Slovenci preuzimaju Kredi banku?

Na srpsko finansijsko tržište uskoro bi mogla da dođe Nova kreditna banka iz Maribora (NKBM) koja je u većinskom vlasništvu države Slovenije.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 30.01.2010.

12:51

Default images

U vezi sa našim strateškim opredeljenjem da se širimo u jugoistočnoj Evropi, upravni odbor je naložio menadžmentu da preduzme sve procedure potrebne da preuzme kontrolni paket vlasništva u Kredi banci, ukratko je saopštila NKBM, inače druga po veličini banka u Sloveniji, čija je ukupna tržišna vrednost 310 miliona evra.

Ova vest, za samo dva dana, podigla je vrednost akcije Kredi banke na Beogradskoj berzi više od 20 odsto na 3.500 dinara. Ukupno je traženo oko 2.400 akcija, dok je na strani ponude bilo svega 400 deonica.

Koliko bi Srbija, koja je u Kredi banci preko povezanih lica, vlasnik 66 odsto akcija, mogla dobiti od njene prodaje, zavisi od više faktora. Istina je samo da suma neće biti ni približna onoj koja se mogla dobiti pre dve godine, kada su banke prodavane po ceni od tri, pa do čak pet puta, većoj od knjigovodstvene vrednosti.

Slovenački mediji spekulišu da su čelnici NKBM namenili deset miliona evra, ali nije poznato da li se to odnosi samo na državne ili na sve akcije. Trenutna tržišna vrednost Kredi banke na Beogradskoj berzi iznosi 5,7 miliona evra.

„Na cenu će prvenstveno uticati opšti privredni ambijent koji je drastično drugačiji od 2006. i 2007. kada su preuzimanja banaka bila po visokim valuacijama. Danas je mnogo manje i strateških investitora i u Srbiji, ali i u celom regionu Jugoistočne Evrope. Imamo i niže projekcije rasta GDP-a za region i Srbiju, pa i slabiji očekivani rast domaćeg bankarskog sektora, uz relativno jaku konkurenciju u sektoru, te davanje grinfild dozvole od strane NBS-a“, kaže Milan Kovač, direktor Društva za upravljanje investicionim fondovima Ilirika.

Naš sagovornik dodaje i da Kredi banka ima gubitak. „Takođe, Kredi banka nema značajno tržišno učešće tako da će tek nakon kupovine biti potrebno uložiti napor za osvajanje tržišta, što za mnoge domaće banke nije lak posao u ovom trenutku“, kaže Kovač.

Aktiva Kredi banke, na kraju septembra prošle godine, bila je 21,2 milijarde dinara (oko 218 miliona evra).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: