UPS: Previsoke tarife, nema muzike

Ugostitelji, hotelijeri, trgovci i zanatlije u 42 grada i opštine isključiće danas muziku u znak protesta zbog visokih tarifa SOKOJ-a i OFPS-a.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 25.01.2011.

11:54

Default images

Isključivanje muzike je nastavak akcije Zamrzavanje muzike, organizovane u Beogradu, Novom Sadu i 34 grada u Srbiji, 22. decembra prošle godine, u kojoj je učestvovalo više od 8.500 ugostiteljskih lokala.

Ujedno je i poslednji poziv upozorenja nadležnim državnim institucijama i Komisiji za autorska i srodna prava, da obezbede poštovanje zakona i uvedu red u oblast autorskih i srodnih prava. Spor sa SOKOJ-em i OFPS-om nastao je jer ni 13 meseci od kako je izmenjen Zakon o autorskim i srodnim pravima stupio na snagu, ne poštuje se član po kojem se prilikom određivanja tarife uzimaju u obzir tarife kolektivnih organizacija država čiji je bruto domaći proizvod približne vrednosti bruto domaćem proizvodu Srbije.

U proteklih mesec dana, osim konstitutivne sednice Komisije za autorska i srodna prava pri Zavodu za intelektualnu svojinu nije učinjeno ništa da se tarife SOKOJ-a i OFPS-a umanje i napravi pomak po ostalim zahtevima korisnika, koji traže umanjenje nadoknada koje prema realnim ekonomskim kriterijumima.

Kako se navodi u saopštenju, korisnici traže i da se ispita rad organizacija SOKOJ i OFPS u poslednje tri godine, praćenje tokova novca i načina raspodele sredstava, uvođenje kategorizacije objekata u ugostiteljstvu, trgovini, zanatstvu, sektoru usluga, koji su obveznici plaćanja naknada radi određivanja njihove realne platežne sposobnosti.

Zahtevi se odnose i na objavljivanje repertoara SOKOJ-a i OFPS-a i popisa dela, autora i producenata koje one štite, objedinjavanje njihovih naplata, uvođenje sistema "košuljica" i naplata naknada za emitovanje muzičkih dela TV i radio-stanicama po broju emitovanih numera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Podeli: