Za industriju 3,5 milijardi dinara

Planirano je da za kreditnu podršku srpskoj industriji i građevinarstvu preko Fonda za razvoj u 2011. godini bude izdvojeno 3,5 milijardi dinara.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 14.12.2010.

08:49

Default images

Pomoćnik ministra ekonomije Milan Josipović kaže da je taj iznos praktično jednak onom u 2010, kada je u te svrhe izdvojeno dodatnih 630 miliona dinara.

On je podsetio da se radi o davanju kredita pod izuzetno povoljnim uslovima - sa jedan odsto kamate na godišnjem nivou, grejs periodom od godinu dana i ukupnim rokom otplate od tri godine.

On je napomenuo da su sredstva davana, pre svega, preduzećima u restrukturiranju i velikim sistemima, kako bi se omogućilo njihovo „preživljavanje“, u nekim situacijama i poboljšanje performansi, a sve u cilju njihove strateške konsolidacije.

U narednoj godini biće nastavljeno i subvencionisanje proizvodnje i prodaje traktora u Srbiji, za šta bi trebalo da bude izdvojeno 450 miliona dinara, kazao je on, podsećajući da su ta sredstva ove godine iznosila oko 300 miliona dinara.

Biće nastavljeno i subvencionisanje proizvodnje i prodaje traktora u Republici Srpskoj, sa planiranih 50 miliona dinara, naspram ovogodišnjih 47 miliona dinara, dodao je Josipović.

Značajna stavka je i podsticanje proizvodnje i remonta šinskih vozila u Srbiji, za šta je u 2011. predviđeno dve milijarde dinara, kazao je on, napominjući da je reč o programu "koji u osnovi daje dobre rezultate".

Za podsticanje proizvodnje, remonta i prodaje građevinskih mašina i teretnih motornih vozila-kamiona, kao i realizaciju programa "staro za novo" u 2011. godini, trebalo bi da bude izdvojeno ukupno 350 miliona dinara, naveo je Josipović.

Za podsticanje proizvodnje, prodaje i subvencionisane kupovine autobusa proizvedenih u našoj zemlji, planirano je da bude izdvojeno 300 miliona dinara, a za programe za pumpe i keramičke izolatore po 50 miliona dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: