Srbija

Utorak, 15.12.2009.

11:22

Kasne otkazi u ministarstvima

Većina ministara u Vladi Srbije nije napravila spiskove viška zaposlenih, iako je do isteka zakonskog roka ostalo svega dve nedelje.

Izvor: Novosti

Default images

Naime, Zakonom o smanjenju državne administracije precizirano je da sva ministarstva do Nove godine treba da predaju spiskove sa imenima radnika koji su višak, a ukupna brojka je 678. U suprotnom, predviđeno je da ministri plate kaznu od - milion dinara.

Generalni sekretarijat Vlade Srbije napravio je svoj plan o tome koliko koji resor može da ima zaposlenih i koliko otkaza treba da podeli. Prema tom spisku, najviše ”prekobrojnih” ima u Ministarstvu za inostrane poslove - 130. S druge strane, četiri resora - NIP, vere, državna uprava i rudarstvo - nema viškove.

Ministri koje smo anketirali kažu da se sistematizacija u njihovim resorima uveliko radi, da će zakonski rok biti ispoštovan, ali da još nije tačno utvrđeno koliko zaposlenih mora da dobije otkaze.

"Imam i prečih briga. Taj posao ide svojim tokom i biće završen u zakonskom roku", kaže Žarko Obradović, ministar prosvete. Ministar za dijasporu Srđan Srećković ističe da stručne službe rade sistematizaciju, da je u njegovom resoru višak četvoro ljudi.

Vladimir Homan, državni sekretar u Ministarstvu telekomunikacija, ističe da je svaki sektor pripremio plan racionalizacije, ali da se čeka da Vlada donese akt kojim će odrediti bliže kriterijume za otpuštanja.

U Ministarstvu ekonomije, Ministarstvu za prostorno planiranje i zaštitu životne sredine, kao i u ministarstvima za infrastrukturu i ljudska i manjinska prava sistematizacija je još u toku, ali tvrde da će biti završena na vreme.

Zakonom o smanjenju administracije nisu obuhvaćena ministarstva unutrašnjih poslova i odbrane. U MUP nam je rečeno da oni imaju manjak zaposlenih od 30 odsto, a u nekim sektorima i do 40 odsto. U Ministarstvu odbrane naglašavaju da su oni završili reorganizaciju i sistematizaciju koja predviđa i otpuštanja.

Još bez uredbe koja za državne stanove određuje tržišne cene

Iako je Vlada još u avgustu zabranila prodaju državnih stanova ”ispod cene”, još nije gotova uredba koja bi definisala nova pravila igre za otkup službenih kvadrata.

U Vladi je rečeno da je posao oko pisanja uredbe u potpunosti preuzelo Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja. Iz kabineta ministra Olivera Dulića poručeno nam je da se na njoj uveliko radi, ali da još nema konačnih rešenja.

Uredba bi, po Dulićevoj zamisli, trebalo da bude zasnovana na rešenjima koja bi izjednačila prava onih koji rade za državu i prava svih građana da kupuju stanove. Cene kvadrata ubuduće će se formirati po realnim tržišnim cenama.

Članovi stare uredbe koji su omogućavali otkup po netržišnim cenama ”izbrisani” su pošto je u javnost dospela informacija o otkupu više od 200 stanova po privilegovanim cenama. Dok Vlada ne usvoji novu uredbu, izabrana, postavljena i zaposlena lica moći će da koriste kvadrate u državnoj svojini, samo u svojstvu ”podstanara”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: