Sitigrup mora da ispravi propuste

Pregovarački postupak o uslovima procene Telekoma počeće kada konzorcijum ''Sitigrup" u ponudi ispravi tehničke propuste, kaže Jasna Matić.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.06.2010.

09:35

Default images

Ona je kazala da očekuje da ta "pregovaračka procedura neće dugo trajati, kako bi finansijski savetnik vrlo brzo počeo da se bavi procenom Telekoma".

"Ukoliko taj konzorcijum ispravi tehničke propuste u ugovoru koji je dostavio na tenderu za izbor finansijskog savetnika pri prodaji dela Telekoma, počeće pregovori o uslovima procene srpskog operatera", rekla je Matićeva.

Ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo je navela da će se procena odnositi na ceo Telekom, definisanje pravno-imovinskog statusa, dodajući da savetnik, pored procene, daje i preporuke o optimalnom načinu prodaje državne imovine.

"Savetnik će odrediti i koji procenat imovine je optimalan za prodaju, dinamiku tog procesa, ali imaće i zadatak da animira zainteresovane kupce", ukazala je ministarka Matić.

Tržište telekomunikacija liberalizovano

Ona je podsetila da je opredeljenje svih vlada u Srbiji, od 2000. godine do danas, da se privatizacijom podigne efikasnost u državnim i javnim preduzećima. Matićeva je istakla da je Telekom relativno efikasno preduzeće, "ali i da može biti još efikasniji smanjenjem troškova i povećanjem investicija".

"U budućnosti će biti neophodno da se još više investira i zato bi bilo dobro da to radi neki strateški partner koji ima globalne operacije i koji to može sa lakoćom da iznese", ocenila je ona.

Prema njenim rečima, mobilna telefonija funkcioniše na konkurentnom tržištu gde su cene postavljene tako da budu ekonomski isplative i profitabilne za sva tri operatera u Srbiji, tako da nema mogućnosti da novi vlasnik poskupi usluge.

Matićeva je, govoreći o eventualnom smanjenju broja radnih mesta, ocenila da će operator "naći način da sa sindikatom podigne nivo efikasnosti na obostrano zadovoljstvo - i vlasnika i zaposlenih".

"Novi operater, koji mora biti glavni strateški partner, brže će uvoditi nove usluge, više investirati i u skladu sa svojim globalnim poslovanjem podići nivo kvaliteta i brige o korisniku", istakla je Matićeva.

Matićeva je ocenila i da se može očekivati da bude minimizirana "premija za rizik", odnosno manja cena koja se dobija pri prodaji, jer se srpsko tržište još ocenjuje kao rizicno.

Ona je podsetila i da je napravljeno nekoliko "krupnih koraka" u smeru stvaranja povoljnih uslova za prodaju dela Telekoma - liberalizovana je velikoprodaja Intreneta, omogućeno je medjunarodno povezivanja za postojeće mreže u zemlji...

Prema njenim rečima, nedavno su učinjeni i "dopunski koraci" - izdavanje dve licence za fiksnu bežičnu telefoniju i izdavanje jedne za fiksnu uslugu Telenoru. Matićeva je navela da je, zahvaljujući tome, tržište postalo konkurentno "i može da funkcioniše bez obzira na to ko su vlasnici i kakva je vlasnicka struktura".

Ona je podsetila da "jedini nedostatak srpskog tržišta telekomunikacija" u ovom trenutku predstavlja porez od 10 odsto na upotrebu mobilnog telefona. Matićeva je navela da je taj porez, uveden pre oko godinu dana, doveo da "građani manje telefoniraju, kompanije ostvaruju manji promet i profit, a samim tim i manje investiraju".

Nadam se da će, kako Srbija izlazi iz ekonomske krize, taj porez biti ukinut, rekla je ona, podsetivši da je nedavno i ministarka finansija Diana Dragutinović najavila da će porez biti ukinut do jeseni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: