Bez predloga za novog guvernera

Premijer Srbije Mirko Cvetković kaže da vladajuća koalicija za sada nema predlog kandidata za novog guvernera Narodne banke Srbije (NBS).

Srbija

Izvor: B92, Beta

Sreda, 24.03.2010.

13:03

Default images

On je rekao da očekuje da će postupak izbora novog guvernera biti brzo okončan i dodao da ostavkom guvernera Radovana Jelašića Narodna banka Srbije i finansijski sistem neće biti destabilizovani i da neće umanjiti rejting zemlje.

"Stabilnost institucija u Srbiji ne zavisi od pojedinaca", istakao je Cvetković i najavio da će razgovarati sa Jelašićem o daljem funkcionisanju NBS u periodu dok ne bude izabran novi guverner.

Mediji već licitiraju sa imenima koji bi mogli da naslede Jelašića u guvernerskoj fotelji, ali premijer Cvetković tvrdi da on još ništa ne zna. “Ne zna se ko će biti kandidat. Ja nisam video te kandidate u medijima, pogledaću ja lično. To će biti vrlo ozbiljna priča, nije to stvar licitacije. Ja se nadam da ćemo to uraditi u jednom relativno brzom roku, ne mogu da kažem kom, ali relativno brzo”, kazao je on.

Cvetković je rekao da je nezahvalno licitirati imenima kandidata i naglasio da će se nastojati da se guverner izabere u relativno kratkom roku. "Ne mislim da institucije zavise od pojedinaca. Kao što se promeni premijer, ministri i predsednik države, tako se isto menjaju i guverneri i ne mislim da će ovo uzdrmati sistem za koji smatram da je stabilan", rekao je on.

Premijer je istakao da je sam guvener izgrađavao stabilan sistem i ako bi on bio nestabilan "onda bi to bio i guvernerov minus". On je dodao da u razgovoru sa Jelašićem, kada ga je on obavestio da će podneti ostavku na mesto guvernera, nije ulazio u razloge zbog kojih se odlučio na to.

U javnosti se pominju dva kandidata, Goran Pitić iz “Sosijete ženeral banke” i Vladimir Čupić iz “Hipo Alpe Adria banke”. Ni jedan, ni drugi, danas, međutim, nisu želeli da komentarišu te navode. Nezvanično, danas se moglo čuti ime i trećeg, Dejana Šoškića, sadašnjeg predsednika Saveta Narodne banke Srbije.

Pitić bez komentara o kandidaturi

Predsednik Upravnog odbora Sosijete ženeral banke Goran Pitić nije želeo da komentariše pisanja medija da će biti kandidat za novog guvernera Narodne banke Srbije (NBS). On je kazao da je NBS ozbiljna institucija i da pitanje o budućem guverneru treba da bude predmet ozbiljnih razmatranja.

Pitić ističe i da tu temu ne bi trebalo postavljati na ličnoj osnovi. "Pitanje NBS generalno i pozicije guvernera je toliko ozbiljno i važno, jer podrazumeva odnos prema kvalitetu te institucije, njenoj kredibilnosti i nezavisnosti i institucije i funkcije koje predstavlja guverner", rekao je on.

On je dodao da ubuduće neće komentarisati pominjanje svog imena u kontekstu kandidature za budućeg guvernera centralne banke.

Goran Pitić je bio ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom, a u medijima je 2007. godine, u vreme izbora za novog guvernera, pominjan kao jedan od kandidata. On nije član nijedne partije.

Čupić: Niko me nije kontaktirao

„Pre svega, moram da iskoristim priliku da kažem da mi je izuzetno žao zbog ostavke guvenera Jelašića, jer mislim da je vrlo profesionalno, odgovorno i kvalitetno vodio NBS, i u situacijama koje nisu bile nimalo lake“, kaže Vladimir Čupić, predsednika Izvršnog odbora Hypo Alpe-Adria-Bank i, nezvanično, takođe kandidat za guvernera.

„NBS je specifična institucija i smatram da nije produktivno o kandidatima za mesto guvernera raspravljati u medijima, jer se radi o visoko stručnoj funkciji“, navodi on i dodaje da „imajući u vidu da se radi o svojevrsnoj medijskoj spekulaciji ipak smatram za potrebno da kažem da me tim povodom niko nije kontaktirao, te da najave bez utemeljenja ne treba ni ubuduće komentarisati“.

„Trenutno sam usmeren na vođenje Hypo Alpe Adria Banke na čijem sam čelu, jer želim da ova banka i dalje bude uspešna kao i do sada“, zaključuje Čupić.

Promeniti zakon pre izbora guvernera

Ekonomista Đorđe Đukić kaže da ne treba ulaziti u proceduru izbora novog guvernera, već pre toga izmeniti važeći Zakon o Narodnoj banci Srbije (NBS), zbog toga što predviđa mehanizam upravljanja i odlučivanja koje ne prihvata EU i nije primenjen nigde u svetu.

"Došli smo sada u situaciju da biramo novog guvernera po defektnom zakonu iz 2003. godine, koji etablira tri organa NBS i mehanizam upravljanja i odlučivanja koji u celosti odstupa od rešenja u slučaju Evropske centralne banke i koji nije poznat u svetu", rekao je Đukić i podsetio da je još pre sedam godina tražio da se uradi novi zakon o NBS, po kome bi, po isteku mandata guvernera, bila birana nova upravljačka struktura centralne banke u skladu sa standardima Evropske centralne banke.

Prema njegovim rečima, u slučaju da postoji Upravni savet NBS ili sličan organ koji većinski odlučuje i donosi odluke u monetarnoj sferi, ne bi imali takve turbulentne i "šokantne" situacije. "Uvek su kod nas neki šokovi, zato što nemamo sređene institucije kao u drugim zemljama, gde odlazak prvog čoveka ne znači ništa spektakularno", dodao je Đukić.

Promena monetarne politike imala bi loše posledice

Profesor Ekonomskog fakulteteta u Beogradu Pavle Petrović kaže da bi bilo loše ukoliko bi posle ostavke guvernera Narodne banke Srbije Radovana Jelašića bio promenjen kurs monetarne politike, koji je podrazumevao da se kurs dinara prilagođava privredi, a ne da se održava na precenjenom nivou.

"Treba da vidimo razloge zašto je on dao ostavku. Ako je razlog neslaganje oko strateške politike, a to je da se kontroliše inflacija i da se pusti kurs da se prilagođava samoj privredi i ako posledica toga bude promena politike, onda bi to bilo loše za privredu Srbije", rekao je Petrović.

Prema njegovim rečima, odugovlačenje u izboru novog guvernera bilo bi loše za privrednu aktivnost u Srbiji, jer bi privredni subjekti, naročito strani investitori, mogli da čekaju da vide da li će biti promene ekonomske politike, u kom pravcu će one ići, a tek onda donositi odluke o ulaganjima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: