Srbija

Sreda, 04.11.2009.

13:03

Penzije i plate zamrznute do 2011.

Plate i penzije u ovoj i narednoj godini, biće zamrznute na nivou iz novembra 2008. godine, ali će u 2011. godini biti usklađivane na višem nivou.

Izvor: Tanjug

Default images

Tada će penzije i plate rasti zavisno od ekonomskog rasta zemlje, rekao je potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić i dodao da će do kraja februara iduće godine biti gotov predlog reforme penzionog sistema, u koji će biti unete promene dogovorene sa MMF-om.

"Koliko će to biti ne zavisi od naše dobre volje, već od privrednog rasta i prostora za rast plata i penzija, tako da taj privredni rast ne bude ugrožen", rekao je Krkobabić i napomenuo da nije utvrđena nikakva formula za usklađivanje penzija u 2011. godine. Precizan dogovor o tome biće utvrđen 2010. godine, kada se bude donosio budžet za 2011. godinu.

Potpredsednik Vlade Srbije kaže da reforma sistema penzijsko invalidskog osiguranja nije uslovljena zahtevima MMF-a i dodaje da je reforma potrebna zbog toga što je sadašnji penzioni sistem nastao davno, u drugim uslovima.

Reforme sistema PIO bile su potrebne da bi on bio što racionalniji, a istovremeno da se ne ugrozi egzistencija penzionera, kazao je potpredsednik vlade i napomenuo da su sa predstavnicima MMF-a vođeni "dosta teški razgovori", ali uz zaista njihov korektan odnos prema zahtevima vlade.

Predstavnici MMF-a su prihvatili da se zadrži sadašnji broj godina staža za penziju, kod žena i muškaraca, jer su žene opterećene porodičnim obavezama, tako da povećanje starosne granice za njihovo penzionisanje ne bi bilo pravedno u ovom trenutku, rekao je Krkobabić. Dogovoreno je, kako je naveo Krkobabić, da neće biti umanjenja penzija za one koji ispune uslov za odlazak u penziju po godinama staža, a nemaju godine za starosnu penziju.

"Pod lupom će biti beneficirane penzije, beneficirani radni staž, penzije ostvarene po posebnim uslovima i druga prava koja ostale radnike koji rade pun radni staž stavljaju u neravnopravni položaj", kazao je Krkobabić.

Perić: Usklađivanje sa rastom zarada

V.d. predsednika Saveza penzionera Srbije Đuro Perić tvrdi da je sa Medjunarodnim monetarnm fondom (MMF) dogovoreno da se rast penzija ubuduće uskladjuje samo sa rastom zarada, a ne i sa troškovima života. Ranijom odlukom Vlade Srbije penzije i zarade u javnom sektoru su zamrznute u ovoj i narednoj godini.

Perić je kazao da ukoliko u narednim godinama dođe do rasta privredne aktivnosti i zarada doći će i do rasta penzija jer je, kako je rekao, sa MMF-om utvrđena takva klauzula. Detalji takvog načina obračuna penzija biće precizirani novim zakonom o budžetskom sistemu čije usvajanje sledi.

On je kazao da se usklađivanje penzija sa troškovima života, što je definisano Zakonom o penzijama iz 2005. godine, "pokazalo neadekvatnim", jer je sam pojam "usklađivanje sa troškovima života" nejasan jer podrazumeva rast cena na malo, inflaciju i rast troškova života, iako su to, dodao je, sve različite kategorije.

Perić je podsetio da je primena indeksacije za obračun penzija po osnovu troškova života trebalo da bude garancija da te prinadležnosti neće padati ispod 60 odsto neto prosečne zarade, ali se, kazao je, u praksi, ipak, dešavalo suprotno.

Prema njegovim rečima, predstojeća reforma penzionog sistema će se odnositi pre svega na preispitivanje prevremenog odlaska u penziju i revidiranja beneficiranog radnog staža. On je objasnio da bi ubuduće pravo na beneficirani radni staž trebalo da, npr, policajci, rudari, ali ne i administracija koja ih opslužuje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

12 h

Podeli: