Obustava tendera za deo Koridora 10

Ministarstvo za infrastrukturu Srbije obustavilo je tender za izgradnju 110 kilometara leve trake autoputa na severnom kraku Koridora 10.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Utorak, 23.02.2010.

00:25

Default images

Kako se navodi u Službenom glasniku gde je odluka objavljena, tender je obustavljen pošto nisu ispunjeni uslovi za izbor najpovoljnije ponude prema Zakonu o javnim nabavkama.

Na tender za izgradnju ukupno 110 kilometara leve trake autoputa od Horgoša do Novog Sada i od Kelebije do Subotice tender su se prijavile tri firme, domaći konzorcijum koji predvodi preduzeće "Putevi Beograd", slovenačko "Primorje" iz Ajdovščine, zagrebačka "Hidroelektra" sa "Vojvodina putem" iz Subotice, ali nijedna nije ispunila uslove. Rok za podnošenje žalbi je osam dana.

Najnižu ponudu dao je domaći konzorcijum putarskih firmi, 9,97 milijardi dinara, što je gotovo milijardu manje od drugoplasirane ponude hrvatskog konzorcijuma, međutim u ponudi je navedeno da će se ta cena naknadno uskladiti sa inflacijom. U sastavu tog konzorcijuma su i Putevi Užice, Planum, Borovica transport, Partizanski put kao i putari iz Novog Sada, Zrenjanina i Pančeva.

Hrvatska firma ponudila je izgradnju te deonice za 11,55 milijardi dinara, a slovenačka za 13,47 milijardi dinara.

Inače, odmah nakon što su otvorene ponude predstavnik "Vojvodina puta" Duško Dražić je najavio žalbu navodeći da konzorcijum srpskih preduzeća sa Preduzećem za puteve Beograd na čelu, nije uskladio cenu sa rastom inflacije, a u tenderu se navodi da je neophodno da je u ponudi neophodno navesti fiksnu cenu. Sa druge strane, direktor inžinjeringa Nibens grupe, kojoj pripada Preduzeće za puteve Beograd, Aleksandar Stanović je kazao tada da "ne mora cena da bude fiksna, u tenderu postoje tri kvalifikacije za ponderisanje odnosno proračun najpovoljnijeg, a to su cena, rok i uslovi finansiranja... Nismo uračunali inflaciju zato što ne znamo kolika će biti“.

"Drago nam je što smo uspeli da formiramo konzorcijum na nacionalnom nivou. Naša ponuda je kvalitetna i u skladu sa uslovima tendera", rekao je tada Stanović i dodao da će "na izgradnji ove deonice biti direktno angažovano više od deset domaćih građevinskih firmi, što znači siguran posao za naše radnike u narednih godinu i po dana".

Prema rečima Stanovića, reč je o preduzećima koja upošljavaju oko 10.000 radnika, ali s obzirom na to da će u posao biti posredno uključeni i kamenolomi iz područja koja se nalaze uz trasu, kao i druge firme neophodne za prateće radove, na izgradnji Koridora 10 kroz Vojvodinu moglo bi da bude uposleno oko 100.000 radnika. „To nam je omogućilo da dostavimo ponudu sa najnižom cenom i najkraćim rokom izgradnje“, objašnjava Stanović.

U Tenderskoj komisiji navode da , učesnici tendera mogu do ponedeljka, 1. marta da podnesu žalbe na odluku Ministarstva
za infrastrukturu o obustavljanju tog postupka javne nabavke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: