Koridor: Nemarnost poništila tender

Tender za izgradnju deonice na Koridoru 10 od Horgoša do Novog Sada poništen je zbog nemarnosti službenika pisarnice Vlade Srbije, piše Blic.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 09.04.2010.

10:46

Default images

Pregovarački postupak u okviru tendera za izgradnju leve trake autoputa E75 Horgoš - Novi Sad na koridoru 10 još jednom je poništen. Razlog je to što uredno poslata ponuda hrvatske firme „Hidroelektroniskogradnja” nije ni stigla u kabinet ministra Milutina Mrkonjića, već je zadržana na pisarnici Vlade Srbije sve do okončanja procesa otvaranja ponuda, saznaje Blic.

"Ponuda hrvatske kompanije stigla je na pisarnicu Vlade u sredu ujutro, ali je niko nije odneo do nadležnog ministra Mrkonjića. Zašto, ne znamo. Zbog toga se žalila „Hidroelektra”, koja inače radi sa „Vojvodina putem, a ministar za infrastrukturu je odmah poništio postupak", kaže izvor”Blica”.

Domaća „Nibens grupa” je prekjuče saopštila da je na tom tenderu domaći konzorcijum na čelu sa Preduzećem za puteve „Beograd” dostavio najbolju ponudu. U saopštenju je stajalo da je domaći konzorcijum pobedio slovenačku firmu „Primorje”, kao i da, kako je navedeno, „Hidroelektorniskogradnja” nije ni poslala ponudu. "Ispalo je da je Hidroelektra odustala, a neko je zapravo bio 'nemaran'”, tvrdi sagovornik Blica.

Novo otvaranje ponuda u ponedeljak

U tenderskoj komisiji su rekli da je novo otvaranje ponuda zakazano za ponedeljak. Inače, ovo je drugi put da se razmatraju ponude tri pomenuta preduzeća za izgradnju 110 kilometara od Horgoša do Novog Sada.

Na prethodnom tenderu, koji je održan polovinom februara kroz otvoreni postupak, konzorcijum domaćih firmi ponudio je najnižu cenu od 9,97 milijardi dinara i najkraći rok za izgradnju (devet meseci), ali je u ponudi navedeno da će ta cena naknadno biti usklađena sa inflacijom. „Hidroelektra” je ponudila izgradnju te deonice za 11,55 milijardi dinara, a slovenačko „Primorje” za 13,47 milijardi dinara.

Međutim, tender je poništen jer, prema obrazloženju ministra Milutina Mrkonjića, „nijedna ponuda nije bila do kraja dobra”, što je bio razlog da se poništi otvoreni postupak i pređe na pregovarački postupak. U medijima se tada spekulisalo da je pravi razlog za poništenje tendera namera Vlade Srbije da ovaj posao dodeli domaćem konzorcijumu, kome je dato vreme da svoju ponudu uskladi sa uslovima konkursa i da fiksnu cenu, kao i ostali ponuđači.

Izgradnja ovog poluautoputa na koridoru 10 obuhvata deonicu od Horgoša do 28. kilometra od granice, zatim deonicu od 38. do 98. kilometra puta Horgoš - Novi Sad, kao i deonicu između Kelebije i Subotice.

Prema ugovoru, izgradnja tih deonica trebalo je da počne u martu ove godine, a prema uslovima tendera, trajaće maksimalno 22 meseca. Kako nam je pre nekoliko dana rečeno u Vladi, ukoliko pregovarački postupak uspe i jedna od pomenutih kompanija dobije posao, radovi bi mogli da krenu već u toku sledeće nedelje.

"Autoputevi Srbije", treća sreća

Ovo, međutim, nije ni prvi ni jedini problem na izgradnji koridora 10. Nadležna istoimena firma, koja je osnovana pre samo godinu dana, nije ispunila zadate ciljeve, zbog čega je Vlada Srbije odlučila da osnuje novo preduzeće „Autoputevi Srbije”.

To će biti treća firma u kratkom periodu kojoj se poverava najvažniji projekat u državi. Koridorom su se prvo bavili „Putevi Srbije”, a zatim je zbog neefikasnosti ovog preduzeća osnovana firma „Koridor 10”.

Rezultat je bio izgrađenih 47 kilometara u 2009, a bilo je predviđeno da tokom prethodne godine počne gradnja ukupno 250 kilometara puta.

Ovog meseca trebalo bi da počnu radovi i na obilaznici oko Dimitrovgrada, a do kraja godine za „Blic” je najavljena izgradnja saobraćajnice od Niša ka bugarskoj granici, obilaznice oko Beograda, a zatim i deonice prema Makedoniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: