Forcan: Mišković ne može da hapsi

„Razvod“ s Miroslavom Miškovićem nije prošao bezbolno, bilo je tu i ružnih poruka, kaže bivša potpredsednica Delta holdinga Milka Forcan.

Srbija

Izvor: B92, Kurir

Subota, 14.08.2010.

17:23

Default images

Ona dodaje da morate biti zabrinuti, kada "zastraživanje" dolazi od čoveka "za koga su se vezivale takve metode obračuna s neistomišljenicima".

Ipak, Forcan kaže da spava mirno i naglašava da "Mišković u ovoj zemlji ne može sam da uhapsi nikoga! Za to su potrebni policija i tužilaštvo, a ja hoću da verujem da su ta vremena naručenih progona iza nas".

"S velikom količinom para možete dosta da učinite u svim sferama društva, ali neke stvari nisu iste kao što su bile pre nekoliko godina", navodi ona i dodaje da je Delta bila moćnija u vreme Miloševića i Koštunice, nego Đinđića i Tadića.

Odgovarajući na pitanje ima li Mišković podršku vlasti, Forcan kaže da je „Delta velika kompanija koja ima ogroman uticaj. Političari sigurno razmišljaju šta će biti s njom i s te strane je opravdano da vlast razmatra njenu sudbinu. Kriza je uticala na sve, ali nije samo ona doprinela smanjenju njegovog uticaja".

Govoreći o tome koliko je u parama „težak“ Mišković, Milka Forcan objašnjava da "zvanična procena čitave kompanije ne postoji, trenutno se priča samo o prodaji Delta Maksija. Promet je blizu tri milijarde evra, pa bi tu negde trebalo tražiti vrednost kompanije".

"Veliki procenat čine nekretnine u okviru „Delta ril estejta“. Pošto je usled krize došlo do njihovog pada, postavlja se pitanje vrednosti kompanije, na koje nije moguće dati precizan odgovor. Krediti su povučeni, kamate idu, a vrednost nekretnina dramatično pada", dodaje ona.

Istovremeno, ona kaže i da su cifre kojima se u javnosti barata kada se govori o njenoj imovini "prilično besmislene". "Mišković i ja trenutno imamo spor u Jugohemiji. To što on misli da ima i to što ja mislim da imam nema niko od nas dvoje. To će se utvrditi na sudu", dodaje Milka Forcan.

Kopernikanski obrat Forcanove?

Međutim, Ljiljana Smajlović tvrdi da je Milka Forcan znala kakav je uticaj Delte na medije i da je u pritiscima i lično učestvovala. Ona kaže da i Milka Forcan učestvovala u pritiscima Delte na novinare. Predsednica UNS-a je još 2007. kao glavna urednica Politike u kolumni pod nazivom "Pritisak i tortura" otkrila da je Mišković lično telefonom zvao urednike i novinare tog lista nezadovoljan načinom na koji pišu o Delta holdingu.
"Spadam u one građane Srbije koji ne veruju u vratolomni kopernikanski obrat Milke Forcan. Volela bih da čujem da li su i tih devet odsto o kojima Milka Forcan priča da poseduje ona i njen muž zarađeni kroz pritiske na medije i podmićivanje politicara", rekla je Smajlovićeva i dodala da su u vreme kada je bila u Politici, "Mišković i Forcanova bili nezadovoljni i ukinuli reklamiranje Delte u Politici".

Da je za pritiske na medije u Delti bila zadužena Milka Forcan smatra i predsednik NUNS-a Vukašin Obradović, koji ne veruje da ovaj sukob nema političku pozadinu.

"Mislim da Milka Forcan sada na politički mig nekoga želi da se predstavi kao svetica ali to je nemoguće. Ako se otvori priča o finansiranju političkih stranaka i medija, njena odgovornost je nezaobilazna i njena naknadna pamet ne bi trebalo da bude alibi za to što su pojedini mediji bili favorizovani a pojedni dovedeni na rub egzistencije", smatra on.

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija kaže da je odavno jasno da tajkuni kroz reklame i vlasništvo kontrolišu medije, a da bi ove izjave Milke Forcan trebalo koristiti i za ispitivanje veza tajkuna sa političarima.

"Naravno u sklopu svih ovih izjava bi bilo logično da Forcan objasni da li je smatrala da su nepravilnosti o kojima sada govori bile problematične dok je bila u firmi i zašto ranije o tome nije govorila", pita se Nenadić.

Milka Forcan nije bila dostupna za pozive B92, a u kompaniji Delta je rečeno da ne žele da komentarišu izjave svoje bivše potpredsednice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: