Gorivo poskupljuje do pet dinara?

Nova cena benzina u Srbiji bi uskoro mogla da bude 4,1 dinar veća, dok bi dizel mogao da poskupi za 2,3 dinara po litru, zbog poskupljenja sirove nafte u svetu.

Srbija

Izvor: Blic, Danas

Subota, 04.12.2010.

00:07

Default images

Naime, sirova nafta na svetskom tržištu premašila je u petak 91 dolar po barelu i tako, u roku od mesec dana, drugi put dostigla dvogodišnji maksimum.

I razlika u kursu između dinara i dolara povećava se iz dana u dan. Procenat promene za poskupljenje derivata u četvrtak bio je 3,06 odsto. A čim bude dostigao 3,5 odsto, novi cenovnici biće formirani.

"Poskupljenje je zasad realno, osim ako cena nafte na svetskom tržištu ne padne", kaže Aleksandar Mileusnić, generalni direktor kompanije “Petrobart Avia”. On objašnjava da se "poslednjih dana, rast procenta promene ubrzava. Ako se ovaj tempo nastavi, već za pet do šest dana nova cena benzina trebalo bi da iznosi 121,5 dinara, a dizel D2 poskupeo bi na 110,9 dinara. Maksimalna cena evrodizela bila bi 123,6 dinara po litru, ali bi ga većina prodavaca, kao i dosad, verovatno prodavala po nešto nižoj ceni".

Sa druge strane, Milan Budimir, portparol Ministarstva rudarstva i energetike, objašnjava da u ovom trenutku do korekcije maloprodajnih cena benzina ne može da dođe jer procenat promene cena sirove nafte na svetskim berzama nije prešao 3,5 odsto.

"Međutim, nemoguće je pretpostaviti šta će biti do kraja decembra. Takve informacije imaju samo najveštiji spekulanti na berzi koji inkasiraju velike sume zahvaljujući podacima kojima barataju. Ono što je izvesno je to da u ovom trenutku u Srbiji nema uslova za korekciju cena naftnih derivata, a šta će se desiti do kraja godine videćemo", ističe Budimir.

Bora Tatić, zamenik predsednika Udruženja benzinskih stanica Srbije, nada se da poskupljenja benzina neće biti do kraja godine, ali i on deli mišljenje svojih kolega da je izuzetno teško predvideti šta će se desiti. "Cene sirove nafte idu nagore i ako se ovaj tempo nastavi ne može se sa sigurnošću reći da ćemo kraj godine dočekati bez poskupljenja goriva", zaključuje Tatić.

Cene goriva u Srbiji poslednji put su korigovane polovinom maja ove godine, na osnovu formule za obračun koju je napravilo Ministarstvo rudarstva i energetike.

Cena gasa će rasti cele zime

Na većini pumpi tečni naftni gas je u proteklih deset dana poskupeo za oko tri dinara i sada se ovo gorivo u Srbiji prodaje po ceni od 70,50 dinara za litar. Ovo je sedmi skok cene plina u samo tri meseca.

Uvoznici cene pravdaju nestašicom i najavljuju nova poskupljenja. Ukoliko zima bude bila jaka, cena TNG će rasti i tokom zimskih meseci, s obzirom na to da se ovaj energent koristi i za grejanje. Autogas je polovinom godine bio više nego upola jeftiniji od benzina, a onda je cena počela vrtoglavo da mu raste.

Tražnja je trenutno velika jer se TNG koristi i za grejanje, a ponuda mala do te mere da vlada nestašica. Tako uvoznici pravdaju učestali skok cene. Da sve bude gore, navode i da će cena nastaviti da raste.

Ministarstvo rudarstva i energetike razmišlja i da počne da određuje maksimalne cene za ovaj derivat. „Trebalo bi da kada se otvori tržište mi propisujemo maksimalne cene za benzin, dizel i TNG“, kažu u ministarstvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

21 h

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Podeli: