni kapital za ulaganje u energetski sektor, a jedna od metoda je i javno-privatno partnerstvo.

Govoreći o načinima zaštite siromašnih potrošača, Brefor je podsetio da tu postoji nekoliko pristupa, a jedan su beneficije kroz gotovinu ili posredstvom vaučera za plaćanje električne energije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: