Madžar: Boleće glava i ove godine

Suzbijanje rasta inflacije i povećanje stranih investicija biće među glavnim izazovima za Srbiju u ovoj godini, smatra ekonomista Ljubomir Madžar.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 01.01.2011.

12:16

Default images

Član Naučnog društva ekonomista očekuje i da kao država nećemo moći tako lako da se zadužujemo u inostranstvu.

"Neke stvari su se dogodile u ovoj godini, koje ne daju povoljne predznake za događanja u narednoj godini. Inflacija koja je prešla u zonu dvocifrenih brojeva, jako je opasna i bojim se da će od nje boleti glava i u narednoj godini", rekao je Madžar.

Što se tiče stranih direktnih investicija, Madžar je ocenio da je u svetu situacija nepovoljna, jer investitori sa velikim oprezom i strahom ulažu u svojim sopstvenim zemljama, tako da je teško očekivati da će doći u Srbiju. Madžar je podsetio da je protekla decenija, do počela svetske krize 2008. godine, bila jako povoljna sa aspekta priliva stranih investicija, ali se ipak nije ništa spektakularno dogodilo u smislu velikih ulaganja u infrastrukturu i poboljšanja stanja privrede i predočio da u 2011. godini ne treba očekivati velike pomake u tom smislu.

"Srbija može očekivati pomoć jedino od Međunarodnog monetarnog fonda, koji je nama mnogo veći prijatelj, nego što je to naša javnost spremna da prizna", kazao je Madžar i dodao da će MMF nastaviti pomalo "na kašicicu" da nas finansira, ali će to više biti za pokrivanje onih stavki u tekućoj potrošnji koje ne mogu da ostanu nepokrivene.

Madžar je podsetio da je u protekloj deceniji, u procesu privatizacije, prodata većina društvenih preduzeća, sa izuzetkom Telekoma, a ostalo je uglavnom ono što se prodati ne može, tako da će i tu izostati veći prihodi.

Nastavljaju se i tendencije nasleđene iz prošlosti, a to su veliki višak uvoza nad izvozom i deficit u platnom bilansu, mada je manji nego što je bio ranije, kazao je on, napominjući da raste spoljni dug, a posebno - državni.

U 2010. primetno je bilo i slabljenje snabdevenosti domaćeg tržista, nema više onog obilja kakvo je bilo ranije, ukazao je Madžar, navodeći kao primer nestašicu mleka.

Komentarišući rast stope bruto domaćeg proizvoda u dva protekla kvartala, Madžar je rekao da zvanične pokazatelje o tome ne treba preuveličavati, već treba sačekati sa ocenama sve dok se pozitivna stopa rasta ne ustali kroz više kvartala i dok ne postane izrazitija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: