"Struja neće znatno da poskupi"

Gotovo je izvesno da do kraja godine neće doći do značajnijeg rasta cene električne energije u Srbiji, kaže ministarka finansija Diana Dragutinović.

Srbija

Izvor: FoNet, Beta

Četvrtak, 02.09.2010.

00:05

Default images

Prema njenim rečima cena struje neće povećati do kraja godine, jer aranžman dogovoren sa MMF uključuje i ciljanu inflaciju od šest plus-minus dva odsto.

"U ovom trenutku gotovo izvesno mogu da kažem da nije izvesno da će doći do značajnijeg rasta cene struje do kraja godine", rekla je Dragutinovićeva.

Ona je napomenula i da se o poskupljenju struje "izjašnjava Vlada na osnovu predloga Agencije za energetiku koji još nije upućen".
Ministar rudarstva i energetike Petar Škundriće rekao je da EPS nije pokrenuo proceduru za poskupljenje struje i dodao da će se, ukoliko EPS to učini, izvršiti analiza uticaja promene cene struje na makroekonomsku politiku zemlje i moguća inflatorna pomeranja.

Škundrić je kazao da je cena električne energije u Srbiji u poslednjih nekoliko godina najniža u odnosu na sve evropske zemlje i ukazao da cena struje nije samo pokazatelj troškova, već da ima i funkciju održivog razvoja EPS-a.

"Mi smo svesno participirali preko cena električne enrgije i kod građanstva i privrednih subjekata u razrešavanju posledica finansijske i ekonomske krize i deo tereta je podneo EPS, ali ne smemo da dozvolimo da to dovede do erozije jednog od najvažnijih privrednih sistema, "žile kucavice" privrede naše zemlje," rekao je ministar.

On je to ilustrovao činjenicom da bi se, ukoliko bi se cena kilovatčasa struje proizvedene u EPS povećala za jedan evrocent, vrednost kapitala celog tog javnog preduzeća uvećala za milijardu evra.

EPS u stalnom zahtevu za poskupljenje

Generalni direktor EPS-a Dragomir Marković rekao je to javno preduzeće nije uputilo zvanični predlog za poskupljenje električne energije, ali je dodao "da je u stalnom zahtevu za poskupljenje".

On nije mogao da precizira kada će EPS tačno da zatraži drugo poskupljenje struje u ovoj godini, posle martovskog poskupljenja od 10 odsto, podsetivši da je za to poskupljenje neophodna saglasnost Vlade Srbije i regulatorne agencije za energetiku.

"Ako naiđemo na saglasnost i u jednoj i u drugoj instituciji, zatražićemo poskupljenje struje. Koliko će ono iznositi, zaista u ovom trenutku ne znam, ali svakako neće biti više od 10 odsto, jer je socijalni momenat u Srbiji i dalje prisutan", rekao je Marković. Prem njegovim rečima ima puno argumenata zašto struja u Srbiji treba da poskupi, a jedan od njih je činjenica da je ona najniža u Evropi, i to čak 40 odsto od cene pretposlednje na lestvici, Bugarske, koja ima istu prosečnu platu kao i Srbija.

"Razlozi za poslupljenje su mnogi, a jedan od najvažnijih je da investicija bez sredstava nema, nema ni otplaćivanja ovih zajmova bez prihoda EPS, i to su razlozi zbog kojih električna energija treba da poskupi", naveo je Marković.

Marković je objasnio da bi povećanje cene električne energije za pet odsto EPS-u obezbedio dodatne prihode od 7,5 milijardi dinara. Dodao je da će i bez poskupljenja struje EPS na vreme obaviti planirane remonte i da elektroenergetski sistem najviše ugrožava prevelika potrošnja struje za grejanje.

Za električna brojila 80 miliona evra

Elektroprivreda Srbije dobila je zajam od Evropske banke za obnovu i razvoj vredan 40 miliona evra, za nabavku i uvođenje brojila za daljinsko očitavanje utrošene električne energije u Srbiji.

Ministarka finansija Srbije Diana Dragutinović istakla je da je rok otplate pozajmice EBRD-a 12 godina, sa grejs periodom od tri godine, a godišnja kamata je promenjiva i iznosi šestomesečni euribor plus jedan odsto, što je sada dva odsto. Dragutinović je najavila da će uskoro biti potpisan i ugovor sa Evropskom investicionom bankom (EIB) o kreditu u istom iznosu od 40
miliona evra za nabavku strujomera sa daljinskim očitavanjem.

Direktorka EBRD-a za Srbiju Hildegard Gacek je rekla da je ta banka do sada EPS-u obezbedila kredite u ukupnom iznosu od 460 miliona evra i da će novi zajam biti namenjen iz za ugradnju oko 250.000 "pametnih brojila", koji će doprineti smanjenju gubitak električne enenrgije u mreži EPS - a, povećati procenat naplate računa i smanjiti "kradju" električne energije.

EBRD je, kako je dodala, uključujući finansiranje novog projekta EPS-a, u Srbiji investirao 2,1 milijardu evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Podeli: