NIS na berzu donosi i probleme

Naftna industrija Srbije podneće u ponedeljak zahtev Beogradskoj berzi za listiranje na A listingu, na kome se nalaze najkvalitetnije hartije od vrednosti.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 13.08.2010.

18:12

Default images

Da bi građani mogli da raspolažu svojim akcijama biće potrebno da Berza odredi datuma prvog trgovanja, a to će prema najavama iz Vlade verovatno biti 1. septembar.

Prema pravilima Berze, na dan prvog trgovanja cena akcija NIS-a moći će da skoči 300 odsto, ili da padne 20 odsto od nominalne cene koja sada iznosi 500 dinara.

Vlada Srbije ovlastila je Poštu kao jednokratnog brokera koji će građanima biti posrednik samo ukoliko žele da prodaju svoje akcije. Prva prodaja pet akcija, koliko poseduje svaki od 4,8 miliona građana, je besplatna, bez obzira da li se akcije prodaju jedna po jedna, ili se sve akcije prodaju odjednom, kaže Dušan Belanović iz Agencije za privatizaciju.

“Kada dođu na šalter Pošte građani će morati da ponesu ličnu kartu i odgovaraće samo na pitanje koliko akcija žele da prodaju i koja je minimalna cena ispod koje ne želi da akcije budu prodate. Nakon toga potpisaće ugovor i nalog i sačekaće par dana da vidi da li su njegove akcije prodate po minimalnoj ceni koju su naveli”, objašnajva Belanović. Prema njegovim rečima, Pošta je ovlašćen broker putem koga će građani moći samo da prodaju svoje akcije, a ukoliko akcije NIS-a na primer žele da kupe, to će morati da urade preko prave brokerske kuće.

Gasporomnjeft, većinski vlasnik NIS-a obavezan je da do 2. februara sledeće godine uputi poziv za otkup akcija NIS-a po minimalnoj ceni od 4,8 evra. To je jedna vrsta granice ispod koje vrednost akcija neće padati. Naravno, ukoliko bude tražnje, i ako kompanija pokaže dobre rezultate moguće je da cena bude i veća, zbog čega se ne treba upuštati u brzopletu prodaju akcija.

Glavni broker “Sinteza invest grupe” Nenad Gujaničić kaže za B92 da će trgovanje akcijama NIS-a doneti puno problema, prevashodno iz razloga što država nije na vreme edukovala građane.

Na žalost, država je uradila sve da građanima ne da dovoljno informacija. Ono što nikako nije smela da uradi jeste da licitira sa nekom vrednošću akcija, zbog čega građani sada prilično ogoročeni ulaze u ceo proces. To je najteži balast celog procesa, tako da bi bilo dobro da građani eliminišu očekivanja o ceni i da budu strpljivi. Treba da se dobro informišu i da jednostavno prodaju ili kupe akcije NIS-a kada žele“, naglašava Gujaničić.
Prema pravilima Berze prvog dana trgovanja „zona fluktuacije“ odnosno raspon u kome može da varira cena akcija NIS-a iznosi +300/-20 odsto, što znači da je najveća vrednost koju akcija NIS-a može da dostigne prvog dana 1.500 dinara.

To je međutim malo verovatno, jer se očekuje da će broj građana koji žele da prodaju akcije, daleko nadmašiti broj kupaca.

Sva sledeća trgovanja akcijama NIS-a variraće +10/-8 odsto od cene kojim je akcija zapčela trgovanje, što znači i da će osoba koja na određeni dan prodaje svoje akcije za njim moći da očekuje maksimalno 10 odsto veću cenu od početne.

U NIS-u naglašavaju i da je ta kompanija svesna da mnogi građani neće odmah prodati svoje akcije i da se NIS priprema na to da će u narednih nekoliko godina biti kompanija sa mnogo akcionara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: